Lekcije iz devedesetih za opoziciju i proteste
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Talas

U najnovijem izveštaju organizacije Fridom Haus (FH) o slobodi medija navodi se da vlast u Srbiji suzbija nezavisnost medija, dok se nezavisnim novinarima otežava rad putem zastrašivanja i uznemiravanja.

„I dok Vučić i njegovi saveznici još uvek nisu konsolidovali kontrolu nad medijima u Srbiji, oni idu Orbanovim stopama. Obe zemlje su nazadovale od statusa slobodnih do delimično slobodnih“, navodi se u najnovijem izveštaju organizacije Fridom Haus, „Sloboda i mediji“. U izveštaju je, međutim, dalje navedeno da je medijsko okruženje u Srbiji mnogo nepovoljnije po novinare u njihovom svakodnevnom radu nego što je to slučaj u Mađarskoj.

Fridom Haus je konstatovao da vlast u Srbiji otežava rad nezavisnih novinara i suzbija kritičko novinarstvo, kao i da se u svrhu pritiska na medije koriste različite zakonske i ekonomske mere, dok se paralelno daje podrška medijima bliskim vlasti.

Ovaj devastirajući presek stanja dolazi samo nekoliko dana nakon izveštaja Evropske komisije – ni u jednom ni u drugom dokumentu ne piše ništa čega domaća i međunarodna javnost nisu uveliko svesne, ali oba služe dokumentovanju sklizavanja aktuelnog režima sve dublje ka autoritarizmu.

Fokus izveštaja FH je na odnosu vlasti prema nezavisnom novinarstvu kao i ulozi regulatornog tela za elektronske medije (REM), a upravo na te izazove pokušao je da odgovori stručni tim #1od5miliona u svojim preporukama koje predstavljaju platformu za dijalog vlasti i opozicije.

Koliko su ostvarive preporuke stručnog tima #1od5miliona?

Grafički prikaz zahteva protesta; prinstkrin poceloje.rs

 

Šta predlaže stručni tim i da li je to korak ka rešavanju problema medija u Srbiji?

 

Snježana Milivojević: Više očekujem od protesta nego od vlasti

Profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu i članica stručnog tima #1od5miliona Snježana Milivojević u razgovoru za Talas kaže da ono što je potrebno u oblasti medija u Srbiji može da stane u tri reči: pluralizam, odgovornost i kvalitet.

Kao ključni problem medija profesorka Milivojević prepoznaje blokiranu komunikaciju:

„Ne bih mogla da izdvojim neku pojedinačnu preporuku, da bi se komunikacija odblokirala, sve što je navedeno u preporukama bi trebalo da se ostvari. Mi smo prepoznali zahteve protesta, ali rešenje za njih nije u nekoj pojedinačnoj instituciji.“

Širi problem, objašnjava, leži u činjenici da su institucije u Srbiji ‘neodgovorne’ – da se kriju iza svoje autonomije i da ne rade u javnom interesu:

„Mi smo kreirali grupu institucija koje su visoko zaštićene, a koje ne rade u javnom interesu. Kada REM-u uputite kritiku, oni kažu ’mi smo autonomni, nezavisni, ne možete da nas dirate’, a sa druge strane ne rade u javnom interesu već štite parcijalni, bilo politički ili komercijalni.“

U užem medijskom smislu, dodaje, utisak je da komercijalne televizije funkcionišu kao sigurne kuće vlasti – „a trebalo bi da javna televizija bude prostor otvoren različitim mišljenjima, da postoji debata, ne da se glumi debata nego da se najpre najvažnija pitanja stavljaju u program, a zatim da se dovedu sagovornici različitih mišljenja pa da se kroz debatu približi rešenju. I naravno, da televizije to rade kontinuirano.“

Kada je reč o očekivanjima od potencijalnog dijaloga vlasti i opozicije, profesorka Milivojević kaže da više očekuje „od protesta i od snage nezadovoljstva koja traži da ovi uslovi budu ispunjeni, nego od same vlasti“.

 

Preporuke stručnog tima za rešavanje problema medija u Srbiji

Danas su objavljena dva aneksa stručnog tima #1od5miliona – jedan o izbornim i drugi o medijskim uslovima. U aneksu o medijskim uslovima prepoznate su četiri ključne oblasti u kojima postoje problemi i za koje tim nudi preporuke:

  1. Negativne medijske kampanje protiv kritičara vlasti
  2. Nedostatak pluralizma u informativnim programima javnih servisa RTS i RTV
  3. Neravnopravan medijski tretman izbornih učesnika i REM
  4. Funkcionerska kampanja

Pojedinačne preporuke za svaku od ovih oblasti možete da pročitate ovde, a neke od osnovnih preporuka, pored one da predsednik bude isključen iz učešća u izbornoj kampanji na strani bilo koje izborne liste, su sledeće:

– Zahtevati ostavku ministra kulture i informisanja i državnog sekretara zbog izbegavanja odgovornosti, neostvarivanja nadležnosti nadzora i nepreduzimanja rasposloživih mera u pogledu masovno vođenih negativnih kampanje blaćenja i sramoćenja kritičara vlasti i političkih oponenata u najuticajnijim štampanim medijima, koje su protivne javnom interesu u oblasti javnog informisanja

– Pokrenuti proceduru smene članova Saveta REM zbog nesavesnog rada u nadzoru i sankcionisanju masovno vođenih negativnih kampanje blaćenja i sramoćenja kritičara vlasti i političkih oponenata u najuticajnijim komercijalnim emiterima kojima se krše odredbe Zakona o elektronskim medijima

– Pokrenuti zakonsku proceduru za smenu članova Saveta REM koji nisu obezbedili nadzor nad radom javnih medijskih servisa i sankcionisali njihovo nepoštovanje člana 7 (tačke 1, 4, 7) Zakona o javnim medijskim servisima

– RTS i RTV treba da uvedu Ombudsmana kao posrednika između novinara/urednika i publike, koji će objavljivati žalbe publike i odgovarati na njih, imati mogućnost da od autora spornog medijskog sadržaja traži da odgovori onome ko je uputio žalbu ili traži objavljivanje ispravke

 

Stručni tim #1od5miliona je svoj zadatak obavio, a sledeći koraci zavise od više faktora: sposobnosti opozicije da zagovara i vrši pritisak za uspostavljanje dijaloga, spremnosti vlasti da u tom dijalogu učestvuje i napravi neke ustupke, kao i međunarodnih faktora koji bi mogli da igraju nadzornu ulogu u ovim procesima.

Kako se bliže redovni parlamentarni izbori 2020. godine, neki od članova stručnog tima veruju da će to, uz pretpostavku da „protesti prežive leto“, povećavati šanse da vladajuća koalicija sedne za sto sa predstavnicima opozicije i građana.

 

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke