Libertarijanska partija novog predsednika Ukrajine – šta planira Zelenski?

Autorka

Vreme čitanja: 3 minuta

Foto:iStock

U Ukrajini je stvarnost počela da imitira televizijsku seriju, a ona očito ima libertarijansku notu.

Predsednik Volodimir Zelenski, poznati ukrajinski komičar i glumac, odmah nakon preuzimanja pozicije raspisao je parlamenatarne izbore za ukrajinski parlament. Prema svemu sudeći Sluga naroda, njegova partija, ima veliku podršku i potencijalno će dobiti najveći broj mandata u parlamentu.

Sluga naroda je stranka koja se nedavno deklarisala kao libertarijanska partija što je iznenađenje za zemlju Istočne Evrope koja je dugo imala komunističko uređenje. Ruslan Stefančuk, jedan od glavnih tvoraca programa ove partije, u nedavnom intervjuu naglasio je značaj slobodnog tržišta i liberalnog ekonomskog modela.

 

Predsednik na TV ekranu, predsednik u stvarnom životu

Da bi se razumela ideologija stranke bitno je razumeti istorijat i pogled na svet njenog osnivača, Volodimira Zelenskog.

Zelenski je svoju karijeru započeo u emisiji koja je bila popularna u bivšim republikama Sovjetskog Saveza, a sa još nekoliko saradnika je 2003. godine pokrenuo producentsku kuću Kvartal 95, koja je postala jako uspešna. On je ipak najpoznatiji po svojoj ulozi u popularnoj satiričnoj seriji Sluga naroda, gde glumi običnog i skromnog učitelja koji nakon strastvenog govora o korupciji postane predsednik Ukrajine.

Njegovo prisustvo na društvnim mrežama ga je takođe približilo građanima, što je uticalo na stvaranje imidža istinskog „čoveka iz naroda“.

Pročitajte i: Da li će komičar postati novi predsednik Ukrajine?

Zelenski je na predsedničkim izborima pobedio nekoliko iskusnih političara. U drugom krugu izbora Zelenski je osvojio 73 odsto glasova, dok je Petro Porošenko, tadašnji predsednik, osvojio samo 24 odsto.

Ono što je specifično za njega jeste nedostatak jasne ideologije. Zelenski je tek nakon nekog vremena u kampanji rekao da se zalaže za ulazak Ukrajine u NATO i EU, ali smatra da pre toga treba dati građanima da se izjasne na referendumu. O sukobu na istoku Ukrajine je izjavio da je spreman da pregovara sa Putinom, a Dmitrij Medvedev, ruski premijer, rekao je da postoji šansa da se odnosi između dve zemlje poboljšaju.

Nakon inauguracije Zelenski raspisao je parlamentarne izbore kako bi učvrstio podršku koju ima u narodu, a istakao je da će samo nova vlada moći da se obračuna sa korupcijom.

 

Koja partija stoji iza Zelenskog?

Iako se Zelenski profilisao kao suprotnost političaru, on je prošle godine registrovao stranku koja se zove po seriji u kojoj igra – Sluga naroda. U stranci se nalaze njegovi bivši saradnici, ali i drugi politički savetnici.

Neki od savetnika su ljudi u koje Zelenski ima lično poverenje zbog dugogodišnjeg rada sa njima, dok su neki eksperti u svojim oblastima čime je Zelenski ispunio obećanje da će prepuštati stručnjacima da donose odluke u oblastima za koje one nema ekspertizu.

Ruslan Stefančuk, „ideolog“ partije, nedavno je otkrio u kom smeru će partija biti politički profilisana. Sluga naroda se zalaže za liberalni ekonomski model, u kom država postaje istinski servis građana.

On je istakao i važnost zakonskih zaštita za sve koji žele da započnu svoj posao i tako otvore nova radna mesta. Digitalizacija je takođe visoko na listi priroriteta ove stranke, kao i pružanje mogućnosti za privatnu incijativu gde god je to moguće.

Zanimljiv predlog ove partije je i omogućavanje ljudima da umesto neefikasnog sistema peticija, na vlast utiču putem IT tehnologija, koje će omogućiti da građani imaju istinsko pravo veta na pojedine državne odluke.

Sluga naroda je takođe usmerena prema članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, a zalažu se i za legalizaciju kanabisa, kockanja, prostitucije i abortusa.

Ukoliko se ne dogodi ništa nepredviđeno, Sluga naroda će osvojiti veliki broj mandata, a potencijalno će moći i sami da imaju većinu, što će ovu partiju staviti u poziciju da neometano sprovodi svoju agendu.

Ukrajina je na indeksu ekonomskih sloboda Heritidž fondacije trenutno na 137. mestu. što pokazuje potrebu za drugačijim pristupom koji potencijalno predstavlja Sluga naroda. Za veći ekonomski napredak su potrebne strukturalne reforme, poput fiskalne konsolidacije, borbe protiv korupcije i smanjenja subvencija. Ekonomski tim Zelenskog je izgleda pretežno orijentisan prema slobodnom tržištu što je pozitivan znak i razlog za optimizam.

 

Libertarijanska stranka možda nije dovoljna

Zelenski ipak nije potpuno otporan na kontroverze. Njega povezuju sa Igorom Kolomojskim, kontroverznim ukrajinskim  oligarhom koji je pobegao iz Ukrajine. Strahovi o uticaju ovog oligarha na novog predsednika su ponovo uzburkali javnost kada je Zelenski nedavno postavio na državnu poziciju bivšeg advokata Kolomojskog.

Problematične su bile i izborne promene koje je Zelenski predložio, a koje je parlament odbacio. On je predložio da ukrajinski izborni sistem postane potpuno proporcionalan (trenutni sistem je mešovit), kao i da se smanji cenzus na 3 odsto dobijenih glasova. Kritičari ističu da su ove izmene imale za cilj bolji uspeh njegove partije koja nema toliko razvijenu lokalnu infrastrukturu i kojoj više odgovara proporcionalni sistem, a sa nižim pragom ulaska u parlament opozicija bi bila fragmentirana.

Ukrajina je mlada demokratija kojoj su neophodne jake i nezavisne institucije, a vreme će pokazati koliko će Zelenski uspeti da ostane veran svojim prvobitnim obećanjima. Ukoliko Sluga naroda dobije većinu u ukrajinskom parlamentu to će biti verovatno najveći uspeh neke partije sa libertarijanskim uverenjima u Evropi, a od brojnih faktora će zavisiti da li će ova partija ostati verna tim ubeđenjima kada dođe na vlast, naročito ako se u obzir uzme zanimljiva biografija i ličnost trenutnog predsednika.