Šta piše u izveštaju o Kosovu? Živković i Vukadinović za Talas
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: iStock

U ponedeljak 27. maja biće održana posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije sa jednom tačkom dnevnog reda: Izveštaj o Kosovu i Metohiji. Ovo je prvi put da se u srpskom parlamentu raspravlja o Kosovu od 2013. godine – predviđeno je izlaganje predsednika Aleksandara Vučića, a na sednicu su pozvani i premijerka Ana Brnabić, svi ministri u Vladi Srbije i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Predsednica parlamenta Maja Gojković izjavila je da će svi šefovi poslaničkih grupa, a zatim i poslanici, imati priliku da iznesu svoj stav o Vučićevom izlaganju, te da očekuje da će rasprava trajati nekoliko dana.

Jedan deo opozicije koji bojkotuje Narodnu skupštinu neće prisustvovati sednici, dok su neki poslanici još uvek neodlučni. Razgovarali smo sa narodnim poslanicima Zoranom Živkovićem i Đorđem Vukadinovićem o tome šta piše u Izveštaju o KiM i koji su njihovi najveći utisci.

 

Živković: Jedno veliko ništa na 82 stranice

Narodni poslanik i predsednik Nove stranke Zoran Živković u izjavi za Talas ocenio je sadržaj Izveštaja o KiM kao „jedno veliko ništa na 82 stranice“ i dodao da je najavljena sednica posledica toga što je opozicija tražila pisani izveštaj:

„Naravno da taj tekst koji je ponuđen ne može da bude primljen kao ozbiljan pisani izveštaj, pre svega jer nema ničega o ciljevima razgovora sa Albancima, o toku tih razgovora, o stvarima koje su ostvarene i onima koje nisu. Naprotiv, samo je hronološki nanizano šta se sve dešavalo, što je do sada već bilo poznato javnosti, a s druge strane nije davalo nikakvu suštinsku sliku o tome šta se zaista dešava.“

Živković je podelio i jedan detalj iz Izveštaja:

„U izveštaju o velikim uspesima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koja, da podsetim, nije osnovana dolaskom Vučića nego još 2003. godine, jedan od navedenih uspeha je to što se redovno održava bazen koji je izgrađen u školi u Goraždevcu. Bazen je izgrađen 2005. godine, nažalost posle mog obećanja ljudima iz Goraždevca da ćemo izgraditi bazen da se deca ne bi kupala pored reke. To se desilo neposredno nakon što je dvoje dece ubijeno na reci.

Takve stvari su, između ostalog, u Izveštaju – to nema nikakve veze sa planom za Kosovo, nikakve veze sa strategijom, sa bilo čime što bi trebalo da bude jedan državni, strateški dokument, i platforma za rešavanje krize na Kosovu i Metohiji“, zaključuje Živković.

 

Vukadinović: Ni „p“ od predloga, platforme, predloženog rešenja

Samostalni narodni poslanik Đorđe Vukadinović još uvek nije odlučio da li će prisustvovati sednici o Kosovu, a njemu je, kako kaže, lakše da donese tu odluku nego poslanicima opozicije koji su potpisali Sporazum sa narodom – iako je i sam solidarno bojkotovao rad parlamenta.

Kada je reč o sadržaju Izveštaja, Vukadinović nakon prvog čitanja ima sličan utisak kao i prethodni sagovornik:

„Već se jasno vidi da je u pitanju izveštaj Kancelarije za KiM, a ne pregovaračkog tima. Tu je taksativno, predetaljno i zamorno nabrojano šta je Kancelarija radila u prethodnom periodu, koji su projekti i koje vrste pomoći pružene Srbima na Kosovu i Metohiji.

U prvom delu ima i nešto malo političkog sadržaja, desetak stranica, ali se to uglavnom svodi na pohvalu i odbranu Briselskog sporazuma, i pohvalu rada vlasti. Ukratko, obrazlaže se zašto je to što je vlast radila po pitanju pregovora najbolje i jedino moguće, uz lamente da se, zbog opstrukcije od strane Prištine, nije moglo uraditi više.“

Vukadinović ocenjuje da bi ovakav izveštaj bio korektan za sednicu Odbora za Kosovu i Metohiju, ali da to nije ono što je opozicija tražila, niti ono što je vlast najavila – “tu nema ni ‘p’ od predloga, platoforme ili predloženog rešenja”.

Kako je i sam u više navrata potpisivao zahtev za održavanje posebne sednice o Kosovu i Metohiji, odluku o učešću o sednici doneće „u poslednjem trenutku“:

„Ima razloga i za i protiv, izveštaj je svakako nezadovoljavajući, ali možda će forma omogućiti kakvu takvu raspravu. Ovo jeste mali korak, mada iznuđen, u pravcu onoga što smo tražili“, zaključio je Vukadinović.

 

SZS: Potpisnici Sporazuma sa narodom neće učestvovati u sednici

„Političke stranke, pokreti i savezi potpisnici Sporazuma sa narodom neće učestvovati na zasedanju Narodne skupštine Republike Srbije u ponedeljak o KiM, koje nije ništa drugo do rijaliti seansa i novo glumatanje predsednika Srbije sa lažnom opozicijom“, navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.

U saopštenju piše i to da će se eventualno učešće nekog od potpisnika Sporazuma u sednicama Narodne skupštine smatrati kršenjem potpisanih obaveza, nakon čega bi „ta organizacija ili pojedinac prestao da bude deo Sporazuma sa narodom.“

Stranka moderne Srbije (SMS), jedna od potpisnica Sporazuma sa narodom, donela je nedavno zvaničnu odluku da prekine bojkot i vrati se u poslaničke klupe. Kako neki od članova Predsedništva SMS kažu za Talas, ta odluka je sveobuhvatna i njihovo prisustvo na sednicama neće zavisiti od pojedinačnih tema o kojima se diskutuje, pa će tako učestvovati i u posebnoj sednici za Kosovu i Metohiju.

 

 

 

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke