Protiv zloupotrebe demokratije: BIRN lansirao novu platformu „Reporting Democracy“
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Flickr/Kancelaria Premiera

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) lansirala je novu prekograničnu novinarsku platformu – Izveštavanje o stanju demokratije (Reporting Democracy) uz podršku ERSTE fondacije. Cilj je, kako kažu, da kroz istraživačko novinarstvo, zasnovano na činjenicama, ispituju trendove i probleme budućnosti demokratije u srcu Evrope.

Motiv za pokretanje ovakvog projekta dolazi u kontekstu porasta populizma širom Evrope – „u nekim zemljama, populistički režimi suzbijaju nezavisne medije, sudstvo i civilno društvo“, navodi BIRN u svom saopštenju. Kao okruženje u kojima evropske vrednosti pluralizma i vladavine prava bivaju skrajnute, prepoznati su rastući nacionalizam, ekstremizam, nejednakost i razočaranje globalizmom, što je rezultiralo „najvećom političkom transformacijom Evrope od kraja Hladnog rata“ i dovelo u pitanje same osnove liberalne demokratije.

Šta sve donosi nova platforma i kakve mogućnosti nudi novinarima?

 

Sofija Todorović: Najveća vrednost – prilika za novinare da izveštavaju o izuzetno važnim temama

„Glavna motivacija za pokretanje platforme Reporting Democracy bilo nam je to što danas nema dovoljno vesti koje su kvalitetno obrađene, koje se zasnivaju na činjenicama i produkt su ozbiljnog istraživačkog novinarstva, a koje se bave političkom situacijom u Evropi i generalno stanjem demokratije u zemljama koje su u fokusu projekta“, kaže za Talas Sofija Todorović, koordinatorka projekta u BIRN-u.

„A zašto sada? Živimo u svetu u kome se sve drastično brzo menja, sama Evropa se menja, dovodi se u pitanje demokratija kao uređenje u kojem treba da se živi, radi i stvara. Dolazi do jedne zloupotrebe svega što demokratija treba da predstavlja“, ističe Sofija i dodaje da je ova godina posebno značajna zbog široko rasprostranjenih građanskih protesta i drugih oblika građanskog odgovora na izazove demokratiji.

Ideja je, objašnjava, da se omogući prostor za važne pojedinačne priče i slučajeve u ovim zemljama koji nisu dovoljno medijski ispraćeni, a pored redovnih dopisnika BIRN-a, postoji i opcija kandidovanja tema od strane novinara za koje su predviđeni grantovi i koji će imati priliku da rade sa iskusnim urednicima.

„To je najveća vrednost platforme – otvaranje prostora za ljude koji žele da se bave ovim pitanjima na najprofesionalniji mogući način, koji se bave izuzetno važnim temama a ne čuju se dovoljno“, zaključuje naša sagovornica i ističe da se ovim projektom podržava razvoj kvalitetnog nezavisnog novinarstva.

BIRN trenutno sarađuje sa pojedincima, ali je u planu projekta i saradnja sa medijskim partnerima iz obuhvaćenih zemalja.

Projektom su pokrivene četiri zemlje Višegradske grupe – Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska, zatim Rumunija, Moldavija, Bugarska, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Albanija i Severna Makedonija.

 

 

Timbro indeks autoritarnog populizma; Skrinšot Reporting Democracy

Pored analiza i komentara, na sajtu su dostupni i profili zemalja zasnovani na relevantnim međunarodnim indeksima

 

Konferencija u Budimpešti – Reporteri bez granica, 1 od 5 miliona

Iako je sajt već dostupan onlajn uz prve sadržaje, velika konferencija kojom će platforma biti zvanično lansirana održava se u petak, 31. maja, u Budmpešti. Tom prilikom biće organizovane panel diskusije o građanskom odgovoru na stanje demokratije u Evropi, političkoj situaciji u pojedinačnim zemljama, kao i o medijskim slobodama i ulozi medija u kontekstu erozije demokratije, objašnjava Sofija Todorović.

Na konferenciji u Budimpešti će, između ostalih, učestvovati predstavnici relevantnih međunarodnih organizacija poput Reportera bez granica i Human Rights Watch, ali i glumac Branislav Trifunović koji će govoriti o građanskim protestima, kao i Marta Lempart, jedna od organizatorki ženskog protesta u Poljskoj koja se inače kandiduje na predstojećim izborima za Evropski parlament.

 

Skrinšot sajta Reporting Democracy 

 

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke