Upoznaj novu platformu Moj porez – lak način da izračunaš koliko finansiraš državu
Vreme čitanja: 2 minuta

Od danas nova platforma MOJ POREZ nudi vam brz, jednostavan i lak način da utvrdite koliko poreza plaćate državi tokom godine i kako se vaš porez troši.

Odgovarajući na samo nekoliko anonimnih pitanja o svojim primanjima kao i o svojim potrošačkim navikama uvidećete kako izgleda vaše finansiranje nekih od najvažnijih javnih usluga koje sprovodi država.

Svi mi – zaposleni, nezaposleni, poslodavci, potrošači, penzioneri, državu finansiramo našim novcem. Ne postoji državni novac – postoji samo novac svih nas, novac poreskih obveznika koji putem različitih poreza, doprinosa, akciza, carina i ostalih neporeskih nameta uplaćujemo državi kako bi ona sprovodila aktivnosti u našem interesu.

Platforma MOJ POREZ ukazuje na to kako se javne usluge države finansiraju preko našeg rada i naše potrošnje.

Platforma će vas, inače, upoznati i sa svim oblicima poreza koji u Srbiji postoje. Videćemo, takođe, i kako država troši naš novac, odnosno koje su najvažnije kategorije rashoda.

Poseban cilj naše platforme jeste da svako od nas uvidi da dobar deo godine radimo za državu kako bi se obezbedila sredstva za njeno funkcionisanje, a tek potom za sebe i svoje porodice. Ovaj dan kada u godini konačno počinjete da radite za sebe, a ne za državu označavamo kao lični Dan poreske slobode u Srbiji!

Platforma MOJ POREZ koja je od danas dostupna na sajtu Talasa, razvijena je u saradnji sa Litvanskim institutom za slobodno tržište LFMI, Udruženjem građana Zašto ne i Centra za politike i upravljanje iz BiH, a uz podršku Center for International Private Enterprise iz SAD-a. Originalni koncept ovakvog Poreskog kalkulatora razvijen je od strane Litvanskog instituta za slobodno tržište.