Rada Trajković o izborima na severu Kosova i krivičnoj prijavi protiv Vučića i Đurića
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: N1

Predsednica Evropskog pokreta za Kosovo i Metohiju Rada Trajković podnela je krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za Kosovu i Metohiju Marka Đurića. U prijavi se navodi da su Vučić i Đurič izvršili krivično delo ugrožavanje sigurnosti, dok se za Đurića tvrdi i da je učinio krivično delo povreda tajnosti postupka.

Radi Trajković je početkom meseca dodeljena policijska zaštita na sopstveni zahtev upućen MUP-u Srbije zbog, kako je izjavila, ugrožene bezbednosti nje i njene porodice.

U razgovoru za Talas, Trajković je govorila o očekivanjima od krivične prijave, nemogućnosti da ode na teritoriju Kosova i Metohije, kao i o predstojećim izborima u četiri opštine na severu Kosova.

 

Vučić je monopolisao institucije, ne očekujem ništa od krivične prijave

„Ne očekujem ništa u pogledu krivične prijave, s obzirom da je Vučić potpuno monopolisao institucije.

Ne očekujem da će unutar tog pravosudnog sistema biti hrabrosti da se bilo šta postigne, ali za mene je vrlo važno da ostane pisani trag o onome što najdirektnije ugrožava moju bezbednost, što je kontinuitet ponašanja Vučića“, rekla je Rada Trajković u razgovoru za Talas.

Ona je istakla da još uvek ne uspeva da obezbedi odlazak na teritoriju Kosova i Metohije, ali da trenutno radi na tome jer, kako kaže, ima potrebu da ode zbog različitih obaveza:

„Pokušavam da odem na Kosovo različitim vezama, a pokušaću i da, sa svojom pratnjom, zamolim preko oficira za vezu da, kada putujem na Kosovo, obezbede da ipak uđem. Tražiću garancije te vrste i tog nivoa, a ukoliko ih ne dobijem, pokušaću da dobijem snažnije garancije u zvaničnoj komunikaciji sa KFOR-om.“

Obaveze na Kosovu, objašnjava, obuhvataju plaćanje računa u stanu, a potrebu da ode ima i zbog toga što joj je komunikacija ograničena budući da već neko vreme nije bila na KiM.

 

Izbori na severu Kosova problematični iz više razloga – posledice taksi najviše trpe Albanci južno od Ibra

U nedelju 19. maja održavaju se vanredni izbori za gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo. Izbore je raspisao Hašim Tači nakon što su gradonačelnici podneli ostavke u novembru prošle godine, navodeći kao razlog kosovske takse na robu iz Srbije.

Kada je reč o motivima za podnošenje ostavki, Rada Trajković ocenjuje da takse nisu igrale veliku ulogu, kao i da ove izbore smatra problematičnim iz više razloga:

„Prvo – oni su podneli ostavke zbog pokušaja hapšenja Milana Radoičića i demonstrirali su danima sa majicama ’svi smo mi Radoičić’. Mislim da takse ne ugrožavaju sever Kosova ni na jedan način. Samo se povećao šverc, pa ti kanali malo više zarađuju“, kaže naša sagovornica i dodaje da posledice taksi najviše trpe veliki privrednici – prvenstveno Albanci.

„Albanci su monopolisti na sve proizvode iz Srbije, na primer na brašno, zejtin, Koka kolu – Srbi nemaju monopol ni na jedan proizvod. S druge strane, poskupele su namirnice, prerađevine, a tu najviše trpi narod južno od Ibra. Najviše trpe najbrojniji, dakle Albanci.

Ne znam koliko Srbija gubi, tu je ambalaža najveći biznis jer se ono što dolazi iz Srbije prepakuje.“

Govoreći o vezi između ostavki gradonačelnika i Milana Radoičića, ona navodi da je Radoičić tokom sastanka sa Aleksandrom Vučićem u novembru 2018. tražio potpuno napuštanje institucija, a da je postignut kompromis kako ne bi došlo do veće destabilizacije u slučaju bojkota svih institucija.

„Oni (Srpska lista) često odlaze u parlament, posebno kada su te sednice na kojima je neophodan kvorum, kada se boje da nemaju dovoljno poslanika, onda ubace karticu i posle izađu. Mislim da je bilo slučajeva u kojima su davali kvorum za vrlo problematične odluke koje direktno ugrožavaju Srbe. Tako da je reč o sasvim drugom motivu.“

 

Dva kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice ubijena, a Radoičić je deo državnog projekta

„Ono što je za mene najtragičnije jeste što na ovim izborima imate samo Srpsku listu kao listu Srba.

Tu su se normalno pojavili i kandidati poput Demokratske partije Kosova i Samoopredeljenja, ali oni nemaju nikakve šanse da pobede jer nemaju uporište u broju stanovnika.“

Rada Trajković ocenjuje da je narativ vlasti Srbije problematičan jer implicira da će „Albanci nešto da preuzmu ako Srbi ne izađu na izbore“, što ona ocenjuje kao „neverovatno“ jer neko ko nema podršku lokalne zajednice ne može da rukovodi.

„Ipak, najveći problem je što su dva kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice ubijena, najpre kandidat koji nije bio u Srpskoj listi, kada je i Oliver uhapšen. Na drugim izborima, Oliver je imao užasnu kampanju protiv njega, paljenje automobila, takva jedna neverovatna odmazda. Znamo kako se sve završilo.

Danas ne znamo ko su ubice, procesi stoje, a niko nije spreman da uđe u projekat demokratizacije na severu Kosova.“

S druge strane, dodaje naša sagovornica, Marko Đurić ističe da je Srpska lista državni projekat, a imajući u vidu da je Radoičić i dalje potpredsednik, to znači da je i on deo državnog projekta.

„Nisu ga smenili, iako je povezivan i sa ubistvom i sa teškim kriminalom.“

 

Trudiće se da izlaznost bude enormna, iako to nije neophodno

Kada je reč o očekivanjima od izbora na severu Kosova, Rada Trajković smatra da će biti uloženi napori da izlaznost bude velika, iako za tim nema potrebe:

„Trudiće se da izlaznost bude enormno visoka, teraće narod da izađe iako im i mala izlaznost obezbeđuje pobedu, mislim da će oni sa radnom obavezom dovesti sve živo što hoda i što ne hoda – a sve da bi pokazali koliko je vođa popularan na severu.

On je očigledno u panici i želi da pokaže međunarodnoj zajednici koliko ima unutrašnju moć, kao što je radio sa ovim cirkusom u Patrijaršiji. Na kraju će biti 90%, ko zna koliki procenat će da objave da bi pokazali da ga Srbi sa severa strašno podržavaju.“

Govoreći o dešavanjima nakon izbora, ističe da ne veruje da će gradonačelnici ponovo podnositi ostavke jer su „toliko novca uzeli da bi bilo koja kontrola, kosovska ili od strane međunarodne zajednice, mogla da im uvede privremene mere ili pokrene krivične procese.“

„Oni su svi manje više ucenjeni zbog ogromnog kriminala, a kosovske institucije nešto rade, nije da samo sede i posmatraju, već prikupljaju informacije i čekaju trenutak kada mogu to da iskoriste kao ucene, strašno je to što se dešava“, dodaje naša sagovornica i zaključuje da je još uvek uverena da o svemu ovome u javnosti mora da se govori još više.