Napad na Evroviziju je napad na liberalne vrednosti

Autorka

Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Wikimedia Commons

Iako gotovo svaka Evrovizija uključuje određenu dozu kontroverzi, ovogodišnje takmičenje ima posebnu političku težinu.

Održavanje Evrovizije u Izraelu podstaklo je različite kritike zbog odnosa Izraela i Palestine, a nisu izostali ni pozivi na nasilne demonstrancije. Svaka kritika Evrovizije u Tel Avivu ulazi u srž postojanja ovog muzičkog takmičenja, koje treba da predstavlja prihvatanje različitosti i drugačijih perspektiva.

 

Pretnja nasiljem na Evroviziji – napad na liberalne vredosti

Iako je u redu imati kritike na račun odnosa Izraela prema Palestini, pretnje nasiljem nikada ne smeju biti opravdane.

Hamas, teroristička organizacija iz Gaze, prethodnih nedelja napao je Izrael koristeći preko 690 raketa, a u sukobu su poginule 4 osobe. Da bi sprečili dalje sukobe, Izrael je potpisao privremeno primirje sa Hamasom, ali izraelski mediji navode da će tokom muzičkog takmičenja biti aktivan izraelski Iron Dome raketni sistem, koji bi trebalo da spreči buduće napade Hamasa.

Sudeći prema različitim analizama napadi Hamasa su strateški isplanirani neposredno pred Evroviziju kako bi primorali Izrael da pristane na neke od njihovih uslova. Organizacija Palestinki Islamski Džihad je takođe najavila da radi na tome da se Evrovizija ne održi, kao i da neće dozvoliti da takmičenje prođe bez prekida i problema.


Još pre nasilnih napada i pretnji, postojali su pozivi na bojkot ovogodišnje Evrovizije. O efikasnosti i opravdanosti ovakvog poteza se može debatovati, ali nasilje nikada ne može biti legitimno oruđe u bilo kojoj političkoj borbi.

Evrovizija je manifestacija koja se zasniva na vrednostima koje su suprotne nasilju. Tolerancija, razumevanje različitog i prihvatanje drugačijih perspektiva su sastavni deo Evrovizije.  Ovo takmičenje je mnogo više od pukog skupa muzičkih numera iz raznih zemalja. Činjenica da toliko različitih numera i izvođača iz velikog broja zemalja mogu da nastupaju jedni uz druge upravo je dokaz koliko je Evrovizija bazirana na liberalnom i otvorenom stavu, koji je narušen kada se nasiljem pokušavaju rešiti političke razmirice.

Potencijalni napad Hamasa tokom održavanja Evrovizije ne bi bio samo napad na izraelske vlasti, već i napad na vrednosti za koje se zalaže svaka liberalna demokratija i svi koji vrednuju slobodu.

 

Otvorenost Evrovizije prema razlikama – njena najveća snaga

Koliko je Evrovizija mesto gde je u redu da budete ono što zaista jeste pokazuju i brojni nastupi tokom proteklih decenija koji su rušili tabue i pomerali granice.

Pal Oskar je predstavljao Island na Evroviziji 1977. godine, a ujedno je bio i prvi otvoreno gej učesnik ovog takmičenja što je bio istorijski presedan.

Dana International je 1998. godine postala prva transrodna žena koja je učestvovala na Evroviziji, a nakon njene pobede Izrael je prvi put bio domaćin ovog takmičenja. Koliko je pobeda Dane International bila revolucionarna pokazuje i to da je ona pobedila na Evroviziji 3 godine pre nego što je bilo koja zemlja legalizovala istopolne brakove.

Ruski duo t.A.T.u. takođe je pomerio granice učešćem na Evroviziji, zato što su ga činile dve devojke koje su javno govorile da su lezbejke, a njihova seksualnost je bila izražena i u samom nastupu.

Poslednjih godina je najpoznatiji primer otvorenosti Evrovizije prema različitim seksualnim i rodnim idenitetima pobeda Končite Vurst, gej muškarca koji je trasnvestit. Ovogodišnja Evrovizija će takođe biti proslava različitosti i rušenja tabua. Hatari je trio sa Islanda koji je privukao pažnju nekonvencionalnim nastupom, a sebe opisuju kao „antikapitalistički BDSM tehno bend“. Bilal Hasani je popularna LGBT zvezda na Jutjubu i ovogodišnji predstavnik Francuske. Provokativna je i pesma Kate Miler Heidke, predstavnice Australije, koja za temu ima postporođajnu depresiju kroz koju je ova pevačica prošla.

 

Važnost Evrovizije prevazilazi muzičke numere

Iako je danas popularno kritikovati Evroviziju, ona je i dalje jedna od najznačajnijih evropskih kulturnih manifestacija. Ovo takmičenje uvek ima političku dimenziju, ali je Evrovizija i dokaz kako se one mogu prevazići, i da se u tom prevazilaženju može poslati poruka prihvatanja i tolerancije.

Terorizam i nasilje su suštinska suprotnost svega što Evrovizija jeste i što ona predstavlja, i zbog toga je važno da nasilje ne uspe da poremeti ovogodišnje takmičenje. Evrovizija nisu samo otrcane pop pesme i ambiciozne plesne koreografije. Ona je simbol zajedničkih vrednosti koje se iz godine u godinu iznova potvrđuju i afirmišu, pa je napad na ovu manifestaciju napad na sve te vrednosti koje smatramo važnim i neophodnim.