Film o kršenju ljudskih prava u Srbiji i Kini ipak nije zabranjen – šta se desilo?
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Beldocs promo

„Prateći događanja s margina kineskog samita u Beogradu 2014, kad je policija faktički kidnapovala grupu aktivista za ljudska prava iz zemalja EU, otkrivamo priču o surovom progonu meditacijske prakse Falun Gong u Kini, političkim pritiscima na male zemlje, ali istovremeno i gorku istinu o svetu u kom živimo – gde je trgovina prioritet, a ljudska prava su uvek na drugom mestu“, navodi se u saopštenju Beldocs-a kojim je predviđena projekcija filma.

Ranije u toku dana na društvenim mrežama objavljena je informacija da je zabranjena premijera domaćeg dokumentarnog filma „Na crnoj listi“ u okviru festivala Beldocs koja je bila zakazana za danas, 9. maj, u Art bioskopu Kolarac.

Organizatori Beldocs festivala objavili su nakon toga saopštenje u kojem se navodi da će premijera ipak biti održana istog dana u 19h u dvorani bioskopa Cineplexx u TC Ušće.

„Beldocs festival ne veruje u zabrane, cenzuru i ograničavanje slobode govora. Beldocs iznad svega veruje u pravo svakog umetnika na izražavanje svog stava, i tek nakon toga, a ne pre toga, može otpočeti dijalog. Današnji dan nas podseća da je borba za slobodu naša zajednička dužnost, ali i čast i privilegija“, navode u svom saopštenju.

Šta se tačno desilo – da li je, i zašto, film inicijalno zabranjen?

Jedan od autora filma „Na crnoj listi“ Nikola Dragović ispričao je u razgovoru za Talas svoje viđenje cele situacije.

 

U drugom kadru filma pojavljuje se predsednik Vučić, ali ovo nije napad na vlast već priča o ljudskim pravima

„U drugom kadru filma pojavljuje se predsednik države.

On je stavljen u jedan dokumentaran kontekst, nije van konteksta, ima veze sa politikom, ali je prvenstveno priča o ljudskim pravima.

Meditativna grupa Falun Gong je simbol za sve ostale varijante ljudskih prava, a pošto je ovo naša zemlja, naravno da mogu da pričam priču o ljudskim pravima ovde.

Postoji samo četvoro ljudi u Srbiji koji praktikuju Falun Gong, jedan od njih je producent filma, druge dve žene imaju po 80 godina. Njih prati državna bezbednost, jer je kineska ambasada rekla da su protivnici režima. Njih prate od 2014, žene od 80 godina, to je sve u filmu.

Moja ideja nije da optužujem ovu vlast, da je Gandi izašao iz groba i na ovaj način se ophodio prema ljudima, i njega bih držao odgovornim.“

 

Juče sam saznao od Beldocs-a da je film zabranjen, da je informacija došla odozgo

„Prvo su nas premeštali iz sale u salu, pa su nas konačno smestili u salu Kolarca. Film se vrteo po internacionalnim festivalima, a sada ističe život tog filma, od 2014. je pomalo snimljen. Juče je napravljeno tako da ne može uopšte da se emituje.

Juče oko 15:45 sam saznao da premijera neće biti održana, mi iz ekipe smo otišli da kupimo karte za neke ljude koje smo hteli da uvedemo iako sala ima samo 80 mesta, a direktorka Kolarca nam je rekla da ona nema informaciju da će se film vrteti.

Kada smo insistirali da saznamo zašto, u 4 oka nam je rekla da je dobila informaciju odozgo da taj film ne sme da se vrti.

Od Žike Pavlovića filmovi nisu zabranjivani, izgleda da sada živimo u takvom vremenu.

Pritom, to nije politička odluka već ekonomska, jer ima veze sa Kinom. Ja kao autor saznajem od Beldocsa da neće biti premijere, ali organizatori se boje, živimo u tako groznom vremenu da niko ne može da kaže odmah šta se dešava, već odlaže do zadnjeg moemnta.

To će da utiče na život filma, ja sad mogu da izađem jedino u medije i da kaže: pomozite ako možete.

Ja mislim da taj film treba da se vidi – nije pitanje Kine, već naše situacije ovde i naše neke cenzure i autocenzure.

Bavim se filmom od 1995, po vokaciji sam montažer, napravio sam nekih 30 stvari ovde, kratkometražnih, dugometražnih i serija. Mlađoj koleginici Sari je ovo debitantski film, a odluke koje samo donosio u filmu su režijske, pa sam potpisan kao režiser, i ne bih želeo da mlađi autor na bilo koji način bude na udaru zbog ovoga što se dešava.

Ponovio bih – ovo nije politički film, ovo je film o ljudskim pravima koja se kod nas non stop na neki način ugrožavaju, pa onda dođe do ovakvih situacija.“

 

Beldocs: Sinoć bez zvaničnog obrazloženja otkazana projekcija

Prenosimo saopštenje Beldocsa povodom otkazivanja projekcije u celosti:

„Beldocs festival obaveštava medije i javnost da je nakon prošlonedeljnog zatvaranja bioskopske Dvorane Kulturnog centra Beograda, po nalogu protivpožarne inspekcije, i premeštanja dela programa u alternativne prostore, sinoć bez zvaničnog obrazloženja otkazana već premeštena projekcija srpskog filma iz takmičarskog programa, filma „Na crnoj listi“ Sare Marković i Nikole Dragovića, koja je bila planirana za prikazivanje u Art Bioskopu Kolarac.

Uprkos svemu, zadovoljstvo nam je što možemo da Vas obavestimo da će se projekcija filma „Na crnoj listi“ održati u najavljeno vreme, istog dana, danas, 09.05. u 19h u dvorani bioskopa Cineplexx Ušće.

Radujemo se svakom kilometru novoizgrađenog autoputa koji smo čekali više od 70 godina, bez obzira ko ga je izgradio, divimo se kineskoj višemilenijumskoj civilizaciji i kulturi i izražavamo duboko poštovanje za kolosalne privredne uspehe Narodne republike Kine bez presedana tokom 40 poslednjih godina, ali tražimo razumevanje za Saru Marković i Nikolu Dragovića, koji tek što su završili filmsku akademiju a film im biva otkazan, kao i za sve srpske i međunarodne autore kojima je ukinuto gostoprimstvo u svojoj zemlji, ukinuto pravo da podele s nama svoju filmsku fikciju, bez obzira koliko trezvena ona može da bude, koliko opominjuća ona i jeste.

Beldocs festival ne veruje u zabrane, cenzuru i ograničavanje slobode govora. Beldocs iznad svega veruje u pravo svakog umetnika na izražavanje svog stava, i tek nakon toga, a ne pre toga, može otpočeti dijalog. Današnji dan nas podseća da je borba za slobodu naša zajednička dužnost, ali i čast i privilegija.

Dodatne projekcije ovog filma održaće se 10. maja u 19.00 sati u bioskopu Cineplexx Ušće i 14. maja u 19.00 u bioskopu Centra za kulturu Vlada Divljan, kao i u Novom Sadu danas, 9. maja u 20.30, u bioskopu Arena Cineplex.

Svi ostali programi zakazani za danas biće prikazani po planu, u Art Bioskopu Kolarac. Od sutra, 10. maja, programi prethodno zakazani za DKC prikazuju se u Kombank dvorani, u sali 6. Karte kupljene za projekcije u DKC-u mogu se zameniti pred projekcije u novim prostorima održavanja.

Pozivamo vas sve večeras u 19h u Cineplexx Ušće da zajedno pogledamo film “Na crnoj listi”.

Svima vam želimo srećan Dan pobede nad fašizmom.

Vaš Beldocs“

 

Pogledajte trejler filma: 

 

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke