Najveći problemi: u regionu nezaposlenost, u Srbiji – Kosovo. Istraživanje IRI
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: iStock 

Istraživanje sprovedeno na teritoriji Srbije bez Kosova pokazuje da 44% građana smatra da se Srbija kreće u dobrom pravcu, dok njih 32% misli suprotno.

Situacija je nešto drugačija među ostalim ispitanicima na Zapadnom Balkanu, pa tako najpesimističniji pogled na budućnost imaju građani Bosne i Hercegovine – čak 87% odgovorilo je da se BiH kreće u lošem pravcu.

 

Izvor: Skrinšot istraživanja IRI

Ljubičasto: u lošem pravcu, zeleno: u dobrom, sivom: ne znam/bez odgovora

 

Istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) u saradnji sa Ipsos-om sprovedeno je u novembru 2018, u Srbiji na reprezentativnom uzorku od 1.027 građana starijih od 18 godina, a pored toga obuhvata i ispitanike u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i na teritoriji Kosova.

Kako se razlikuju stavovi građana u regionu?

 

91% građana BiH misli da mladi nemaju dobru budućnost u zemlji

Kada je reč o perspektivi budućnosti u regionu, ispitanici su imali različite odgovore. Najveći pesimizam ispoljavaju građani BiH – na pitanje da li mladi imaju dobru budućnost u zemlji, njih 91% odgovara ne.

Ispitanici na Kosovu imali su najpozitivnije odgovore – njih 57% odgovorilo je da, a 36% ne.

U Severnoj Makedoniji više je pesimističnih: 79% građana odgovorilo je ne, a samo 16% da.

Zanimljivo kod građana Srbije (bez Kosova) je to da 44% ispitanika veruje da se Srbija kreće u dobrom pravcu, a samo 19% mladih (18-29 godina) misli da imaju dobru budućnost u zemlji.

 

Najveći problemi: u regionu nezaposlenost, u Srbiji – Kosovo

Na pitanje koji je najveći pojedinačni problem sa kojim se suočavaju, ispitanici u BiH, Severnoj Makedoniji i na Kosovu u najvećem procentu odgovorili su nezaposlenost, dok su građani Srbije kao najveći problem izdvojili Kosovo.

 

Izvor: istraživanje IRI 

 

Region između Istoka i Zapada

U pogledu pozicioniranja između Istoka i Zapada, odgovori se takođe razlikuju.

Ispitanici sa Kosova dominantno odgovaraju da se smatraju delom Zapada (53%), samo 6% identifikuje se sa Istokom, dok 28% odgovara „ni jedno ni drugo“.

Situacija u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini je slična, pa nešto preko pola ispitanika ne vidi svoju zemlju ni na Istoku ni na Zapadu (51, odnosno 53%).

Kada je reč o Srbiji, 62% građana dalo je isti odgovor, dok Istok ima blagu prednost u odnosu na Zapad – 16 naspram 13%.

 

Pro-EU raspoloženje najzastupljenije na Kosovu

Na pitanje “da je sutra referendum za ulazak u EU, kako biste glasali?” najpozitivnije odgovore dali su ispitanici na Kosovu – njih 85% bi glasalo za ulazak u EU.

Ovaj procenat u BiH iznosi 72, u Severnoj Makedoniji 69, a u Srbiji tačno 50%. Više o stavovima ispitanika u Srbiji pročitajte ovde. 

 

Pročitajte i: Građani Srbije najviše veruju javnom servisu – istraživanje IRI o medijima

Celo istraživanje IRI pogledajte ovde.

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke