Šta Džo Bajden misli o Srbima i Kosovu?

Autorka

Vreme čitanja: 3 minuta

Foto:Flickr 

Džo Bajden, bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država, nedavno je objavio da će učestvovati na predsedničkim izborima 2020. godine.

On pre toga mora da pobedi na unutarstranačkim izborima Demokratske patrije, a prema istraživanjima javnog mnjenja Bajden je za sada favorit, dok je na drugom mestu Berni Sanders, senator iz Vermonta. Veliki broj istraživanja javnog mnjenja Bajdenu daje blagu prednost i u potencijalnom okršaju između njega i Donalda Trampa, sadašnjeg predsednika SAD.

Zbog solidnih šansi da će Bajden uskoro ponovo sedeti u Beloj kući, korisno je poznavati i prespitati njegov odnos prema Srbiji, NATO intervenciji, odnosima Prištine i Beograda, kao i potencijalnom pomirenju na Balkanu.

 

Bajden: Milošević ne teba da bude deo rešenja sukoba

Nije tajna da je Bajden tokom svog boravka u Senatu podržavao razne vojne intervencije i da nije otvoreno protiv upotrebe sile u međunarodnim odnosima, što potencijalno može biti jedna od stavki koju će njegovi protivnici isticati na predsedničkim izborima. U skladu sa tim, ne čudi što je Bajden bio jedan od senatora koji su zagovarali i javno isticali neophodnost NATO intervencije tokom sukoba na Kosovu.

„Imam pomešana osećanja prema dogovoru sa Miloševićem, zato što verujem da on jedino razume silu i verujem da je on krajnji problem, kao i da će ovo morati da bude rešeno silom, i iskreno, želeo bih da smo sada iskoristili silu“, rekao je Bajden nekoliko dana nakon postignutog sporazuma Ričarda Holbruka i Slobodana Miloševića 1995. godine. On je tom prilikom pohvalio Holbrukovo diplomatsko umeće, ali je istakao da je potrebno da američka diplomatija prestane da posmatra Miloševića kao deo rešenja.

„Nemam iluzije da Beograd nije pun političara koji su čitali Džefersona i Medisona u slobodno vreme i koji čekaju demokratsku sredinu kako bi se pojavili. Međutim, mislim da nismo dovoljno pažnje obraćali na demokratsku opoziciju koja postoji“, izjavio je Bajden, insistirajući da Milošević predstavlja glavni uzrok problema u Srbiji. On je kazao da je 1991. godine Miloševiću tokom privatnog sastanka otvoreno rekao da misli da je „ratni kriminalac“.

 

Bajden: Srbi da pogledaju sebe u lice

Iako već nekoliko godina internetom kruže članci o Bajdenovim opisima Srba kao „ubicama beba i silovateljima“, nije moguće pronaći izvore i originalne snimke na kojima Bajden ovo govori.

Bajden je ipak u nekoliko navrata govorio negativno o tranzicionoj pravdi u Srbiji i potrebi za sprečavanjem daljeg nasilja nas Albancima. „Dok srpski narod ne bude pogledao sebe u lice i razumeo šta su njegovi lideri uradili, i u šta su njih ubedili, srpski narod neće moći da se otrgne od ideje da su žrtve, od ideje koju svi političari koriste i kojom manipulišu. Vrednost Nirnberškog suđenja nije bila da kazni, već da pokaže i učini da Nemci pogledaju sebe u oči, i da im ne dozvoli da racionalizuju, kao u Prvom svetskom ratu, da su oni bili žrtve“, izjavio je Bajden nekoliko godina nakon završetka konflikta na Kosovu.

Bajden je tom prilikom rekao da smatra da su Srbi podjednako sposobni i časni „kao bilo koji drugi narod u Evropi“, ali da moraju da se otrgnu od narativa da su oni ti kojima je učinjena nepravda. Istakao je i da je na Kosovu potrebno stalno vojno prisustvo, kako bi se osigurao opstanak multietničkog društva bez kog nema „Boga u političkom smislu“.

 

Saučešće za poginule tokom NATO bombardovanja

Iako Bajdenova retorika očigledno nije bila preterano naklonjena srpskim vlastima, poseta Beogradu 2016. godine pokazala je pomirljiviji stav.

Bajden je tom prilikom izjavio da upućuje saučešće svim porodicama čiji voljeni su izgubili živote tokom NATO bombardovanja 1999. godine. „Uspomene na gubitak voljenih su i dalje sveže“, rekao je Bajden.

Tokom posete je podsetio da Srbija treba da se suoči sa svojom odgovornošću za ratove devedesetih, ali da i sve ostale zemlje u regionu treba to da učine.

On je takođe pohvalio Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera, a istakao je da administracija predsednika Obame „poštuje liderstvo koje je pokazao kroz teške izazove“. „Sretali smo se više puta, mislim da postajemo prijatelji“, izjavio je Bajden tom prilikom. On je ponovio i da ne zahteva od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, već očekuje normalizaciju odnosa.

Povodom njegovog dolaska organizovan je miting Srpske radikalne stranke koja je tom prilikom javno podržala Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima, jer se on, prema rečima Vojislava Šešelja: „protivi globalizaciji“.

 

Bajden u Beloj Kući – veći pritisak na rešavanje pitanja Kosova?

Iako se nije otvoreno izjašnjavao o tome, prethodne Bajdenove izjave nisu optimistične za sve one koji zagovaraju ideju razgraničenja ili razmene teritorija sa Kosovom. On je u više navrata isticao da je budućnost Kosova multietničko društvo, a potencijalnim razgraničenjem bi se taj princip multietničnosti verovatno narušio.

Takođe, Bajden je za sada jedini predsednički kandidat koji se duži niz godina bavio pitanjem Kosova. Deonica puta na Kosovu nosi ime njegovog sina koji je nedavno preminuo, a koji je kratko vreme i boravio na Kosovu 2001. godine. Pobeda Bajdena bi sigurno značila i aktivnije učešće SAD u pregovorima Beograda i Prištine, na šta kosovski lideri već mesecima otvoreno pozivaju.