Novo istraživanje IRI: Građani Srbije o EU, Rusiji, Kosovu
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: iStock

Istraživanje sprovedeno na teritoriji Srbije bez Kosova pokazuje da bi, ako bi sutra bio održan referendum, 50% građana glasalo za ulazak u Evropsku uniju.  

S druge strane, čak 40% ispitanika smatra da ne bi osetilo nikakvu korist od članstva u EU.

Istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) u saradnji sa Ipsos-om sprovedeno je u novembru 2018, na reprezentativnom uzorku od 1.027 građana starijih od 18 godina, a pored toga obuhvata i ispitanike u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i na teritoriji Kosova.

 

62% građana Srbije – Ni na Istok ni na Zapad

Deo istraživanja bavi se stavovima građana u vezi sa spoljnopolitičkom orijentacijom.

Najveći procent ispitanika – 62% – ne vidi Srbiju ni na Istoku ni na Zapadu; 16% veruje da Srbija pripada Istoku, 13% je vidi na Zapadu, dok 10% ispitanika ne zna/nije dalo odgovor.

Foto: Skrinšot istraživanja, IRI

 

Kao najveću prednost ulaska u EU ispitanici navode pristup zajedničkom tržištu i putovanjima (33, odnosno 31%), dok kao najveću manu vide „gubitak nezavisnosti i suverenosti“ (31%).

Kada je reč o NATO-u, ispitanici u Srbiji imaju ubedljivo najnegativnije mišljenje od svih obuhvaćenih teritorija – njih 61% opisalo je svoj stav kao „veoma negativan“.

 

Ruske vrednosti, ali evropski životni standard

Kada je reč o vrednostima, postoji disonanca između stavova građana u pogledu kulture i ekonomije.

Skoro polovina građana, njih 43%, misli da Srbija ima više zajedničkog sa Rusijom nego sa Zapadom po pitanju morala, vrednosti, kulture i intelektualnih vrednosti, a preko polovine građana bi želelo da u tim oblastima još više ličimo na Rusiju.

Govoreći o abortusu, seksualnim pravima i religijskim slobodama, 46% građana smatra da nas EU primorava da napustimo svoje tradicionalne vrednosti, dok njih 22% misli da nam EU pomaže da proširimo prava u jednom slobodnijem pravcu.

Situacija je, međutim, drugačija kada govorimo o ekonomiji.

Oko polovine ispitanika bi želelo da više ličimo na Zapadnu Evropu u pogledu zaposlenosti i životnog standarda (52%), kao i zdravstva, penzija i socijalnih davanja (50%).

 

Foto: Skrinšot IRI (“Da li biste želeli da vaša zemlja u ovoj oblasti više liči na Zapadnu Evropu ili Rusiju?”)

Zeleno – Zapadna Evropa, plavo – Rusija, sivo – bez odgovora

 

22% građana: Najveći problem – Kosovo

Na pitanje šta vide kao najveći problem sa kojim se Srbija danas suočava, a koje ih lično najviše brine, 22% ispitanika odgovorilo je – Kosovo. Najzastupljeniji odgovor je “ostalo” (29%), dok su nakon Kosova nezaposlenost i nizak životni standard.

Foto: Skrinšot istraživanja, IRI

 

Investicije – sipaj, ne pitaj

Rezultati istraživanja koji se tiču stranih investicija pokazuju da najvećem delu stanovništva (57%) nije važno odakle one dolaze, sve dok se ulaže i dok se otvaraju radna mesta.

Među probirljivijim građanima, najviše je onih koji preferiraju investicije iz EU i Nemačke (14%), a zatim iz Rusije (11%).

 

Najveća bezbednosna pretnja: različite percepcije na Kosovu

Na pitanje šta vide kao najveću bezbednosnu pretnju sa kojom se Srbija danas suočava, najviše ispitanika (27%) odgovorilo je „regionalne tenzije/etnički ili religijski sukobi“, a njih 25% navodi organizovani kriminal i trgovinu drogom/ljudima.

Zanimljivo je i da ispitanici na teritoriji Kosova odgovaraju obrnutim redosledom: 41% navodi organizovani kriminal i trgovinu drogom/ljudima kao najveći izazov, a 13% sukobe i tenzije u regionu.

 

Pročitajte i: Čak i da nikada ne uđemo u EU, privreda Srbije je potpuno vezana za evropske privrede

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke