Osvojite karte za Beldocs 2019 - Izbor filmova na ovogodišnjem festivalu
Vreme čitanja: 6 minuta

Foto: Beldocs promo

U saradnji sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma Beldocs, poklanjamo karte za 5 filmova na ovogodišnjem festivalu. 

U nastavku pročitajte raspored i više informacija o pet odabranih dokumentarnih filmova.

Da biste osvojili par karata, sve što treba da uradite jeste da na Fejsbuku ili Tviteru podelite ovaj link uz naznaku koji film želite da gledate, kao i heštegove #Beldocs2019 i #Talas. 

Čitaoci imaju priliku da osvoje par karata za svaki od ponuđenih filmova – 10 karata podelićemo na Fejsbuku, a 10 na Tviteru. Kako bismo mogli da vidimo sve učesnike, potrebno je da objava bude javna (public)

*Poziv je otovoren do kraja dana – ponedeljka 6. maja u 23:59.

Organizatori festivala u svom saopštenju navode:

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koje se održava od 8. do 15. maja u Beogradu u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u 14 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića. Predstavljamo vam filmove koji na ispit stavljaju pravdu, njeno čitanje i razumevanje u modernom trenutku.

 

1. Suđenje Ratku Mladiću (The Trial of Ratko Mladić)

Henry Singer, Rob Miller, VB, Norveška / UK, Norway, 2018, 99′

Festivali / Festivals IDFA 2018, International Human Rights Documentary Film Festival 2019

Četvrtak 09. maj / 18.00 / Dom omladine Beograda, Q&A

 

Foto: Beldocs promo

 

Dana 22. novembra 2017, general bosanskih Srba, Ratko Mladić, proglašen je krivim za genocid i zločine protiv čovečnosti pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Hagu i osuđen na doživotni zatvor. Mladić je bio jedan od najozloglašenijih osoba rata u  Bosni devedesetih godina i postao je sinonim za ubistvo više od 7.000 muslimanskih muškaraca i dečaka u Srebrenici 1995. godine – najgori zločin počinjen na europskom tlu od Drugog svetskog rata.

O rediteljima: Henry Singer (korežiser, koproducent) jedan je od najcenjenijih britanskih dokumentarnih režisera. Dobio je ili bio nominovan za svaku veliku britansku dokumentarnu nagradu, uključujući BAFTA, Royal Television Society, Grierson, Broadcast, Broadcasting Press Guild, Televisual i Emmy, a njegovi filmovi prikazivani su na festivalima širom sveta.

Rob Miller (korežiser, koproducent) započeo je svoju karijeru radeći za organizaciju za ljudska prava pre nego što je prešao u svet dokumentarnog filma. On iza sebe ima više od petnaest godina iskustva u razvoju i produkciji dokumentarnih filmova za BBC i Channel Four u UK-u, sarađujući s Henryjem Singerom na “Last Orders”, “On A Cold Friday in November” i “The Betrayed Girls”.

 

 

 

2. Proces (The Trial)

Sergei Loznitsa, Holandija / Netherlands, 2018, 127′

Festivali / Festivals Venecija 2018, Toronto 2018

Nedelja 12. maj / 20.15 / Dom omladine Beograda

 

Foto: Beldocs promo

 

Jedinstveni arhivski snimci rekonstruišu jednu od prvih montiranih suđenja koje je osmislio Staljin, a koje se odvija kao pozorišna predstava sa glumcima – tužiocima, svedocima, optuženicima, sudijama – koji lažu sebe, publiku i svet. Drama je stvarna, ali priča je lažna. Film pruža do sada neviđeni uvid u poreklo tog smrtonosnog režima, koji je učinio slogan “Laž je istina” njegovom svakodnevnom stvarnošću.

Sergej Loznitsa reditelj/scenarista/producent, rođen je u Baranovicima (SSSR). Odrastao je u Kijevu, a godine 1997. diplomirao je na Ruskom državnom institutu za kinematografiju (VGIK) u Moskvi. Loznitsa je režirao 19 međunarodno priznatih dokumentarnih filmova i 4 dugometražna igrana filma, od kojih su svi premijerno prikazani u službenoj selekciji filmskog festivala u Cannesu. Loznica je 2013. osnovao filmsku produkcijsku kuću ATOMS & VOID.

 

 

 

3. Proces – Država Rusija protiv Olega Sencova (The Trial – The State of Russia Vs. Oleg Sentsov)

Askold Kurov, Estonia, Poljska, Češka / Poland, Czech Republic, 2017, 70′

Festivali / Festivals Berlinale – Berlin 2017, CPH:DOX 2017

Nedelja 12. maj / 17.00 / Kombank dvorana, sala 6, Q&A

 

Foto: Beldocs promo

 

Reditelj Askold Kurov prati tok suđenja i pokušaje Olegove porodice, prijatelja i advokata da ga spasu iz zatvora. Zloglasni slučaj inspirisao je proteste širom sveta: Evropska filmska akademija i mnogi renomirani filmski stvaraoci kao što su Pedro Almodovar, Wim Wenders, Agnieszka Holland, Ken Loach, Johnny Depp i drugi pozvali su na Olegovo puštanje na slobodu. Kurovljeva istraga postupno otkriva apsurdnu i zastrašujuću Kafkijansku priču o tome kako svako može postati žrtva nemilosrdne državne mašinerije.

O reditelju: Rođen u Uzbekistanu 1974. godine, Askold Kurov živi u Rusiji od 1991. godine. Bavi se filologijom, pozorištem i teologijom. Osam godina je radio kao industrijski dizajner, diplomirao je dokumentarni film na Filmskoj školi Marina Razbezhkina u Moskvi. Godine 2012. bio je jedan od reditelja nagrađivanog dokumentarca Winter, Go Away! Njegovi sledeći filmovi Leninland i Deca 404 takođe su osvojili priznanje kritike i bili prikazani na brojnim festivalima. Njegov rad bavi se pitanjima ljudskih prava i društvenim sukobima u savremenoj Rusiji.

 

 

 

4. RBG

Julie Cohen, Betsy West, SAD / US, 2018, 98′

Festivali / Festivals Edinburgh 2018, Deauville 2018, DOC NYC 2018

Subota 11. maj / 16.00 / Dom omladine Beograda

 

Foto: Beldocs promo

 

U svojoj osamdesetpetoj godini sudija Vrhovnog suda SAD-a Ruth Bader Ginsburg iza sebe je ostavila dugotrajno pravno nasleđe i postala neočekivana ikona pop kulture. No, jedinstveno osobno putovanje njenog uspona do najvišeg narodnog suda u velikoj je meri nepoznato javnosti, čak i nekim od njenih najvećih obožavatelja – sve do sada. RBG istražuje njen život i karijeru.

O rediteljima: Betsy West je dobitnik 21 nagrade Emmy za svoj rad kao producenta ABC News i izvršni je producent dokumentarnog programa Turning Point. Kao direktor Storyville Filmsa, bila je izvršni producent serijala MAKERS: Women Who Make America i 4%: Film’s Gender Problem. Profesor je na Fred W. Friendly programu škole novinarstva Columbije.

Julie Cohen režirala je osam dokumentarnih filmova o raznim temama, uključujući tu afričke operske pevače (Ndiphilela Ukucula: I Live to Sing, dobitnik New York Emmyja, 2014), legendarnu ribarnicu (The Sturgeon Queens, 2015 Međunarodni filmski festival u Berlinu) i vojnik kvadriplegičar (American Veteran, 2017.). Bila je producent na NBC Newsu i kreator Supreme Court Watcha kanala Court TV. Magistrirala je na Pravnom fakultetu Yalea.

 

 

5. Nek mi je Bog u pomoći  (So Help Me God )

Yves Hinant, Jean Libon, Belgija, Francuska / Belgium, France, 2017, 100′

Festivali / Festivals Palm Springs 2018, San Sebastián 2017

Petak 10. maj / 17.00 / Kombank dvorana, sala 6, Q&A

 

Foto: Beldocs promo

 

Istražni sudija Gruwez dozvolila je filmskim stvaraocima da je prate više od tri godine. Vidimo je dok se u kancelariji susreće sa prethodno kažnjavanim počiniocima („Lepo je kad se zadovoljne mušterije vraćaju“). Svedoci smo njenog neobičnog odnosa sa policijskim istražiteljima koji rade na nerešenom slučaju (ona ih zamoli da uključe svoju sirenu kada želi da se negde brzo vrati) i čak stičemo i uvid njen kućni život, gde se igra sa svojim ljubimcem belim pacovom.

O rediteljima: Yves Hinant je rođen 1968. u Liježu. Diplomirao je novinarstvo na Universite Libre de Bruxelles, bio je sportski novinar na RTBF-u dve godine. Potom se pridružio Strip-Tease timu 1984. godine, dokumentarnoj seriji koju produciraju i režiraju Jean Libon i Marco Lamensch. Režirao je oko 30 filmova i brojne dokumentarce za program Tout ca ne nous rendra pas le Congo

Jean Libon je rođen 1946. u Antheitu u Belgiji. Završio je Arts and Diffusion Institute u “image” sekciji 1970. godine. Zatim je radio do 1976. godine na dokumentarnoj seriji Faits Divers. Od 1977. do 1985. postaje reporter za časopis A Suivre. Godine 1985. sa Markom Lamenschom stvara dokumentarnu seriju Strip-Tease, koja se emituje već skoro 20 godina u na kanalima France 3 i RTBF-u.