U raljama osećanja – razgovor sa Đurđom Timotijević, psihološkinjom
Vreme čitanja: 3 minuta

“Ono što me posebno raduje je da je emisija ohrabrila i osnažila ljude da, posle više godina oklevanja, potraže stručnu pomoć i krenu na psihoterapiju, što i jeste bio jedan od ciljeva.”

Podkast kao forma postaje sve popularniji – pored stranih emisija koje slušamo godinama, u poslednje vreme imamo priliku da čujemo sve više domaćih podkastera.

Prošle nedelje, pitali smo neke od najpopularnijih autora i voditelja da nam preporuče svoje omiljene podkaste – njihove odgovore pogledajte ovde.

Jedna od retkih domaćih autorki jeste Đurđa Timotijević, psihološkinja, koja u svom podkastu „U raljama osećanja“ otvara teme emotivnih problema sa kojima se mnogi od nas suočavaju a o kojima generalno ne pričamo dovoljno.

U razgovoru za Talas podelila je svoju motivaciju za pokretanje podkasta, omiljene epizode i razloge zašto su teme kojima se bavi važne.

 

Zašto sam pokrenula podkast U raljama osećanja

Bio mi je potreban javni prostor u kome bih otvoreno postavljala pitanja i tražila odgovore o našim emotivnim problemima, uz cilj da doprem do što većeg broja ljudi. U raljama osećanja je prvenstveno radio emisija na internet radiju Radioaparat, a podkast se nametnuo kao idealno rešenje da sve emisije budu zabeležene i uvek dostupne svima.

 

 

Prednosti podkasta kao forme

To što je u audio formatu i što je uvek dostupan – za slušanje u prevozu, na putu do posla, dok šetate, dok peglate ili dok samo ležite na krevetu opušteni i uronjeni u sadržaj koji slušate. Sjajna stvar je i to što emisije možete iznova preslušavati i vraćati se na određene delove.

 

Važne teme U raljama osećanja

Teme o kojima govorimo tiču se emotivnih problema, dilema i patnji sa kojima teško izlazimo na kraj, koje ne razumemo, za koje često mislimo da su nerešive, živeći u uverenju da sa nama nešto nije u redu.

Javno pričanje o ovim temama sa stručnjacima iz oblasti psihologije, psihoterapije i psihijatrije, pomaže da razumemo svoje probleme, da uvidimo da nismo usamljeni u njima, da nemamo čega da se stidimo, ali i da rešenje postoji i da možemo da se osećamo i živimo bolje. Takođe, važno mi je da demistifikujemo psihoterapiju i motivišemo i ohrabrimo ljude da potraže stručnu pomoć.

 

Omiljene epizode

Ponosna sam na sve, ali izdvojiću dve za ovu priliku: Prvu epizodu „Zašto se vezujemo“ u kojoj smo govorili o urođenoj potrebi čoveka za bliskošću i ljubavlju. Ponosna sam jer je bila prva, jer je još uvek najslušanija sa preko 2.200 slušanja za sada, jer je tema koja se tiče svakog od nas, a važna nam je ceo život.

 

 

Epizodu „Žena, majka, kraljica“ u kojoj smo razgovarali o mitovima vezanim za trudnoću i majčinstvo, o zahtevima sredine kojima je žena izložena, o zabranjenim temama, krivici i stidu koje žene neretko osećaju jer odstupaju od nametnutih ideala. Ponosna sam jer su tri sjajne žene iskreno i hrabro govorile o tome kako je savršeno normalno da kao majke nekad budemo besne, isfrustrirane, nesrećne i sebične i o tome zašto to ne znači da smo loše majke i loši ljudi.

 

 

Reakcije slušalaca

Reakcije na emisiju potvrđuju koliko je pričanje o našem mentalnom zdravlju potrebno i važno, štaviše lekovito i ohrabrujuće. Ono što me posebno raduje je da je emisija ohrabrila i osnažila ljude da, posle više godina oklevanja, potraže stručnu pomoć i krenu na psihoterapiju, što i jeste bio jedan od ciljeva.

 

Preporuka knjige

Umesto da izdvojim najznačajnijeg autora ili knjigu, kao najavu za temu kojom ćemo se tek baviti u jednoj od narednih epizoda, preporučujem knjigu Alana de Botona “Kako misliti više o seksu”.

 

Savet za nove podkastere

Da ne propuste da ostave prostor za reakcije i diskusiju slušaoca, a iz toga će već zaključiti šta možda treba da izbegavaju u daljem radu.

 

Pogledajte i Talas podkast – Talasna dužina sa Milošem Nikolićem