Čedomir Čupić i Zoran Gavrilović o stručnom timu #1od5miliona
Vreme čitanja: 6 minuta

Foto: Talas

Prvi deo razgovora sa predstavnicima opozicije o bojkotu parlamenta i sednici o Kosovu 

Nakon 13. aprila i najmasovnijeg protesta 1od5miliona („Svi kao jedan“) do sada, protesti su konačno dobili konkretnu, realističnu listu zahteva koji se tiču izbornih uslova i slobode medija. Ono što je manje realistično jeste rok od 6 dana koji je predsednik Vučić već odbacio, dok deo opozicije najavljuje blokadu institucija i saobraćajnica ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni do petka, 19. aprila.

Za taj petak je, inače, najavljen veliki SNS miting u Sava centru, kao i osnivanje stranke Dragana Đilasa, tako da ni ove nedelje ne manjka iščekivanja na političkoj sceni Srbije.

I dok opozicija zahteva dijalog delegacija vlasti i opozicije, izričiti su u odbijanju poziva predsednice parlamenta Maje Gojković na razgovor koji je zakazan za danas, 16. april.

Šta su pokazala dešavanja u proteklih par meseci – da li je bojkot bio dobra ideja ili ne? Da li će opozicija bojkovati parlament ako se bude odlučivalo o Kosovu?

Sa kim opozicija hoće da razgovara i kako, kada? Šta se dešava ako vlast ne ispuni zahteve u zadatom roku?

O svemu tome razgovarali smo sa liderom Levice Srbije Borkom Stefanovićem, članicom Predsedništva Stranke moderne Srbije Tatjanom Macurom, predsednikom Nove stranke Zoranom Živkovićem, liderom Dveri Boškom Obradovićem i zamenikom šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Balšom Božovićem.

 

Bojkot institucija – dobra ili loša odluka?

Da li danas mislite da je bojkot institucija bio dobra odluka?

Rezultati istraživanja koje je CRTA sprovela u martu pokazuju da samo 9% građana podržava bojkot parlamenta, dok njih 24% podržava proteste. Da li mislite da entuzijazam građana na ulicama može da se održi u kontekstu bojkota?

 

Borko Stefanović: Odluka o bojkotu pozitivna i ostaje na snazi do sistemskih promena

„Nisu svi potezi pravljeni, naročito od strane opozicije, jer se prate istraživanja javnog mnjenja, nama ti podaci nisu dostupni.

Ali ono što jeste tačno je da se bojkot, koji nama nije cilj nego sredstvo, pokazao vrlo korisnim i pozitivnim prema režimu. Režim ima ogroman problem, nema osnovu legitimiteta, zbog same činjenice da nema opozicije u skupštinama ne može da simulira demokratiju i pravi se da je sve u redu.

Mi u stvari nemamo skupštinu, nemamo normalne demokratske procese. Malo ljudi gleda prenose iz Skupštine Srbije, pa uz rašireno mišljenje koje je netačno da su svi poslanici isti, da samo jedu u restoranima i primaju pare, a ta pogrešna slika je stvarana decenijama, mnogi ne vide da vlast onemogućuje raspravu i da se isključuju mikrofoni na samo pominjanje imena Aleksandar Vučić.

Odluka o bojkotu je bila pozitivna i ostaće na snazi dok se stvari sistemski ne promene.“

 

Tatjana Macura: Bojkot je imao i prednosti i mane

„Sa ove distance gledano, bojkot nije značajno uticao na mašineriju koja na zvonce usvaja zakone, ali nekoliko stvari jesmo sigurno postigli bojkotom: nema više “bravo” amandmana koji vređaju inteligenciju i zdrav razum građana, a ne doprinose unapređenju kvaliteta zakona koji se usvajaju; skupštinska većina ostala je uskraćena za “žive vreće za udaranje i vređanje” u atmosferi u kojoj na pritisak na taster ostajete uskraćeni i za najbanalniju repliku… Da ne nabrajam, radi se o setu najočiglednijih zloupotreba sa ciljem da se najvažnija institucija ove zemlje dodatno unizi, kao i oni koje su građani na izborima birali da se za njih bore. To su pozitivne strane bojkota.

Međutim, negativna strana je to što o onome što se usvaja u Skupštini izostaje rasprava, pa se zakoni koji utiču na živote svih nas sada usvajaju bez i najmanje prepreke ili otpora. Pretpostaviću da veliki broj građana koji ne podržavaju bojkot, a kako iz ovog istraživanja vidimo radi se o vise od 90% građana, ipak misli da je značajnije ovo drugo, nego to da izabrani predstavnici izađu iz arene.

Mislim da se entuzijazam na protestima moze održati i bez stalnog bojkota, iskreno verujem da bi se i pojačao ukoliko bi opozicija pokazala jedinstvo parlamentarne borbe, kao što je bio slučaj u decembru na sednici na kojoj je usvajan budžet za ovu godinu.“

 

 

Zoran Živković: Bojkot ima smisla, ali ne kao totalni pasivni bojkot

„I na početku sam govorio da je bojkot naš kompromis, kao Nove stranke, prema ostalima, zato što mislim da ima smisla, ali ne kao totalni pasivni bojkot nego deo aktivnog odnosa prema divljanju većine u parlamentu. Sigurno je da bojkot sam po sebi neće promeniti ništa i treba tražiti nove modalitete koji će uključivati i bojkot nekih aktivnosti, ali ne totalni i ne pasivni.“

 

Boško Obradović: Nismo mogli da uradimo bilo šta drugo u momentu kada je vlast obesmislila parlament 

“Nije pitanje da li je bojkot bio dobra ili loša odluka već da li smo bilo šta drugo mogli da uradimo u momentu kada je vlast potpuno obesmislila institucije, naročito parlament. Odgovor je da nismo.

Mogli smo da ostanemo u Skupštini, učestvujemo u farsi i dajemo legitimitet jednom potpunom izrugivanju parlamentarizmu od strane vladajuće većine ili da budemo odgovorni, i uz sve rizike, kažemo da ne pristajemo da prave budalama i nas i građane koji su za sve nas iz opozicije glasali. Izabrali smo ovo drugo.”

 

Balša Božović: Od režima zavisi da li ga smenjujemo na izborima ili na ulicama

„Da li je bojkot bio dobar ili ne, to će nam reći naredni koraci. S obzirom da smo pratili i bavili se veoma intenzivno izbornim uslovima poslednjih godina, zajedno sa svim predlozima koje je dostavila CRTA narodnim poslanicima, tu ima više kvalitetnih predloga. Ono što je naredni potez: da opozicioni poslanici kao zahtev protesta predlože vladajućoj većini da te predloge usvoji ukoliko želi opoziciju na narednim izborima.

Ako se to desi, bojkot će biti uspešan jer je parlament trenutno u džepu Aleksandra Vučića, Maja Gojković ne poštuje Poslovnik, i zbog svega toga je bojkot bio neminovan kao prikazivanje da u Srbiji postoji ozbiljna kriza parlamentarizma, tj. centralne političke institucije u zemlji.

EU je primila taj signal i vidimo povećanu zainteresovanost evropskih zvaničnika i Evropskog parlamenta.

Iskreno se nadam da će opozicioni poslanici usaglasiti zajednički stav o izmenama i dopunama predloga i zajedno sa nevladinim i međunarodnim sektorom ponuditi vladajućoj većini da se ti naši zahtevi usvoje.

Ukoliko ih usvoje, idemo na izbore, ukoliko ne, to znači da Aleksandar Vučić apsolutno ne želi da ima višestranačje u Srbiji.

A onda se opozicija drugačije opredeljuje prema rušenju tog režima – od režima zavisi da li ga smenjujemo na izborima ili na ulicama.“

 

Foto: Medija centar Beograd

 

Kosovo na dnevnom redu u Skupštini

Da li biste bojkotovali rad Skupštine ako na dnevnom redu bude platforma o Kosovu?

 

Stefanović: U ovom trenutku nije realno učestvovati na sednici o Kosovu

„U ovom trenutku nije realno da se učestvuje, svakako ćemo doneti odluku kada bude trenutak za to.

Ne može vlast da se služi mamcima, kao što je jutros uradila Maja Gojković.“

 

Macura: Bojkot nije doprineo borbi koliko se očekivalo

„Odluka o bojkotu sednice na kojoj bi se odlučivalo o Kosovu nije još doneta. Lično mislim da bojkot parlamenta nije doprineo opozicionoj borbi u onoj meri u kojoj se to očekivalo i mislim da je to moglo i moralo mnogo bolje da se iskoristi, ali i da ima prostora da to promenimo.“

 

Živković: Ako sednica o Kosovu bude primerena, učestvovaću

„Ako bude zakazana sednica o Kosovu, o bilo kojoj važnoj temi koja će biti pripremljena na način koji je primeren i pristojan – uz prisustvo državnog vrha, dovoljno vremena za diskusiju, uz tekst platforme o kojoj se diskutuje, sigurno ću učestvovati. To važi i za sve druge ozbiljne predloge zakona.“

 

Živković u pismu Savezu: Da li ste vi preuzeli proteste?

 

Obradović: Ne verujemo da će baš sada održati sednicu o Kosovu 

“Kada je u pitanju sednica na temu Kosova i Metohije, upravo Dveri traže takvu sednicu već nekoliko godina i baš zbog toga ne verujemo da je Maja Gojković iskrena kada kaže da će baš sad takvu sednicu održati.

Ako su stvarno odlučili da napokon obelodane svoju platformu rešenje pitanja KiM neka prvo organizuju debatu na RTS na kojoj bismo mogli da čujemo kakva je to platforma.”

 

Božović: Vučić prebacuje odgovornost za Kosovo u parlament – u tome nećemo učestvovati  

„Mogu da pričam u ime poslaničkog kluba Demokratske stranke: apsolutno nam ne pada na pamet da učestvujemo u toj sednici. Sedam godina tražimo da nas izveste koji su okviri za pregovore, šta je platforma za Kosovo, oni to izbegavaju, netrasnparentno vode i to su na kraju privatni razgovori Vučića i Tačija. Dok je kosovski parlament uključen u procese sve vreme.

Sada Vučić želi da svoje privatne pregovore premesti u parlament i time prebaci odgovornost na poslanike, u tome nećemo učestvovati.“

 

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke