Bojana Maljević u Hit tvitu – šta smo naučili?
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: N1 

Glumica Bojana Maljević gostovala je u jučerašnjoj emisiji Hit tvit na Pinku što je dočekano burnim reakcijama javnosti, posebno na Tviteru. Hit tvit je nova emisija na TV Pink koja formatom izuzetno podseća na Utisak nedelje, a emituje se u istom terminu kao i obnovljena emisija Olje Bećković koja je sada na kablovskoj televiziji, kanalu NovaS.

U situaciji značajne polarizovanosti – kako političke, tako i medijske scene u Srbiji – ljudi su generalno navikli na to da u TV emisijama nema dijaloga između onih koji podržavaju i onih koji su kritički nastrojeni prema aktuelnoj vlasti.

Kao što bi bilo iznenađenje da neko iz SNS-a gostuje u Utisku nedelje ili Pressingu, tako je i neuobičajeno da Bojana Maljević (ili pre nje Mirjana Karanović) prihvati poziv TV Pink i gostuje u Hit tvitu.

Iako je slučaj Bojane Maljević jedan od retkih, služi kao dobar povod za otvaranje pitanja: koje su prednosti, a koje mane, učešća u emisijama na prorežimskim medijima za javne ličnosti koje se kritički odnose prema vlasti? Šta smo naučili iz poslednje epizode Hit tvita?

 

Radmilo Marković: Da je pekara, Pink bi prodavao otrovan hleb koji pretvara mozak u kašu

„Potpuno je razumljiv motiv da se sa Pinka čuje bilo šta što nije brutalna, nasilna propaganda i što nisu lažne vesti“, kaže za Talas Radmilo Marković, novinar nedeljnika Vreme, i dodaje da po njegovom mišljenju ne bi trebalo ići na Pink, kao ni davati izjave za medije poput televizije Happy i Studio B, te tabloide Informer, Alo, Kurir, Srpski telegraf i druge.

Jedna od čestih zamerki na račun gostovanja na prorežimskim medijima jeste davanje legitimiteta tim medijima, a na toj liniji je i objašnjenje našeg sagovornika:

„Odlaskom na Pink daje im se legitimitet, a Pink je trovačnica. Da je pekara, Pink bi prodavao otrovan hleb, koji, doduše, ne ubija, ali pretvara mozak u kašu. I onda se postavi pitanje – da li da donesem svoju neveliku porciju kiflica, da bi Pink i to mogao da proda i da bar to bude neotrovno?

Mislim da ne, jer je ta količina nedovoljna za bilo kakav efekat (sat i po nedeljno u odnosu na ostatak od 24×7 sati otrova), a i u tih sat i po svako ko ne dođe da truje, spinuje i otvoreno laže je nadglasan i u manjini – što od drugih gostiju (koji, na primer, za sada ne dolaze u Utisak nedelje, zbog kojeg je i napravljen Hit tvit), što od voditeljke koja ne reaguje na čiste laži koje se izgovore u njenoj emisiji, štaviše, ponekad ih i podstiče.“

Marković zaključuje da je efekat gostovanja minimalan ili ga nema, dok Pink može da se hvali kako ima raznovrsnu ponudu a da suštinski „i dalje neprestano nastavlja da truje i huška ljude“.

 

Ana Novaković: Bojana Maljević se odlično snašla u poziciji sagovornika u Hit tvitu

Ana Novaković, novinarka BIRN-a, objašnjava da nije odgledala čitavu epizodu „Hit tvita“ jer je naizmenično gledala i „Utisak nedelje“, ali je zainteresovalo gostovanje Bojane Maljević koja ima drugačije mišljenje od onoga što se generalno emituje na Pinku, kao i učešće Suzane Vasiljević, savetnice za medije predsednika Aleksandra Vučića.

„Ono što se Bojani najviše zamera jeste da nema šta da traži na televiziji koja nema sluha za drugačije mišljenje i na kojoj se manipuliše svakom izjavom, a dijalog ne postoji.

Međutim, moj utisak je da se Bojana odlično snašla u poziciji sagovornika u toj emisiji. Prva stvar koja mi je bila pokazatelj toga jeste što mi nije bilo mučno – emisija je bila gledljiva.“

Novakovićeva se posebno osvrnula na situaciju u kojoj je prikazan snimak sa protesta „Svi kao jedan“ a koji je zapravo montaža govora Sergeja Trifunovića u kojoj se čuju samo psovke koje je izgovorio:

„To nije nikakav pregled, a Bojana je to i rekla: da joj pokazuju montiran snimak koji ne može da komentariše jer je reč samo o vokabularu. Dodala je i da joj Sergej nije blizak takvim vokabularom, ali da takav snimak ne može da komentariše, i jasno je da je reč o par ekselans spinovanju.“

Kao najupečatljiviji momenat emisije naša sagovornica navodi način na koji je Suzana Vasiljević komentarisala nastup Sergeja Trifunovića rekavši da je prostački, kao i da on treba da snosi odgovornost za svaku izgovorenu reč:

„Meni je tada nedostajao komentar novinarke da i predsednik države izgovara mnogo toga – laži, izmišljotina, pretnji, vređanja –  i da nosioci vlasti moraju imati odgovornost, što ne postoji.

To mi je zaparalo uši, Verica Bradić nije imala nikakav komentar na ono što je Suzana Vasiljević izgovorila – naravno da Sergej treba da snosi odgovornost za izgovorenu reč, ali još veću težinu imaju reči nosioci vlasti.“

Utisak je, kako kaže, da je Bojana Maljević razumela da nije dovoljno iznositi mišljenje u svoja 4 zida, na slavama ili rođendanima, već je važno slati poruke velikoj publici, u ovom slučaju gledaocima TV Pink kojoj se svakodnevno servira gomila dezinformacija, a reč je o stotinama hiljada građana Srbije.

„Naravno, ne možeš da učestvuješ u takvom programu ako nisi spreman i dovoljno vešt da odgovoriš na pravi način i sagovornicima i tim ljudima koji bi trebalo da budu novinari u studiju, a tamo ih nema. U studiju na Pinku nema novinara koji usmeravaju debatu i reaguju na odgovore.“

Kada je reč o prednostima i manama gostovanja na prorežimskim medijima, Novakovićeva ocenjuje da je jedina prednost slanje poruka publici koja inače ne može da ih čuje, koja nema pravu sliku o onome što se dešava u državi jer informacije dobija sa nekoliko kanala sa nacionalnom frekvencijom.

„Mane su to što svaka tvoja izjava može biti izmanipulisana i biće izmanipulisana, spinovana, a nakon toga će biti salva kritika na tvoj račun, da si se „prodao“ i da daješ legitimitet i vlasti i medijima koji ne rade objektivno svoj posao.“

 

Neke od reakcija na Tviteru