Ana Brnabić - premijerka dela Srbije
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Vlada Republike Severne Makedonije

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u današnjem izdanju ’Politike’ napisala svoj autorski tekst pod naslovom ’Ko su neprijatelji slobode, demokratije i normalnosti’.

Ona svoj tekst počinje citirajući tvit bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića od pre godinu dana čekajući pravi trenutak da na njega i odgovori. Ovaj odgovor stiže samo dan uoči održavanja velikog protesta opozicije u Beogradu koji je zakan za subotu 13. april.

Juče je aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je svoj prvi veliki (kontra)miting u Novom Sadu kao uvertiru za (kontra)miting u Beogradu koji je planiran za sledeću nedelju.

Njihova poruka je zajednička, a to je da pokažu sebi i narodu da upravo oni predstavljaju slobodnu, demokratsku i normalnu Srbiju, dok je opozicija ta koja radi protiv interesa naroda koristeći se nasiljem, psovkama i svime što ne priliči jednom civilizovanom društvu.

 

Ana Brnabić ne razume koncept slobode i demokratije

Međutim, premijerkin autorski tekst verovatno predstavlja vrhunac cinizma, izvrtanja činjenica, spinovanja i na kraju krajeva proizvodnju i širenje lažnih vesti. Zbog toga ovde neću citirati delove teksta Ane Brnabić koji ukoliko želite, možete pročitati u današnjem izdanju ’Politike’.

Ali, svojim vešto upakovanim i ciničnim tekstom Ana Brnabić je ipak pokazala suštinsko nerazumevanje slobode, demokratije i normalnosti. Premijerka Srbija trebalo bi da bude svesna da je za nezadovoljstvo građana na ulici najodgovornija vlast. Ta vlast je isto tako najodgovornija za podele koje su danas stvorene u našem društvu.

Kada godinama etiketirate svakog ko kritikuje vlast, stavljate ga na naslovne strane tabloida, demonizujete i govorite kako oni rade protiv interesa države i naroda, onda time pokazujete da niste tolerantni na slobodu drugačijeg mišljenja.

Kada se izbori održavaju u atmosferi straha, kada nabildovani momci u crnim džipovima bez tablica posmatraju građane koji odlaze na glasanje, a one koji ne odu odvode na prisilu, tada potvrđujete da slobodnih i poštenih izbora u Srbiji nema. Na taj način pokazujete ne samo da vam demokratske procedure i vrednosti nisu bliske, već da vas one uopšte i ne zanimaju jer vam stoje kao prepreka na putu ostvarenja političkih ciljeva koristeći sva dozvoljena i nedozvoljena sredstva.

Ovo su sve poznate i nebrojano puta izrečene stvari, ali u društvenoj atmosferi gde se svakoga dana stvara privid kako se vlast bori za demokratiju i slobodu, dok su građani na ulici najobičniji nasilnici, postaje obaveza svakoga od nas iz koje god profesije da dolazimo da neprestano ponavljamo činjenice o stanju slobode i demokratije u Srbiji.

 

Vlast je najodgovornija za izostanak dijaloga

U svom tekstu, Ana Brnabić nije propustila da kaže ni kako opozicija optužuje vlast za promovisanje nasilja i nedostatak dijaloga. Štaviše, ona je istkla i koliko su dijalog i saradnja važni ako želimo dobro ovom društvu.

Pre samo nekoliko dana premijerka Srbije je zajedno sa predsednikom Vučićem jasno rekla kako neće razgovarati sa opozicijom jer su to za nju fašisti. Pitam se kako je moguće istovremeno da se zalažete za dijalog i da odbijate razgovor sa svojim političkim protivnicima.

U trenutku kada je Aleksandar Vučić bio opozicija kao zadrti član Srpske radikalne stranke i promoter ideja Vojislava Šešelja koje su oličene nasiljem i pozivanjem na mržnju, tadašnja vlast je razgovarala i sa takvom opozicijom i suočavala svoje stavove u TV debatama.

Dalje, Brnabić je napomenula i da za atmosferu nasilja u društvu nije odgovorna vlast, već oni koji prete silovanjem i vešanjem. Međutim, premijerka Srbija sve vreme pokušava da diskredituje proteste građana kao nasilničke umesto da pokuša da razume zbog čega desetine hiljada nezadovoljnih građana protestuje u Beogradu svake subote, ali i širom Srbije.

 

Vešta zamena teza Ane Brnabić

Sve što je izrečeno u autorskom tekstu Ane Brnabić predstavlja zamenu teza što je ova vlast za poslednjih sedam godina uspešno doktorirala.

Kada pominje nasilje, Brnabić zaboravlja da je visoki funkcioner SNS-a naredio ubistvo novinara Milana Jovanovića iz Grocke. Ona zaboravlja i da je istom tom funkcioneru organizovan skup podrške od strane pripadnika iste stranke.

Kada pominje silovanje, Brnabić zaboravlja da je funkcioner SNS-a optužen za seksualno uznemiravanje Marije Lukić koja je bila njegova saradnica u opštini Brus. Premijerka Srbije ne pominje ni to da su simpatizeri SNS-a na lokalu delili slike Marije Lukić, žrtve u ovom sudskom procesu, na sam dan suđenja.

A kad je reč o dijalogu, premijerka Brnabić nije pomenula ni način na koji se predsednik Srbije odnosi prema novinarima koji nisu po njegovoj volji. U delu teksta gde pominje nekakve spiskove ’neprijatelja slobode’ u Srbiji koje pravi Boris Tadić, Brnabić je zaboravila i da pomene spisak medija koji je sačinila Suzana Vasiljević, medijska savetnica Aleksandra Vučića. Na tom spisku se nalaze svi mediji koje je vlast okarakterisala kao nezavisne odnosno nepodobne po nju.

Zbog izvrtanja činjenica i izbegavanja da govori istinu u skladu sa javnim interesom i pozicijom koju obavlja, imamo odgovornost da ukazujemo na činjenice kada je reč o premijerki Brnabić i svakom državnom funkcioneru koga plaćamo i koji je odgovoran svakome od nas.