Kako je mguće da je Šešelj i dalje poslanik?

Autorka

Vreme čitanja: 4 minuta

Foto:N1

Iako nikome nije novost da Vojislav Šešelj često ima skandalozne izjave, izgleda da je prestao da se zaustavlja na zapaljivoj retorici i da sada otvoreno poziva na nasilje.

Lider Srpske radikalne stranke je na svom Tviter profilu napisao da će Aleksandri Jerkov, narodnoj poslanici, nestati „sve dlake sa glave“, da će joj namazati glavu katranom i nalepiti guščijim perjem. Dodao je i da Jerkov treba da bude u zatvoru jer je više puta „najuglednijeg živog srpskog političara i dokazanog naučnika nazivala ratnim zločincem“.


Napad na Jerkov je još jedna prilika da se podsetimo činjenice da Vojislav Šešelj sedi u srpskom parlamentu, dobija platu od novca poreskih obveznika, a u slobodno vreme poziva na nasilje, vređa žene i spaljuje zastave susednih zemalja.

 

Istina o sudskoj presudi boli

Oštar odgovor Šešelja došao je nakon izjave koju je Jerkov dala za Danas, gde je istakla da Šešelju ni posle presude Haga nije oduzet poslanički mandat samo zbog toga što uživa zaštitu predsednika Vučića.

Šešelj je očito jako osetljiv na pominjanje zvanične presude Haškog tribunala, odnosno Mehanizma za međunarodne krivične sudove, prema kojoj je odgovoran za podsticanje na progon, deportaciju i druga nehumana dela u Hrtkovcima u Vojvodini 1992. godine.

Presuda Haga zapravo podseća Šešelja da je njegova dugogodišnja borba neuspešno završena, a izjava Aleksandre Jerkov specifično ga je pogodila jer ga je optužila da se nalazi u podređenom položaju u odnosu sa Aleksandrom Vučićem.


Činjenica da neko ko je osuđen za zločine koji se pripisuju Šešelju može da sedi u poslaničkoj klupi jeste neverovatna. Svako ko odsluži svoju kaznu može da učestvuje u javnom životu, ali je pitanje kakav standard treba da postoji za ljude koji sede u Narodnoj skupštini i predstavljaju volju naroda.

Standard zaista ne mora da bude visok – samo nemojte biti osuđeni za ratne zločine. Međutim, očito je i ovo malo previše za Sprsku naprednu stranku koja je suštinski nema problem sa većinom stavova koje Šešelj iznosi.

 

Specifična netrpeljivost prema ženama u politici

Šešelju je vređanje političkih protivnika svakodnevica, ali ipak postoji nešto drugačije u načinu na koji vređa žene u politici.

Brojne su uvrede koje je Šešelj uputio političarkama tokom godina. Prošle godine je ministarki Zorani Mihajlović rekao da „ne voli alapače koje se dočepaju vlasti pa misle da su sve i svja”, a nazvao ju je „kalašturom“ i „profuknjačom“.


Slične izraze je iskoristio i za Jorgovanku Tabaković, guvernerku Narodne banke, i za Sandu Rašković Ivić, narodnu poslanicu. Gordani Čomić, poslanici Demokratske stranke, poručio je da prvo „obrije brkove“ pa da dođe na sednicu.

Za Natašu Kandić, direktorku Fonda za humanitarno pravo, rekao je da bi je najradije „nagradio glogovim kocem“. „Sam bih se prihvatio da taj kolac posečem, obradim, zašiljim i na njega Natašu Kandić nasadim“, napisao je Šešelj na svom Tviter profilu.


Pretnje Jerkov su ipak najozbiljnije jer direktno pozivaju na fizičko nasilje protiv nje, što predstavlja retoriku koju nigde ne treba tolerisati. Šešelj može da ima potpuno suprotne stavove od Jerkov, ali ni u jednom trenutku ne sme da kao vid obračunavanja sa njom predlaže nasilje.

 

Ni paljenje zastave nije bilo dovoljno da mu se oduzme mandat

To što je ratni zločinac i seksista Šešelj je upotpunio i širenjem nacionalne mržnje teatralnim gestovima.

Kada se pre nekoliko godina vratio iz Haga, Šešelj je odlučio da spali hrvatsku zastavu, objašnjavajući da mu to „greje dušu“. Prošle godine je uputio psovke hrvatskoj delegaciji koja boravi u poseti Srbiji i gazio je hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije.

Njegov Tviter profil je takođe mesto gde se može pronaći veliki broj uvreda na račun Hrvatske i Hrvata, kao i pozivi na vojni obračun kako bi se promenile granice.


„Kolindi slede pošiljke srpskih kobasica, srpskih belih bubrega, srpskih kondoma i srpskih jaja.To nije za hrvatsku decu nego njihove roditelje“, napisao je Šešelj, što je samo jedna u nizu njegovih ratnohuškačkih objava na društvenim mrežama.

 

Vreme je da Šešelj izgubi svoj poslanički mandat

Već je godinu dana prošlo od trenutka kada je Šešelju izečena presuda u Hagu, a njegovo mesto u Skupštini je i dalje zagarantovano. Razlog za to je jednostavan: vladajuća partija prećutno toleriše retoriku Šešelja. Šta predsednik koji je nekada postavljao plakate „Bulevar Ratka Mladića“ ima da prigovori Šešelju?

Problematično je i to što određeni deo opozicije deli sa Šešeljem načelno slične poglede o Srebrenici i ostalim zločinima, pa je teško očekivati jedinstven stav i od njih. Ono što je važno jeste da deo opozicije koji ovo vidi kao problematično istraje u svojim zahtevima da se Šešelju oduzme mandat, kao i da stanu u odbranu Jerkov.

Šešelj je zaostavština jednog vremana koje želimo da zaboravimo, a njegove pretnje i izjave su i dalje relevantne jer je narodni poslanik. Šešeljeva pojava u Narodnoj skupštini je sramota koja predugo traje i koja se ne sme više ignorisati niti tolerisati.