Zašto možemo da očekujemo da i Vučić bude gost Utiska nedelje?
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Vikimedija, pres služba saveta Skupštine RF

Kako je najavljen povratak „Utiska nedelje“, tako se postavilo i pitanje da li će predstavnici vlasti doći u emisiju kod Olje Bećković.

To je ujedno i najveći izazov koji je postavljen pred autorku ove emisije s obzirom da je upravo debata vlasti i opozicije bila nešto što je obeležilo ovu emisiju u prethodne dve decenije. Kad je „Utisak nedelje“ nestao sa TV programa, ostao je nepopunjen prostor sa ovakvim medijskim formatom.

Sa jedne strane mnogi su bili svesni da će vlast bojkotovati ovu emisiju, dok su drugi ipak verovali da će se neko iz vrha vlasti naći u debati sa opozicijom naspram Olje Bećković.

Možda je za ovih nekoliko godina ideologizovana slika autorke „Utiska nedelje“, ali ona i dalje važi za novinarku koja bi mogla da izađe na kraj sa odlično pripremljenim Vučićem.

Da li će Vučićev egzibicionizam savladati njegov strah od odlaska u „Utisak nedelje“ pa ćemo u nekoj od narednih nedelja moći da vidimo susret Vučića i Bećkovićeve?

 

Vučić zna da bi on morao da izađe na crtu Olji Bećković

Odsustvo bilo kog predstavnika vlasti u prvoj emisiji „Utiska“ nakon višegodišnje pauze uprkos nameri voditeljke da dovede nekoga iz vladajuće strukture govori upravo u prilog tezi da bi svaki ministar ili funkcioner SNS-a bio izložen ozbiljnom riziku pitanjima autorke emisije.

Da li možete da zamislite da Nebojša Stefanović ili Aleksandar Vulin odlaze u „Utisak nedelje“? Samo ako se setimo onog gostovanja Stefanovića 2014. godine, nije teško zaključiti da je takav scenario gotovo nemoguć. Da li vam pada na pamet neko ime iz vrha Srpske napredne stranke koje možete da vidite u studiju Olje Bećković?

Međutim, pre ili kasnije će neki pojedinac iz vlasti moguće i otići u „Utisak nedelje“ zbog relevantnosti i gledanosti ove emisije, kao i uticaja koji ona ima na javno mnjenje. Znajući sve to, ne verujem da bi Vučić dopustio da prvi gost iz vladajuće strukture bude neko drugi nego on lično.

A čovek koji ništa ne prepušta slučaju, i koji i najmanji poraz doživljava kao veliki u svojoj apsolutističkoj naravi, verovatno ne bi dozvolio da pošalje nekog od svojih saradnika da se nađe pod reflektorima „Utiska nedelje“.

Isto tako, Aleksandar Vučić zna da bi on morao da bude taj koji će izaći na crtu Olji Bećković i zbog svojih ličnih animoziteta prema autorki ove emisije koju na jedan pogrešan način doživljava možda i kao većeg protivnika od bilo kog lidera opozicije. Njena pripremljenost za svaku emisiju u kojoj je on gostovao predstavlja poseban izazov za njega.

Aleksandar Vučić je egzibicionista i isto kao što je pre par godina izjavio kako mu ponekad nedostaje „Utisak nedelje“, tako bi i sutra u emisiji kod Olje Bećković verovatno rekao kako mu je nedostajala prethodnih godina.

 

Vučićev rizik od odlaska u „Utisak nedelje“

Međutim, Vučić vrlo dobro zna da odlazak u emisiju znači izlaganje cinizmu Olje Bećković, kao i oštrim i po nekoliko puta postavljenim pitanjima u potrazi za odgovorima koje Vučić svih ovih godina uspešno izbegava.

Dodatno, Vučić ide samo tamo gde može da igra svoj igrokaz neometano. Ali, „Utisak nedelje“ sigurno ne spada u višegodišnji uigrani medijski nastup Aleksandra Vučića. Ukoliko ne ode u emisiju, to bi bila neka vrsta kapitulacije, kako je Svetislav Basara u jednom od svojih tekstova to opisao.

 

Koji bi bio motiv, cilj i poruka Vučićevog odlaska u „Utisak“?

Pitanje koje se postavlja jeste koji bi to bio motiv i cilj Vučićevog odlaska u „Utisak nedelje“? Kao čovek koji dobro poznaje srpske medije i koliku moć oni imaju u formiranju javnog mnjenja, on tako zna da će „Utisak nedelje“ ponovo biti prostor odakle se šalju političke poruke i odakle se utiče na javno mnjenje.

Dok se ova emisija prikazivala na televiziji „B92“, ona je imala veliku i šaroliku gledanost. Tu emisiju su gledali i birači vlasti i opozicije zbog čega je ona bila i značajna za političke debate. Danas je zbog polarizacije medijskog prostora ova situacija verovatno drugačija tako da bi se Vučić u novom „Utisku nedelje“ više obraćao onima koji ne podržavaju njegovu vlast.

Upravo zbog toga, Vučićeva savetnica Suzana Vasiljević bi zajedno sa njim morala da proceni koji je trenutak kada Vučić odlazi u goste kod Olje Bećković, sa kojim ciljem, kakvu poruku šalje i na koji način iz emisije odlazi neporažen.