Zašto je Mimi Mercedez feministička ikona kakva je Srbiji potrebna?

Autorka

Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Mimi Mercedez Fejsbuk stranica

Ukoliko niste čuli za Mimi Mercedez potreban je mali uvod u njen lik i delo. Jedna od najpoznatijih reperki u Srbiji, za samo nekoliko godina uspela je da stekne veliku bazu fanova, ali isto toliko i kritičara.

Kao jedna od retkih žena u srpskom repu, Mimi je privukla pažnju specifičnim stilom oblačenja, ali i kontroverznim stihovima u kojima često govori o kriminalu, striptizu, „sestrinstvu“, odnosu prema muškarcima i konzumiranju narkotika.

Pored ovih tema, u njenim pesmama i javnim nastupima očigledne su i jake feminističke poruke koje imaju jedinstven pogled na pitanja ženske seksualnosti, raznih društvenih normi i rodnih uloga. U zemlji gde se debata o feminizmu događa gotovo isključivo u akademskim krugovima, Mimi je uspela da neke od tih poruka prenese mlađim generacijama na specifičan način.

 

Ribe, kopirajte me, svet će biti bolje mesto

Jedan od načina na koji se vrši kontrola nad ženama jeste kroz društvene norme o „ženstvenom“ ponašanju i „ženstvenom“ izgledu. Mimi je ta koja je odlučila da napravi radikalan raskid sa svim očekivanjima koja su joj nametnuta spolja.

„Mislim da devojke od mene treba da preuzmu čvrstinu stava“, izjavila je Mimi u jednom intervjuu. Ono što je najveći deo njenog predstavljanja u javnosti jeste akcenat na snazi i samopouzdanju u svojim stavovima i postupcima, bez obzira na to da li su oni društveno prihvaćeni ili ne.

Koliko je stereotipna predstava žena i dalje prisutna Mimi najbolje pokazuje kada govori o kriminalu („prave dame pljačkaju banke“), gde preuzima uloge koje su do tada bile potpuno muške, sa kojima društvo nije naviklo da poistovećuje žene jer nisu dovoljno „opasne“ ili „čvrste“. Ona ruši tabue i kada repuje o upotrebi droga poput marihuane, spida i kokaina, što je takođe viđen kao „neženstveno“. Mimi se ne boji psovki, i ističe da to ni na jedna način nije neprimereno za ženu.

Asertivnost u komunikaciji je nešto što ženama često nedostaje, ponajviše zbog socijalizacije koja usađuje ideal žene kao potpuno pomirljive i nekonfliktne ličnosti. Pesme Mimi Mercedez tu su značajne, jer pružaju alternativni uzor i primer žene koja se ne boji sukoba mišljenja i sigurna je u sebe.

Ona ruši i konzervativne ideje o ženskoj prirodi, koje žene prikazuju kao nežna i krhka stvorenja kojima određena ponašanja nisu u prirodi.

 

Sebe napunim dečkom, veče ispunim seksom

Iako smo već zagazili u 21. vek, tema seksualnosti, naročito ženske, i dalje je tabu o kojem retko pričamo. Dodatno, ženama je drastično teže da progovore o tome šta ih zadovoljava u seksu, često ne ukazuju partneru na svoje želje i potrebe, dok muškarci ređe imaju taj problem.

Jedna od posledica veće moći koju muškarci često imaju u vezama jeste i to da je muški seksualni užitak stavljen na prvo mesto, dok je ženama preostala da prihvate seks kao nužnost. Ovo jeste počelo da se menja jer se patrijarhalne strukture polako napuštaju, ali i dalje je za većinu žena tabu da govore o kvalitetu svog seksualnog života.

Mimi otvoreno repuje o seksu, i o tome koliko joj je bitno da u ovom aspektu života bude zadovoljna. Ona ne pristaje na to da je normalno da žene ne uživaju u seksu, kao ni da je sramota zahtevati od partnera da vas seksualno zadovolji. Na ovaj način ona poziva žene da budu iskrene i da se ne stide da progovore o tome šta im prija u seksu, jer to nije nešto u čemu treba da postoji nejednakost.

 

Šminkam se i feniram da bih mogla brže da finansijski prosperiram

Možda i najkontroverzniji deo opusa Mimi Mercedez tiče se upotrebe ženskog tela od strane žena za napredovanje u životu i finansijsku sigurnost.

Mimi u više pesama aludira na to da ulaže u svoj izgled kako bi dobila „bakšiš“ ili neku drugu nadoknadu. Ona pokušava da normalizuje koncept onoga što bismo danas nazvali „sponzorušom“, tako što pokušava da prikaže motivaciju iza ponašanja takvih žena, odbacujući percepciju njih kao „žrtvi“ patrijarhalnog sistema.

Ovo dolazi kao reakcija na snažan narativ u društvu koji osuđuje žene koje koriste svoju seksualnost i telo kako bi popravile poziciju u kojoj se nalaze. Mimi naročito naglašava licemerne rekacije koje je dobila od drugih repera, koji su pokušali da je kritikuju tako što su je nazivali sponzorušom. Umesto pokušaja da se odbrani, ona na te kritike odgovara sa pitanjem „Šta je loše u tome?“.

Ja samo kažem nisam zadovoljna

minimalnom platom

Oni zaključe da bavim se najstarijim zanatom

Pa čak i da se bavim, ne znam šta se cimaju

Ako misle da su bolji, neka nešto snimaju

(Porno)

U svojim intervjuima ona ipak naglašava da ne podstiče ovakvo ponašanje mladih devojaka, niti ga podržava, već samo želi da privuče pažnju na nešto što postoji u društvu, bez davanja vrednosnog suda.

 

Dobro je da se devojke ugledaju na Mimi

Mimi Mercedez je preko nekoliko godina objavila i svoj manifest feminizma, u kom govori da je ona „antifeminista“.

„Biti feminista u današnje vreme kada je jednakost muškaraca i žena pred zakonom odavno postignuta znači zahtevati jednakost u glavama pojedinaca što dalje znači da veruješ u to da društvena svest može da se menja nezavisno od materijalnih uslova proizvodnje iliti ekonomskog uređenja sveta“, navodi Mimi u ovom tekstu, gde je očigledan njen stav da  je za promenu muško-ženskih odnosa potrebna promena ekonomskog sistema.

Međutim, ono što se nalazi u njenom radu ipak je nešto drugačije. Akcenat na novcu, finansijskoj slobodi koju on donosi, i stalnoj potrazi za više novca je prisutan u njenim pesmama, što dolazi kao veliki kontrast marksističkim uverenjima.

Umesto kolektivizma, ona šalje poruku o značaju individualnog rada i odbijanja statusa žrtve. Kada su je pitali zašto muškarci negativno gledaju na žene sa jakim stavovima, odgovorila je da je ovo pogrešan stav. „Nijedna devojka ne treba da prebacuje loptu i odgovornost na nekog drugog, već uvek da krene od sebe“, rekla je Mimi.

Umesto klasičnog feminizma, Mimi predlaže stav koji naziva „femimizam“.

„FEMIMIZAM se trudi da skapira šta je uzrok nejednakosti u društvu i razume da muškarci nisu ženski neprijatelji niti su oni ti koji su izmislili rodne uloge, kao i to da muška uloga u patrijarhatu nosi mnogo tereta i ograničenja sa sobom isto kao i ženska, a muškarci koji primetno odstupaju od nje se suočavaju sa drastično gorim osudama nego što je to slučaj kod žena“, navodi se u njenom tekstu.

Iako postoje legitimne kritike na njene stavove, poruka osnaženja koju nosi je neosporna. Grupa mladih devojaka na koje Mimi utiče treba da vide primer autentične i snažne ženske osobe, kao i da ne dopuste da ih rodne uloge oblikuju. Iako je ona neortodoksan uzor, insistiranje na borbenosti i prihvatanju odgovornosti za sopstvenu poziciju je ključno u svetu gde smo okruženi narativom da smo žrtve raznih sistema, od patrijarhata do kapitalizma.