Pohod na Pink - koji je smisao sledećeg protesta?
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Talas 

Za subotu 6. april, opozicija je najavila protestnu šetnju koja će po prvi put izaći izvan kruga dvojke. Povod za taj izlazak jeste odlazak na Dedinje do sedišta televizije Pink kako bi opozicija zajedno sa građanima izrazila protest zbog načina na koji ta televizija izveštava.

Sa druge strane, direktor ove televizije i bliski saradnik svakog režima, Željko Mitrović, objavio je da će pripremiti posebno iznenađenje za Boška Obradovića.

Da li je odlazak ispred televizije Pink svrsishodan i da li može doneti bilo kakvu korist opoziciji ili će se on pretvoriti u lični obračun Željka Mitrovića sa Boškom Obradovićem i Draganom Đilasom?

Koji je cilj odlaska ispred ove televizije i koji su zahtevi? Da li će vlast svojim manipulativnim metodama uz izazivanje incidenta iskorirstiti još jednu priliku da opoziciju predstavi kao nasilničku?

 

Pitanja koja traže jasne odgovore

Svi znamo na koji način izveštava i radi televizija Pink. Isto tako svi znamo da je Pink utvrđenje laži i propagande aktuelnog režima. Da li može da se promeni takvo izveštavanje Pinka? Teško. Da li je cilj da se pruži podrška radnicima Pinka kao onomad radnicima RTS koji se eto plaše da otkažu svoju poslušnost i kažu šta misle? Nisam siguran.

Svako od njih ko učestvuje u kampanjama laži i crtanja meta političkim neistomišljenicima, verovatno to radi iz interesa, privilegija i svega što rad u ovoj televiziji nosi sa sobom. Da li su građani nezadovoljni informativnom programom Pinka? Jesu. Da li ima razloga da se protestuje protiv političkog programa Pinka? Ima. Da li će Pink promeniti svoju politiku izveštavanja nakon subotnjeg protesta? Neće.

 

REM je najodgovornije telo za rad Pinka

RTS kao javni servis koji plaćaju svi građani, dužan je da izveštava u interesu građana i javnosti, a ne u interesu neke stranke ili intersne grupe. Za razliku od javnog servisa, privatna televizija Pink ili bilo koja druga ima puno pravo da određuje svoju uređivačku politiku u skladu sa svojim tržišnim interesima. Ipak, to nije i ne sme biti opravdanje za politički program i način izveštavanja ove televizije koji u svojim temeljima ima širenje mržnje i crtanje meta političkim neistomišljenicima.

Međutim, da li je Pink adresa kojoj treba da se obratimo? Nije, to je Regulatorno telo za elektronske medije koje ne samo što dodeljuje nacionalne frekvencije, već treba i da reaguje na svako postupanje televizije Pink koja otvoreno napada i vređa kritičare i političke protivnike režima.

 

Odlazak na Pink – zicer za Vučića

Nakon ulaska u zgradu RTS-a i nedoslednosti u zahtevu za uključenjem uživo u program javnog servisa gde bi se obratili organizatori protesta, odlazak ispred televizije Pink deluje kao rasipanje energije u momentu kada je neophodan jasan fokus na već iznete zahteve i ciljeve protesta. Utisak je da je ova ideja još jedna u nizu ad hoc i nedovoljno osmišljenih akcija pojedinih lidera Saveza za Srbiju, po svoj prilici Boška Obradovića

A Boško Obradović je još ranije naučio lekciju ili možda i nije, na koji način bi Željko Mitrović mogao ponovo da pokuša da izazove incident. Već je najavljeno da će Boška Obradovića sačekati iznenađenje, dok će Mitrović gotovo sigurno pripremiti najjače ozvučenje sa kojeg će dirigovati kao prošli put.

Danima traje tviter obračun između Žejlka Mitrovića i Boška Obradovića, te ovaj odlazak na Pink više deluje kao njihov lični sukob, a manje kao želja građana da odu ispred bedema ove televizije.

Drugo, uz osmišljene provokacije Mitrovića, ovo će biti još jedan zicer za Vučića koji će spinovati ovaj događaj.

Na kraju, postavlja se pitanje da li će opozicija dobiti nešto odlaskom do Pinka? Verovatno ne. Da li će se tako obratiti i Vučićevim glasačima? Neće. Da li će ih ubediti da ih Pink laže? Neće.

Možda su nakon nekoliko improvizovanih akcija i Boško Obradović, ali i ostali lideri Saveza za Srbiju, naučili da bez dugoročnog plana i strategije nije moguće dobiti borbu sa ovom vlašću.

Ostaje da vidimo da li ovog puta postoji neka bolja strategija od one večeri u zgradi i ispred zgrade RTS-a.