Koliko smo do sada magnetnih rezonanci mogli da kupimo? Ministar Lončar i RTS Teleton
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Wikimedia Commons

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar juče je, gostujući na RTS-u, pozvao građane da učestvuju u RTS Teletonu i da pomognu da se prikupi novac za kupovinu novog aparata za magnetnu rezonancu u Kliničkom centru Srbije.

Teleton je deo RTS-ove kampanje „Rak je izlečiv“ i održaće se danas, 2. aprila, u 21 sat. U prethodnim RTS Teletonima su, pored građana koji su se uključivali pozivima i porukama, učestvovale i razne kompanije davanjem donacija. Kao i svaka druga akcija prikupljanja pomoći u zdravstvene svrhe, na prvu loptu Teleton zvuči kao dobra ideja. Dok se ne prisetimo na šta je sve Vlada Srbije rasipala naš novac, a da nas niko, naravno, ništa nije pitao.

Što se tiče samog aparata za magnetnu rezonancu, još uvek nije poznato koliko će koštati budući da cena zavisi od modela i performansi – cene se kreću u širokom rasponu, to može biti 300-400 hiljada evra, ali neki skuplji modeli koštaju i do 2-3 miliona evra.

Ako pretpostavimo da KC Srbije dobija aparat za MR koji bi koštao milion evra (a verovatno će koštati manje) – na šta je sve država rasipala novac da bi sada na ovaj način prikupljala sredstva za magnetnu rezonancu?

 

Veštačke stene na Košutnjaku – 1,2 miliona evra

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije izdvojio je skoro 1,2 miliona evra ili 140 miliona dinara za dve veštačke stene za penjanje na Košutnjaku. Više o tom poduhvatu čitajte ovde.

„Da su ovakvu ili sličnu veštačku stenu pokušali da kupe online preko Alibabe, mogli su znatno da uštede, jer tamo najskuplja veštačka stena košta 200 dolara po kvadratnom metru, odnosno 10.000 dolara ukoliko se kupuje u paketu“, pisao je tada BIRN.

Dakle, veštačke stene su debelo preplaćene, po BIRN-ovoj računici čak 130 puta, tako da smo za ovaj novac mogli da kupimo i te dve veštačke stene, i da nam ostane za čitav jedan aparat za magnetnu rezonancu. Super.

 

Subvencije za Air Serbia – 14 miliona evra

Iz budžeta Republike Srbije 2017. godine isplaćeno je 14 miliona evra aviokompaniji Air Serbia, otkrio je KRIK – čitav iznos je planiran za pokrivanje gubitaka usled troškova letova na relaciji Beograd-Njujork, s tim što je na kraju u ovu svrhu potrošeno 11,7 miliona, a još 2,3 miliona evra za troškove goriva na drugim linijama.

Ukratko – svi mi, građani Srbije, platili smo deo nečijeg leta za Njujork. A većina nas nikada nije, i verovatno neće, imati priliku da leti u Njujork.

Za ovaj novac, mogli smo da kupimo 14 aparata za magnetnu rezonancu.

 

Dotacija SPC za Hram Svetog Save – 10 miliona evra

Vlada Srbije je u martu odobila dotaciju Srpskoj pravoslavnoj crkvi u iznosu od 10 miliona evra za nastavak radova na uređenju Hrama Svetog Save.

Ovaj iznos dolazi nakon redovnog izdvajanja za SPC i druge crkve iz budžeta Srbije, a prethodno je krajem 2018. država dala donaciju SPC od milion evra „zbog teške situacije“.

Ne ulazeći u opravdanost ovih donacija, dotacija i redovnih uplata na račun Srpske pravoslavne crkve, reći ćemo samo da je za ovaj poslednji iznos moglo da bude kupljeno bar 10 aparata za magnetnu rezonancu, a mogli smo i da kupimo samo jednu, pa bi „preteklo“ prilično novca za Hram Svetog Save.

 

Novogodišnja rasveta u Beogradu 2018 – 2,5 miliona evra

Novogodišnja rasveta je jedna od najsumanutijih cirkuskih predstava ove gradske vlasti (setimo se samo čuvene jelke od 83 hiljade evra).

Troškovi za novogodišnju rasvetu u Beogradu su, kako piše u zaključenom ugovoru na portalu javnih nabavki, u 2018. iznosili oko 300 miliona dinara ili 2,5 miliona evra. Reč je o već poznatoj kompaniji Keep Light.

Novac za rasvetu u Beogradu izdvaja se iz budžeta JKP Javno osvetljenje, a posredno troškove pokrivamo svi mi, poreski obveznici (uglavnom Grada Beograda). Za ovu sumu, da nas je neko pitao, mogli smo da kupimo i jedan od najskupljih aparata za magnetnu rezonancu. Ali, kako bismo to objasnili bugarskim turistima?

 

Država da rasipa milione, građani da kupuju magnetnu rezonancu

Na kraju, ukupni prihodi i primanja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) za 2019. godinu iznose skoro 300 milijardi dinara, ili nešto preko 2 milijarde evra. Pitanje je i da li su u okviru rashoda RFZO mogle da budu napravljene neke uštede za kupovinu novog aparata za MR.

Naravno da je novi aparat za magnetnu rezonancu na Kliničkom centru dobra stvar. I naravno da su akcije prikupljanja novca ovog tipa dobronamerne i humane. Ali, kada pogledamo na šta sve država rasipa naš novac, koliko su neopravdano visoki troškovi za nepotrebne stvari, pozivanje građana da pomognu kupovinu magnetne rezonance deluje, u najmanju ruku, licemerno.

 

——————————————————————————————————————————

Ovaj tekst je nastao uz podršku fondacije Fridrih Nauman i odražava isključivo stavove autorke