Da li će komičar postati novi predsednik Ukrajine?

Autorka

Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Wikimeda Commons

Volodimir Zelenski nije tipičan kandidat za predsednika Ukrajine. Nema relevantno političko iskustvo, nije avokat, nema ogromno bogatstvo. Tokom kampanje nije održao nijedan miting, i retko daje intervjue.

Ono što Zelenskog ipak izdvaja jeste to što se bavi komedijom i glumom. Biračima njegovo političko neiskustvo nije smetalo – u prvom krugu predsedničkih izbora uspeo je da pobedi sa osvojenih 30% glasova. U drugom krugu izbora  21. aprila Zelenski će se susresti sa Petrom Porošenkom, trenutnim predsednikom, koji je osvojio 16% glasova.

 

Stvarnost koja je počela da imitira TV seriju

Zelenski je svoju karijeru započeo u emisiji koja je bila popularna u bivšim republikama Sovjetskog Saveza. Zajedno sa još nekoliko saradnika je 2003. godine pokrenuo producentsku kuću Kvartal 95, koja je vremenom postala jako uspešna, a sada proizvode serije, filmove, animirane sadržaje, kao i komične emisije.

Zelenski je ipak najpoznatiji po svojoj ulozi u satiričnoj seriji Sluga naroda, gde glumi običnog i skromnog učitelja koji nakon strastvenog govora o korupciji postane predsednik. Glasine o tome da će se kandidovati kružile su od prve sezone serije.

Treća sezona premijerno je prikazana samo 3 dana pre prvog kruga izbora, a promocija za novu sezonu išla je paralelno sa kampanjom Zelenskog, čime su se mešale granice između stvarnog Zelenskog i lika kojeg tumači.

 

Nema obećanja, nema razočaranja

Kroz svoju kampanju Zelenski je pokušao da sruši pravila koja postoje o predsedničkim kampanjama, ističući sebe kao nešto potpuno novo i drugačije. Umesto mitinga i političkih govora, on se fokusirao na društvene mreže čime je privukao veliki broj mladih glasača.

Zelenski je takođe uspeo da zadobije i podršku ruske manjine u Ukrajine. Često je u svojim obraćanjima pričao na ukrajinskom i ruskom, što je bilo značajno u trenutku kada je upotreba ruskog jezika u Ukrajini kontroverzno političko pitanje.


Još jedna politička norma koju ju Zelenski prekršio jeste davanje predizbornih obećanja i predloga politika. Jedna od njegovih popularnih rečenica je: „Nema obećanja, nema razočaranja“.  Umesto konkretnih predloga on daje viziju Ukrajine kao zemlje bez korupcije, siromaštva i birokratije.

Zelenski se nominalno zalaže za ulazak Ukrajine u NATO i EU, ali smatra da pre toga treba dati građanima da se izjasne na referendumu. Izjavio je da želi da sukob na istoku Ukrajine prestane, kao i da je spreman da pregovara sa Putinom oko toga. Zelenski je istakao da će Krim biti pod čvrstom kontrolom Moskve sve dok je Putin na vlasti, i da je nerealno očekivati neku promenu. Međutim, on nije dao nikakve opipljive predloge svojih rešenja za ova goruća pitanja u Ukrajini.

Kao prioritet u unutrašnjoj politici naglasio je borbu protiv korupcije i zaustavljanje masovnog odlaska Ukrajinaca u zapadne zemlje. Nedostatak konkretnih predloga je zapravo dopustio glasačima da prema svojim željama sami dopišu za šta se Zelenski zalaže, što ga je učinilo samo privlačnijim izborom za predsednika.

 

Slaba tačka Zelenskog – potencijalna veza sa tajkunom

Serija Sluga naroda pomogla je Zelenskom da postigne neverovatnu popularnost, ali je ona potencijalno i njegova slabost.

TV kanal na kom se emituje ova serija u vlasništvu je Igora Kolomojskog, kontroverznog ukrajinskog  oligarha koji je pobegao iz Ukrajine. Zbog sumnjivih poslovnih poteza pokrenuto je više istraga protiv njega u Ukrajini.

Televizija Kolomojskog je pružila punu podršku Zelenskom tokom predsedničke kampanje, što je podstaklo kritičare da ukažu na potencijalnu vezu između njih dvojice. Kolomojski je veliki protivnik trenutnog predsednika Porošenka zbog  nacionalizacije gasne kompanije čiji je deo bio u vlasništvu Kolomojskog.

Zelenski je negirao da je on na bilo koji način alat u rukama Kolomojskog, ali to nije sprečilo njegove političke protivnike da to koriste kao napad protiv njega.

 

Porošenko – slika i prilika ukrajinskih elita

Petro Porošenko, trenutni predsednik i protivkandidat Zelenskom, odlučio je da u svojoj kampanji ipak igra na sigurno. Kao glavnu stvar u svojoj kampanji on je isticao borbu protiv „ruske agresije“, ojačanje vojnih kapaciteta, očuvanje nezavisnosti ukrajinske pravoslavne crkve i ukrajinskog jezika.

„Vojska, jezik,vera“ je bio slogan njegove kampanje, a Porošenko je isticao i da je on garant približavanja Ukrajine Evropskoj uniji i NATO-u.

Napadao je Zelinskog tako što je ukazao na nedostatak njegovog političkog iskustva, kao i na povezanost sa tajkunom Kolomojskim. Porošenko je izjavio da bi pobeda Zelenskog bila pobeda i za vlasti u Moskvi.

Njegova kampanja je ipak bila na meti kritika, zbog različitih optužbi za korupciju. Najnoviji skandal je uključivao sina njegovog bliskog biznis partnera, koji je ilegalno kupljene ruske vojne proizvode prodavao ukrajinskim firmama za odbranu po znatno uvećanim cenama.

 

Ukrajinci žele promene

Nakon zatvaranja glasačkih mesta i nakon prvih prebrojanih glasova, Porošenko se oglasio sa porukom da izbori nisu „šala“ i da se na njima bira osoba koja će upravljati vojskom. Međutim, nije jasno koliko će retorika straha i zaplašivanja uspeti protiv retorike optimizma koju Zelenski donosi.

Ukrajina je zemlja sa jako niskim poverenjem u državu i političke elite, i u tom slučaju postaje sekundaran izbor dobrog kandidata. Kada ne verujete u sistem tražite nekoga ko će prodrmati sistem, bilo na dobro ili na loše. Sličan sentiment se nalazi iza izbora Donalda Trampa, ali i iza podrške drugih populista.

Zelenski je oko sebe počeo da okuplja tim ljudi koji će pokušati da popuni rupe u njegovom političkom znanju. Bez obzira na konačan rezultat izbora, očigledno je da su Ukrajinci nezadovoljni trenutnim stanjem i žele nekog autentičnog, makar to bio autentični lik iz televizijske serije.