Đta vam nije jasno? Stefan Simić, autor na Slobodnom uglu
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: EEAS

„47% ispitanika je mišljenja da je Kosovo izgubljeno, dok 41% ima suprotan stav, a 12% ne zna da se izjasni“, neki su od rezultata najnovijeg istraživanja Instituta za evropske poslove (IEA) o stavovima građana Srbije prema Kosovu.

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.207 ispitanika u periodu od 8. do 14. marta, na teritoriji Republike Srbije bez Kosova i Metohije.

„Godinu dana od sastanka civilnog društva sa predsednikom Vučićem, većina građana smatra da je Kosovo izgubljeno i da Srbija nije u mogućnosti da ponovo uspostavi suverenitet, veruju da Vlada Srbije neće priznati Kosovo i ogromnom većinom bi bili protiv priznavanja na eventualnom referendumu“, navodi se u saopštenju IEA.

 

54% ispitanika smatra da aktuelna Vlada neće priznati Kosovo

Rezultati istraživanja pokazuju da više od polovine ispitanika misli da aktuelna Vlada neće priznati nezavisnost Kosova (njih 54%), 27% smatra da hoće, dok 19% ne zna odgovor. Prvi stav, da Vlada neće priznati nezavisnost, posebno je izražen kod starijih od 60 godina, kao i kod stanovnika Zapadne Srbije sa Šumadijom, a sa porastom nivoa obrazovanja opada broj ispitanika sa ovakvim stavom:

 

Foto: Printscreen istraživanja IEA

 

Priznavanje Kosova da bi se ubrzao ulazak Srbije u EU: 78% građana protiv

Čak 78% ispitanika odgovorilo je da ne bi podržali priznanje nezavisnosti Kosova kako bi se ubrzao ulazak Srbije u EU, dok njih 13% bi.

Gotovo polovina ispitanika (49%) smatra da nije ostvarivo da Srbija opet ima punu kontrolu i suverenitet na Kosovu i to češće navode žene, stariji od 30 godina, ispitanici najmanje srednjeg stepena obrazovanja i stanovnici regiona Beograd. 36% navodi da jeste ostvarivo, dok 15% ne zna da odgovori na ovo pitanje“, navodi se u saopštenju.

 

Razgraničenje: 57% građana ne razume šta to znači, a 41,8% ga ne bi podržalo

Na pitanje kako razumeju ideju razgraničenja sa Kosovom, čak 57% ispitanika odgovorilo je da ne zna, dok njih 14% smatra da bi se granica poklapala sa postojećom administrativnom linijom, a 29% da bi sever Kosova pripao Srbiji, a Preševska dolina Kosovu.

 

Foto: Printscreen istraživanja IEA

 

S druge strane, skoro pola ispitanika (41,8%) ne podržava razgraničenje, a taj stav je prisutan u svim regionima osim Vojvodine. Razgraničenje podržava 24,5% ispitanika, a 3,8% građana navodi da nije čulo za razgraničenje.

 

Ako bi sutra bio referendum, ¾ građana bi glasalo protiv nezavisnosti Kosova

Ukoliko bi referendum bio održan sutra, 74,5% građana bilo bi protiv nezavisnosti Kosova, a takav odgovor dali su u većoj meri muškarci, stariji od 45 godina i ispitanici sa osnovnim i srednjim obrazovanjem.

Samo 6,2% bi glasalo za nezavisnost Kosova, dok 11% građana ne bi izašlo na referendum. Njih 8,3% nije dalo odgovor na pitanje.

„93% ispitanika nije učestvovalo u unutrašnjem dijalogu o Kosovu, 4% ne zna, dok 3% navodi da su učestvovali i među njima je nešto više muškaraca i ispitanika sa najmanje završenom srednjom školom“, piše u saopštenju.

Čitavo istraživanje Instituta za evropske poslove možete pogledati ovde.