Da li opozicija ima plan za 13. april?
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Nikola Parun 

Namerno ili nenameravano, opozicija je uspela da, uprkos izjavama kako 13. april nije „dan D“, napravi od njega – upravo to. Sve više opozicionih političara govori o 13. aprilu, ali za sada bez jasnih naznaka šta će se tačno desiti ukoliko vlast ispuni ili ne ispuni zahteve protesta do tada.

Podsećamo da je jedan od osnovnih zahteva uspostavljanje uslova za slobodne i poštene izbore, pa je pitanje da li je uopšte moguće to ostvariti u kratkom roku od mesec dana (jer je 13. april najavljen mesec dana ranije), a još veće pitanje – šta se dešava sutradan?

Samostalna poslanica Marinika Tepić je na protestu u Valjevu prošle nedelje pozvala građane da dođu na veliki skup u Beogradu 13. aprila, a nakon toga na svom Tviter profilu napisala: „Od 13. aprila se ne vraćamo kućama sve dok ne počne ispunjenje naših zahteva!“

 

Na pitanje šta tačno znači ova najava, od Marinike Tepić nismo dobili odgovor.

Jedan od osnivača Saveza za Srbiju Janko Veselinović je, kako piše Danas, poručio građanima da  „spremaju šatore za 13. april, ako budu morali da ostanu u Beogradu da bi tražili ispunjenje svojih zahteva“.

Da li ove najave znače da je u planu višednevni događaj? Da li opozicija ima jasan zajednički plan ili je još uvek u domenu improvizacije?

 

Veselinović: Rekao sam da spreme šatore, a ne da je akcija već dogovorena

Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret i jedan od osnivača SzS, kaže za Talas da nije poručio građanima da ponesu šatore 13. aprila, već da ih spreme:

„Dakle, generalno se radi o tome da građani treba da budu spremni na sve. Kada kažem da spreme šatore i šatorska krila, rekao sam da ih spreme, a nismo govorili o nekoj akciji koja je već dogovorena.“

Veselinović je dodao da će protesti ući u „neku treću fazu“ ukoliko do tog datuma ne budu ispunjeni zahtevi za slobodne i poštene izbore i slobodne medije, te da će „možda tada trebati šatori, šatorska krila i druga pomagala.“

Kako kaže, opozicija ima plan za taj dan, ali o njemu neće govoriti unapred.

 

Obradović: Opozicija ima plan, ali ga ne iznosimo javno jer vidimo na šta je ova vlast sve spremna

Lider Dveri i jedna od osnivača SzS Boško Obradović kaže za Talas da zajednički načelni plan opozicije za 13. april postoji i da će se zajednički dorađivati u narednim danima:

„Razmatraju se razni vidovi demonstracija i građanske neposlušnosti pa u tom kontekstu kolege daju izjave. Razumećete da nije baš zahvalno detalje iznositi javno jer vidimo na šta je ova vlast sve spremna. Zato molim sve građane da budu strpljivi i vidimo se 13. aprila u Beogradu.“

Obradović dodaje da je opozicija spremna na sve vidove mirne i nenasilne borbe protiv ove vlasti, i da neće odustati od toga „ni toga dana ni koliko god treba narednih dana“.

„Nema nazad dok se ne izborimo za osnovne demokratske vrednosti kao što su slobodni mediji i fer i pošteni izbori“, poručio je Obradović.

 

Šta je sve do sada proizvela najava 13. aprila?

Opozicija, kako kažu naši sagovornici, ima plan, ali ga neće iznositi u javnosti da vlast, verovatno, ne bi pokušala da ga osujeti ili predupredi. No, za reakciju vlasti nije ni bio potreban detaljan plan, dovoljna je bila najava – tako sada imamo tri velika događaja u aprilu: miting SNS u Novom Sadu 12. aprila, veliki opozicioni skup u Beogradu 13. aprila, a zatim i SNS skup u prestonici 19. aprila.

Tabloid ALO! iskoristio je priliku da doprinese opštoj zbunjenosti oko dešavanja 13. aprila objavljivanjem teksta pod naslovom „OTKRIVENI PLANOVI! Evo šta se sprema Srbiji 13. aprila!“ u kojem se referiše na Tvit Ivana Krstića, člana GO Demokratske stranke.

Krstić je u svom tvitu napisao da je ljudima dosadilo šetanje, da hoće akciju i da „završimo sa njima već jednom“, što je ALO citirao kao “Dolazimo u Beograd da sve rušimo i da jednom zauvek završimo sa većinskom Srbijom!”

U ranijim razgovorima sa opozicionim političarima i organizatorima protesta 1 od 5 miliona na Talasu, odgovori koje smo dobijali nisu bili mnogo konkretniji od toga.

Tako je lider Nove stranke Zoran Živković istakao da je reč o dogovoru „koji će biti neprijatno iznenađenje vlastima i prijatno iznenađenje građanima“, dok je Boško Obradović ranije najavio da vlast neće moći da ignoriše zahteve kada u Beogradu tog dana bude više od 100.000 ljudi.

„Ako opet misle da se prave ludi – tu smo za dalje demonstracije i sve oblike građanske neposlušnosti do njihovog pada na ulici. Pobeći ne mogu. Šta to konkretno znači? Sve vrste blokada, prekida nastave, štrajkova, demonstracija ispred državnih institucija… I to bez prekida i sa svim posledicama koje mogu uslediti“, rekao je tada Obradović.

Za razliku od njih, jedna od organizatora protesta Jelena Anasonović bila je uzdržanija, pa je u intervjuu za Talas rekla da nijedan poseban protest ne treba tretirati kao „dan D“ jer atmosfera za to ne postoji, te da se demokratija brani svakog dana. „Ovo što mi imamo se ne menja preko noći“, istakla je Anasonovićeva.

U međuvremenu, govornici na protestima širom Srbije aktivno pozivaju građane da tog 13. aprila budu u Beogradu, uz maglovita očekivanja koja dolaze nakon ambicioznih najava, poput one predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića koji je u svom govoru ispred Predsedništva 17. marta izjavio da „do Uskrsa neće biti Aleksandra Vučića na mestu predsednika Srbije“.

Do Uskrsa ima još mesec dana, do 13. aprila petnaest, pa ostaje da vidimo koliko dugo može da se održava entuzijazam i energija građana u kontekstu učestalih najava koje neretko ostaju neispunjene, kao što smo mogli da vidimo ispred zgrade Predsedništva ili policijske stanice 29. novembar.

 

Pročitajte i: 13. april nije „dan D“ – šta će opozicija raditi pre i posle toga?