Mićunović za Talas: Zašto sam protiv bojkota parlamenta
Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: Demokratska stranka

Dragoljub Mićunović, narodni poslanik i nekadašnji predsednik Demokratske stranke, izjavio je tokom jučerašnje debate u organizaciji Fondacije Centar za demokratiju da se protivi bojkotu rada Narodne skupštine.

Većina narodnih poslanika opozicije već neko vreme bojkotuje rad parlamenta, uz sporadične akcije poput najnovijeg performansa na stepeništu ispred Narodne skupštine:

 

O ideji bojkota, značaju parlamenta i strategiji opozicije za Talas je govorio Dragoljub Mićunović.

 

Ideja bojkota i grof Mirabo

Kada sam prvi put čuo za ideju bojkota, naravno da sam se suprotstavio. Ali to nije nova ideja. U našem parlamentu je to prisutno već 30 godina, sećam se još iz vremena SPO, Vuk Drašković je to želeo, kada su bili nezadovoljni, malo malo pa bi grabili kvaku i preko vrata.

Tada sam govorio kao opozicionar da to ne radimo, da je potpuno pogrešno. I podsećao bih da je borba protiv autoritarizma dolazila uvek iz parlamenta, tako je nastao kao ustanova. Nisam ni znao da većina nije ni čula za Miraboa, pa sam često pričao – kada je Luj XVI poslao ađutanta da rasturi skupštinu, Mirabo mu je rekao „poručite gospodaru da nas odavde mogu izneti samo na bajonetima“.

Posle su meni pripisali tu izjavu, pa me je to donekle i obavezalo, da zapamtimo da je parlament začetnik i odbrana demokratije. Tu je bilo svega, tuča, pucnjave, ali ne treba da zaboravimo koja je glavna uloga parlamenta.

 

Dva argumenta za ostanak u Narodnoj skupštini

Prvi argument je moralno-političke prirode: vas su građani birali. Partije u predstavničkoj demokratiji postoje da biste vi predstavljali te građane, te ljude koji su za vas glasali. Nemate sad pravo da prevarite te ljude i da ih ne predstavljate tu u parlamentu, nego na ulici.

Drugi argument je pragmatičan sa političkog stanovišta. Mi smo jedna od zemalja u kojima se sednice parlamenta prenose u celini uživo. To je jedna tekovina naše duge borbe, počev od 9. i 11. parlamenta, pa nadalje, kroz sve bune. Parlament je mesto gde vi predstavljate narod. Kako će neko glasati za vas ako nije siguran da ćete vi taj glas u parlamentu izneti?

 

Ako neko misli da je parlament obesmišljen, oružje i na barikade

Ako neko misli da je parlamentarna borba besmislena, neka zgrabi oružje i jurne na barikade. Nemoj da pravi budale od građana i da daje populistička obećanja, vlast se ne može smeniti šetnjom.

Šetnja, sama po sebi, jeste izraz protesta, i ona na neki način jeste vršila pritisak na vlast. Međutim, ono što treba da bude poruka vlasti, koja je apsolutno izvor izvesne agresije i tiranije većine, u parlamentu i drugim institucijama: da shvati da predstavnici u parlamentu predstavljaju čitav narod, a ne veću ili manju grupu.

 

Neophodan dijalog vlasti i opozicije

Potreban nam je dijalog. U političkoj teoriji se već 300 godina pronalaze instrumenti za kontrolu vlasti.

Te institucije su parlament, nezavisno sudstvo, tu je naravno najvažnije javno mnjenje i slobodna štampa. To je nešto što se zna. I uvek samo govorio da nema dobre vlasti, ima samo dobro kontrolisane vlasti. Kontrola vlasti proklamovana je u svim parlamentarnim demokratijama. Insistirajmo na tome. Naterajmo vlasti da pregovaraju, da se dogovaraju, to je jedini put.