10 Talebovih aforizama o sreći, slobodi, poverenju
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Salzburg global seminar

Nasim Nikolas Taleb je autor, učenjak, statističar, nekadašnji berzanski broker i analitičar rizika američko-libanskog porekla koji će sledećeg vikenda (5-7. april) održati predavanje u Beogradu u okviru LibertyCon godišnje konferencije u organizaciji Evropskih studenata za slobodu (ESFL).

Ako niste čuli za Taleba, šanse su da ste bar čuli za koncepte poput crnog labuda, antifragilnosti ili „skin in the game“ (ulog u igri, kod nas verovatno uskoro preveden kao ’koža u igri’).

Njegov centralni opus koji je nazvao „Incerto“ (uncertain, neizvesno) se za sada sastoji od pet knjiga, od kojih su tri prevedene na srpski: Fooled by Randomness (Varljiva slučajnost), The Black Swan (Crni labud), The Bed of Procrustes (Prokrustova postelja), Antifragile i najnovija Skin in the Game.

Prokrustova postelja (prevedena na srpski u izdanju Heliksa, ali su za potrebe ovog teksta korišćeni sopstveni prevodi) predstavlja zbirku aforizama koje je lakše razumeti ukoliko ste generalno upoznati sa Talebovim idejama, ali su dovoljno zanimljivi i pronicljivi i za čitaoce koji se prvi put susreću sa ovim, u najmanju ruku, provokativnim autorom.

 

Priča o Prokrustu

Knjiga je, inače, dobila naziv po grčkom mitološkom negativcu Prokrustu (ili Damastesu) koji je u svojoj gostionici mučio putnike tako što bi ih smestio u jedan od dva kreveta, nameštajući da visoki gosti završe u malom krevetu, a niski u velikom. Zatim bi onim visokima amputirao delove tela kako bi ih „uklopio“ u postelju, dok bi niskima rastezao ruke i noge da bi ih prilagodio krevetu. U mitu je Prokrusta ubio čuveni Tezej, istom metodom kojom je ovaj mučio namernike.

Analogija Talebovih aforizama sa Prokrustovom posteljom je u tome što, kako kaže, u našim naporima da razumemo komplikovan svet oko sebe, a suočeni sa ograničenim znanjima, često pokušavamo da smestimo svet i život u nama poznate kategorije koje nisu uvek odgovarajuće, što neretko ima štetne posledice.

U nastavku su neki od brojnih Talebovih aforizama o sreći, slobodi, poverenju, religiji, bez objašnjenja i polemisanja jer, kako i sam autor kaže, aforizmi gube draž kada se objašnjavaju.

 

„Veruj onima koji veruju tebi, a ne veruj onima koji su sumnjičavi prema drugima.“

(Trust those who trust you, and distrust those who are suspicious of others)

 

„Ateisti su samo moderna verzija religijskih fundamentalista: i jedni i drugi previše bukvalno shvataju religiju.“

(Atheists are just modern versions of religious fundamentalists: they both take religion too literally.)

 

„Sreća: ne znamo šta znači, kako da je izmerimo ili dostignemo, ali vrlo dobro znamo kako da izbegnemo nesreću.“

(Happiness: we don’t know what it means, how to measure it, or how to reach it, but we know extremely well how to avoid unhappiness.)

 

„Jedina definicija alfa mužjaka: ako pokušavate da budete alfa mužjak, nikada to nećete postati.“

(The only definition of an alpha male: if you try to be an alpha male, you will never be one.)

 

 „Ako vam neko kaže da je zauzet, to je ili znak da je nesposoban (i nema kontrolu nad sopstvenim životom), ili pokušava da vas se otarasi.“

(Someone who says “I am busy” is either declaring incompetence (and lack of control of his life) or trying to get rid of you.)

 

„U većini debata deluje da ljudi pokušavaju da ubede jedni druge, ali najviše čemu mogu da se nadaju su novi argumenti kojima će ubediti sebe.“

(In most debates, people seem to be trying to convince one another; but all they can hope for is new arguments to convince themselves.)

 

„Ako vam se bes vremenom smanjuje, znači da ste načinili nepravdu: ako se povećava, vama je učinjena nepravda.“

(If your anger decreases with time, you did injustice: If it increases, you suffered injustice.)

 

„Da biste postali potpuno slobodni, ne treba samo da izbegavate da postanete rob; treba da izbegavate i da postanete gospodar.“

(You don’t become completely free by just avoiding to be a slave; you also need to avoid becoming a master.)

 

„Obrazovanje čini mudre malo mudrijima, ali budale čini daleko opasnijima.“

(Education makes the wise slightly wiser, but it makes the fool vastly more dangerous.)

 

„Ljude mnogo manje zanima ono što želite da im pokažete nego ono što pokušavate da sakrijete.“

(People are much less interested in what you are trying to show them than in what you are trying to hide.)