Novinari NIN-a, KRIK-a i BIRN-a o nastupu Suzane Vasiljević u Insajderu
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Insajder

Sinoć je na televiziji N1 održana Insajder debata u kojoj su učestvovali Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije, kao i predsednici novinarskih udruženja UNS i NUNS, Vladimir Radomirović i Željko Bordrožić.

Tema ove emisije bila je sloboda medija u Srbiji, odnos vlasti prema medijima i novinarima, kao i odnos samih medija prema vlasti i opoziciji. Bilo je reči i o odnosu predsednika Aleksandra Vučića prema novinarima, kao i obrnuto.

O sinoćnom gostovanju savetnice za medije predsednika Vučića sa predstavnicima novinarskih udruženja, razgovarao sam sa zamenicom glavnog urednika NIN-a Vesnom Mališić, kao i sa urednicom portala Raskrikavanje Vesnom Radojević i urednikom BIRN-a Slobodanom Georgievim.

Prema rečima savetnice za medije predsednika Vučića, ova tri medija spadaju u grupu nezavisnih medija u Srbiji.

 

Vesna Mališić: Mi smo živi zahvaljujući tome što im treba izgovor da ovo nije diktatura

U sinoćnoj debati, savetnica za medije Suzana Vasiljević istakla je da kada dobije pres kliping četvrtkom kada izlaze nedeljnici, samo želi da prespava taj dan kada vidi broj uvreda koje su izrečene na račun predsednika Vučića.

Međutim, u razgovoru za Talas Vesna Mališić ističe da pominjanje NIN-a od strane Suzane Vasiljević nije ništa neobično pošto je NIN odavno targetiran kao „neprijatelj“ ove vlasti.

„Na naše pozive da predsednik Srbije gostuje kod nas, savetnica Vasiljević se čak ni ne odaziva. Upravo je to način na koji oni razumeju komunikaciju sa medijima“, ističe naša sagovornica.

Ona ističe i da je „vlast u svojoj tehnologiji gušenja slobode uvela princip da ne ide nigde gde može biti pitana bilo šta što joj ne odgovara, a onda je time medije koje targetira kao „neprijateljske“ izolovala da bi ih kasnije napadala za to da nemaju zastupljeno drugačije mišljenje“.

 

Vlast je sinoć priznala da postoje zavisni i nezavisni mediji

Nesvakidašnja je slika gde predstavnici dva najveća novinska udruženja u Srbiji sede zajedno u emisiji sa savetnicom za medije predsednika Srbije. Možda ovo i jeste bila taktika vlasti da pokaže da je spremna za dijalog ili makar da ublaži postojeće nezadovoljstvo i rov podele koji postoji između vlasti i kritičkih medija.

O tome u razgovoru za Talas govori i urednik BIRN-a Slobodan Georgiev koji smatra da tema u sinoćnoj debati jesu bili mediji, a da se Suzana Vasiljević ceo svoj život njima i bavi kao i da je učestvovala u izradi medijske strategije stoga je ona i bila relevantan sagovornik u emisiji.

Sa druge strane, zamenica glavnog urednika NIN-a ističe: „kada vidim da sa dva predstavnika novinarskih udruženja sedi savetnica predsednika republike, onda je to više nego dijagnoza stanja u kome se nalazimo“.

„Nenormalno je da predstavnici udruženja sede sa Vučićevom savetnicom i time je pokazano gde je izmešteno odlučivanje o slobodi medija u Srbiji“, zaključuje Vesna Mališić.

Međutim, kada je reč o listi nezavisnih medija koju je Suzana Vasiljević sinoć pokazala, Georgiev smatra „da je to dobro jer vlast pravi tu diviziju i oni su to sinoć i priznali“.

„Vlast tako doživljava medije, a čak i oni sami priznaju da su to nezavisni mediji, dok su oni drugi zavisni od nje i Vučića“, ocenjuje Georgiev.

Za podelu na nezavisne medije i ostale, Vesna Mališić smatra da takav odnos snaga gde se sa jedne strane nalazi ukupna čitanost tih nedeljnika od oko 30.000 primeraka, dok se na drugoj strani nalazi televizija sa nacionalnom frekvencijom koja ima milionsku gledanost, predstavlja odnos snaga kako ga razume neko iz kabineta predsednika države.

 

Vesna Radojević: Diskreditacija novinara je manir Aleksandra Vučića

Savetnica za medije predsednika Vučića pokušala je sinoć da opravda njegovo ponašanje na konferencijama za novinare i način na koji se obraća prema novinarima ističući da se novinari prema njemu ponašaju kao prema stranom telu koje treba odbaciti, dok je njegova reakcija na to ljudska, a da ponekad možda reaguje glasnije.

Međutim, novinarka Vesna Radojević koja ima iskustvo sa Vučićevih konferencija za novinare ističe za Talas da je očigledno da svi imamo drugačije percepcije o agresiji i glasnijem vikanju ili obraćanju.

„Predsednik bi trebalo da razume da novinari nisu njegovi ministri ili saradnici pa da on može uvek ’glasnije da odgovori’ na svako novinarsko pitanje koje mu se ne dopada. Meni lično to vikanje nije smetalo jer sam uvek pronašla način da mu odgovorim.“

Ona dalje ističe: „nesporno je da, kada se spremate da idete na njegove konferencije, znate da idete negde gde će vas maltretirati“.

„Diskreditacija novinara kao profesionalaca je takođe njegov manir, a to je naravno način da se skrene pažnja sa pitanja jer ne pamtim da mi je predsednik ikada odgovorio na pitanja, bez buke i optužbi da sam njegov politički protivnik“, zaključuje urednica KRIK-ovog portala Raskrikavanje.