Šta je kineski predsednik radio u Italiji i Francuskoj?
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Kremlin.ru

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping danas završava svoju evropsku turneju u okviru koje je posetio Italiju, Monako i Francusku. Đinping je izabrao Evropu za svoju prvu inostranu posetu ove godine što govori o značaju koja ona igra za Kinu u okviru infrastrukturnog projekta „Jedan pojas, jedan put“.

Kineski „novi put svile“ predstavlja izgradnju infrastrukturnih koridora kroz Aziju, ka Evropi, Africi i Latinskoj Americi i ima za cilj povećanje efikasnosti dopremanja kineske robe na druga tržišta. Ipak, za Kinu je najznačajnije evropsko tržište pa je u tom kontekstu poseta Đinpinga Italiji i Francuskoj bila od posebne važnosti.

Italija je tom prilikom postala prva zemlja članica EU i G7 grupe zemalja koja je pristupila kineskoj inicijativi „Jedan pojas, jedan put“ što je izazvalo dodatne strahove u Briselu u pogledu odnosa EU prema Kini, dok je Francuska ostala izvan ove inicijative ali je potpisala niz ekonomskih sporazuma koji će zajedno doprineti jačanju političke i ekonomske saradnje sa Kinom.

 

Preko Italije, Kina obezbeđuje legitimitet za svoj projekat „Jedan pojas, jedan put“

Poseta Đinpinga Italiji označena je kao istorijska, a to je i prva poseta kineskog predsednika Italiji u proteklih deset godina. Italijansko pristupanje projektu „Jedan pojas, jedan put“ od velikog je značaja za samu Kinu koja je na taj način dobila i legitimitet za svoj projekat od jedne od države osnivača EU, dok će poptisivanje Memoranduma o razumevanju doprineti i rastu reputacije kineske inicijative. Pristupanje Italije značajno je iz još jednog razloga, a to je da ono dolazi u trenutku kada se tome otvoreno ili prećutno protive SAD i EU.

Ovakav iskorak Italije može biti tumačen i kao njeno žrtvovanje transatlantskih odnosa zarad saradnje sa Pekingom. Po ovom pitanju postoje podele i unutar same vlasti u Italiji gde „Pokret pet zvezdica“ podržava inicijativu, dok desno orjentisana „Liga“ traži garancije da ovim sporazumom sa Kinom neće biti ugrožena nacionalna bezbednost Italije. Opozicija je takođe iskazala protivljenje ovom predlogu zbog nedostatka informacija o Memorandumu koji bi po njihovim rečima mogao da bude Trojanski konj koji bi naneo štetu italijanskoj industriji.

Potpisivanje ovog Memoranduma između Italije i Kine dolazi u trenutku kada Evropska unija poziva na jedinstvo kad je reč o odnosu prema Kini, kao i potrebi za pronalaženjem zajedničke strategije zbog rastućeg kineskog uticaja u Evropi. Na taj način, Italija ne samo što šteti svom kredibilitetu unutar Unije, već ugrožava i evropske napore u iznalaženju zajedničkog odgovora Kini.

Štaviše, prema rečima nekih od zvaničnika EU, Italija može da doprinese stvaranju novih podela unutar EU. Nešto ranije, portparol grupe savetnika za nacionalnu bezbednost iz Bele kuće upozorio je Italiju da bi davanjem legitimiteta kineskom projektu ugrozila svoju globalnu reputaciju.

Sa druge strane, premijer Đuzepe Konte smatra da bi Italija mogla da odigra ulogu u smirivanju tenzija između SAD-a i Kine, dok je odbacio brige da bi italijansko-kineska saradnja mogla da ima uticaj na veze Italije sa njenim partnerima poput EU i SAD-a. Ipak, u trenutku kada se italijanska vlada sukobljava sa Briselom po pitanju javne potrošnje i migracija, ova saradnja sa Kinom predstavlja dodatni izazov za samu EU. Jedna od strategija italijanske vlade može biti i njena namera da pokaže Evropskoj uniji da ne zavisi samo od nje i njenih subvencija.

 

Makron: Gotovo je vreme evropske naivnosti prema Kini

Nekoliko dana uoči posete Si Đinpinga Francuskoj, Emanuel Makron je izjavio da je vreme evropske naivnosti prema Kini gotovo i da je neophodan koherentniji pristup Unije uključujući i oštrija pravila kad je reč o kineskim investicijama. Iako je moguća namera Kine da zaobiđe glavne evropske institucije i napravi individualne dogovore sa državama članicama EU, Francuska je za razliku od Italije odlučila da ostane izvan kineske inicijative. Francuska na taj način želi da ostane ujedinjena sa politikom EU u okviru postojeće „Strateške agende za saradnju EU – Kine 2020“.

Iako Francuska nije pristupila inicijativi, njen predsednik smatra da je ekonomska saradnja sa Kinom više nego dobrodošla ali da je neophodno naći balans uz poštovanje pravila igre. Takav stav je u skladu i sa željom EU koja stavlja transparentnost i poštovanje pravila na prvo mesto. Jedan od najvećih izazova za EU u saradnji sa Kinom predstavlja rizik od širenja njene 5G mrežne infrastrukture. Iz tog razloga je Evropska komisija juče predložila zajednički pristup EU u obezbeđivanju sigurnosti 5G mreža.

Emanuel Makron je juče izjavio da će zajednički razgovori sa Kinom omogućiti uspostavljenje zajedničke definicije novog svetskog poretka. Ovakva izjava francuskog predsednika može se tumačiti i kao odgovor na aktuelne odnose SAD-a i Evrope i kao odgovor na Trampovu politiku „Amerika na prvom mestu“.

 

Kakav je uticaj Kine u Srbiji?

Nedavno je evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio da je EU potcenila uticaj Kine na Balkanu. Kina je sve više ekonomski prisutna u ovom regionu, dok je poslednjih godina davala i velike kredite Srbiji, dok je kineska državna kompanija kupila i RTB Bor i time učvrstila svoj uticaj u Srbiji. Osim toga, jedan od najvećih projekata Srbije i Kine odnosi se na izgradnju brze železničke pruge između Beograda i Budimpešte, dok je planirana i izgradnja pruge za teretni transport. Na taj način bi Kina ostvarila svoj plan povezivanja luke Pirej u Grčkoj sa Centralnom Evropom.

Komesar Han je posebno upozorio na zajmove i investicije u infrastrukturu koje se dodeljuju uz manje nadzora nego što je to slučaj sa zapadnim državama čiji procesi traju duže. Dodatno, Kina pokazuje i spremnost da finansira i one projekte za koje nije sigurna kakva će biti njihova dobit. Ali, odnosi Srbije i Kine nisu samo ekonomski, već su i politički dobri zbog podrške Kine koju daje Srbiji po pitanju Kosova u Savetu bezbednosti UN.

Ovakve investicije Kine, kao i pozajmice koje daje po povoljnijim uslovima, deo su kineske strategije za razvijanje svog projekta „Jedan pojas, jedan put“, a u okviru kojeg balkanske države predstavljaju bitan koridor.