Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Nova stranka

U Narodnoj skupštini, čiji rad najveći deo opozicije deklarativno bojkotuje, došlo je do izmena u poslaničkoj grupi Klub samostalnih poslanika (KSP). Klub su 2017. godine formirali troje bivših članova Dosta je bilo – Aleksandra Čabraja, Jovan Jovanović i Sonja Pavlović – Zoran Živković (predsednik Nove stranke izabran na listi DS) i Marinika Tepić (sada samostalna poslanica, izabrana na listi LDP-LSV-SDS).

Kako sada piše na sajtu Narodne skupštine, u sastavu KSP više nisu Živković i Čabraja, a umesto njih članovi su Ana Stevanović i Branislav Mihajlović, oboje bivši članovi DJB.

Marinika Tepić i Ana Stevanović izjavile su za list Danas da su Zoran Živković i Aleksandra Čabraja odlučili da napuste klub, kao i da se dvoje novih članova pridružilo kako se klub ne bi raspao. Međutim, i Živković i Čabraja su ove navode demantovali i kazali da nikada nisu potpisali izjave o napuštanju kluba.

Još jedan demanti došao je od Marinike Tepić na Tviteru kao odgovor na tekst u Blicu u kojem se, kako navodi, nalazi više pogrešnih informacija:

 

 

Marinika Tepić je, inače, nova predsednica ove poslaničke grupe, a potpredsednica je Sonja Pavlović.

 

Aleksandra Čabraja: Nije tačno da smo odlučili da napustimo klub, imam fotografiju „ispisnica“ koje su nam ponuđene a koje nismo potpisali

Aleksandra Čabraja u razgovoru za Talas izjavila je da nije tačno da su ona i Živković odlučili da napuste klub, kao i da ima fotografiju izjava o napuštanju kluba koje su im ponuđene, a koje nisu potpisali:

 

Foto: Aleksandra Čabraja

 

Zoran Živković je za Talas potvrdio da su izjave o napuštanju kluba ponuđene, ali da ih on nije potpisao. Živković je prethodno za Danas izjavio da se iz kluba izlazi potpisivanjem izjave i dodao: „A kako su oni rasformirali postojeći i formirali novi sa istim imenom, ne znam. Verovatno je to urađeno u suprotnosti sa propisima koji to definišu.“

 

Čabraja dalje navodi da je čitav proces obavljen bez konsultovanja nje i Živkovića:

„Na svaki način su pokušali da nas nateraju da izađemo iz kluba. Oni su napravili drugi dogovor iza naših leđa i naravno da bi im najelegantnije bilo da smo mi to napustili. Međutim, imali smo dogovor kada je klub napravljen, potpisali smo i ugovor koji su oni sada pogazili.“

Ona je demantovala izjave Ane Stevanović i Marinike Tepić i dodala da nije želela da „aminuje svršen čin“ pred koji je stavljena: „Ipak smo svi kolege, bilo bi korektno da se sedne i normalno razgovara o tome, a ne da se poturaju blanko papiri, ja to ne potpisujem.“

Kada je reč o Poslovniku NSRS, Čabraja ističe da je ovakva promena sastava poslaničke grupe „verovatno rupa u Poslovniku“ jer njen i Živkovićev status ostaje nejasan i dodaje da je „vrlo čudno kako se sve odigralo, pa je naš status rešen bez našeg učešća u tome, a sada imamo status samostalnih poslanika.“

 

Ana Stevanović: Dobili smo informaciju da postoji opasnost da se poslanička grupa ugasi pa smo joj pristupili da bismo to sprečili

Samostalna narodna poslanica Ana Stevanović podsetila je u izjavi za Talas da su ona i njen kolega Branislav Mihajlović od novembra 2018. samostalni poslanici, tj. da nisu bili članovi nijedne poslaničke grupe. Kako kaže, KSP-u su pristupili da bi sprečili da grupa samostalnih poslanika bude ugašena.

U pisanom odgovoru Talasu Stevanovićeva navodi:

„Pre desetak dana, dobili smo informaciju da postoji opasnost da se poslanička grupa samostalnih poslanika ugasi potencijalnim istupanjem pojedinih poslanika, pošto je mininalan broj poslanika koji čine jednu poslaničku grupu – petoro. Kako bismo pomogli kolegama i sprečili da se njihova poslanička grupa ugasi, gospodin Mihajlović i ja smo odlučili da joj pristupimo i tim činom sprečimo da se ugasi poslanički klub.

Na osnovu razgovora koji su prethodili našem formalnom pristupanju ovoj poslaničkoj grupi, stekao se utisak da je došlo do razmimoilaženja u načinu rada u okviru njenog ranijeg sastava, a napominjem da su poslanici slobodni da se međusobno organizuju s onim kolegama s kojima su kompatibilni i gde postoji minimum preduslova buduće saradnje. Pored toga, unutar te grupe je postojao dogovor o predsedavanju grupom, te je postojao takozvani rotacioni princip tako da se na šest meseci menja predsednik poslaničkog kluba. To je bila rutinska stvar tokom poslednje dve godine.

Prema saznanjima koja imamo gospodin Mihajlović i ja, došlo je do nesaglasja i razmimoilaženja što se tog dogovora tiče, što je nekadašnju saradnju učinilo nemogućom. Znamo i to da su Gospodin Živković i gospođa Čabraja sa principom rotacije bili upoznati ranije, štaviše i sami su se jednako u vezi s time i izjasnili i saglasili.“

Kada je reč o navodima o ponuđenim ispisnicama, Stevanovićeva je kazala o tome ne zna ništa.

 

Marinika Tepić: KSP neće biti klub stranke Dragana Đilasa

Jedno od pitanja koje je otvoreno u vezi sa dešavanjima oko KSP jeste novi sastav kluba – Aleksandra Čabraja je u izjavi za Danas implicirala da sve ovo ima veze sa najavljenim formiranjem stranke Dragana Đilasa:

“Iza mojih leđa i Zorana Živkovića sastav je promenjen gotovo preko noći uz niz neregularnosti. Dogovor je napravljen perfidno bez našeg znanja sa ciljem da postane poslanički klub jednog od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilasa. Uveliko se spekuliše da će potpredsednica te Đilasove stranke koja bi uskoro trebalo da se formira biti Marinika Tepić“, navodi Danas.

Tepićeva je u izjavi za Betu demantovala ove navode i dodala da će KSP nastaviti da funkcioniše kao i prethodne dve godine, kao samostalni poslanici, čak i ako neko od njih bude deo nove stranke Dragana Đilasa, piše Beta:

„Tačno je da će narodni poslanici koji će postati članovi stranke Dragana Đilasa sredinom aprila i nakon toga ostati narodni poslanici, ali neće koristiti ime stranke u Skupštini Srbije jer ona nije učestvovala na izborima”, rekla je Tepićeva za Betu.

Kako piše Politika, o novom sastavu KSP predsednicu Narodne skupštine obavestio je Jovan Jovanović, a ovaj list navodi i da je iskorišćeno pravilo Poslovnika koje nalaže da šef poslaničke grupe obaveštava predsednika parlamenta o promeni sastava.