Apple postaje konkurencija Netflixu - predstavljene najnovije usluge

Autorka

Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: iStock

Apple je kompanija poznata po pompeznim objavama novih dodatak i usluga koje pruža, ali i po revolucionarnosti i kreativnosti.

U sličnom duhu Tim Kuk, generalni direktor ove kompanije, na događaju u Kaliforniji predstavio je juče nekoliko novih usluga koje će kupci Apple proizvoda imati. Usluge uključuju novu TV platformu, kreditnu karticu, gejming portal, kao i novu aplikaciju u kojoj će korisnicima biti dostupni brojni magazini i mediji.

Neke od ovih usluga predstavljaju velike novine koje mogu imati snažan uticaj na konkurenciju i način na koji konzumiramo TV sadržaj, igramo igrice ili čitamo vesti.

 

Šta je Apple TV+?

U poslednjih nekoliko godina Netflix i Hulu su dve kompanije koje su imale dominaciju u svetu strimovanja multimedijalnog sadržaja. Ogroman izbor serija, dokumentaraca i filmova na jednom mestu za relativno pristupačne cene privukao je veliki broj korisnika, a Apple sada želi da uđe na to tržište.

Apple TV+ je nova striming platforma, koju ćete moći da koristite kroz Apple TV aplikaciju na njihovim uređajima (Android i Windows su za sada isključeni). Ova usluga će nuditi originalne serije, filmove, dokumentarce i emisije na kojima Apple radi.

Stiven Spilberg, čuveni režiser, predstavio je ovu uslugu, a tom prilikom je rekao da će on takođe stvarati sadržaj koji će se naći ekskluzivno na Apple TV+. Brojni glumci su prisustvovali događaju, a Opra Vinfri je najavila mogućnost stvaranja čitalačkog kluba na ovoj platformi.


Pored originalnih sadržaja, korisnici će moći da gledaju i sadržaje koje nudi HBO, HULU i još nekolicina drugih kanal (Netflix je odbio da bude deo ovog paketa). Usluga će biti dostupna od maja u preko 100 zemalja, cena pretplate je i dalje nepoznata, a sadržaj će moći da se gleda i oflajn.

 

Novi statusni simbol – Apple kreditna kartica

Kroz aplikaciju Apple Wallet korisnici će moći da dobiju digitalnu, ali i fizičku kreditnu karticu od titanijuma, koja će moći da bude prihvaćena svuda gde postoji Apple Pay sistem.


Korisnici će moći da prate svoje troškove, imaju tačan pregled transakcija i prate buduće obaveze kroz aplikaciju. Na fizičkoj kartici neće biti broj, CVV, datum do kada kartica važi, kao ni potpis jer će se svi podaci nalaziti direktno u aplikaciji.

Ako koristite Apple karticu u inostranstvu nećete plaćati nikakvu dodatnu proviziju, kao ni proviziju za godišnje održavanje računa.

 

Apple ulazi u svet gejminga

Svet video igrica odavno je prestao da bude opsesija manjine tinejdžera širom sveta, i sada se pretvorio u ogromnu industriju. Google je nedavno najavio svoju platformu za igranje igrica koja će se zvati Stadia, na kojoj će biti dostupan veliki broj igrica onlajn, bez potrebe za plaćanjem svake.

Apple je odgovorio na ovo svojom novom platformom-Apple Arcade, koja će pružati preko 100 ekskluzivnih igrica koje će moći da se igraju i oflajn. Usluga će biti dostupna u preko 150 zemalja, a još nije poznata cena pretplate.


Ovo predstavlja drugačiji finansijski model od tradicionalnog finasiranja igrica kroz kupovine dodataka u igrici, ili reklamiranjem unutar igrica.

 

Bitni časopisi na jednom mestu – Apple News+

U svetu gde tradicionalni časopisi pokušavaju da motivišu ljude da plate pretplatu, Apple News+ to menja tako što po ceni od $9.99 mesečno korisnik dobija preko 300 magazina koji uključuju Marie Claire, Vogue, New Yorker, Esquire, National Geographic i Rolling Stone, kao i nekoliko digitalnih medija za koje je inače potrebna pretplata.

Iako zvuči kao dobra ponuda, Apple News+ je kao ideja bio kritikovan od strane raznih medijskih organizacija. Apple-u će pripadati 50% od ukupne zarade koju će ova usluga doneti, a mediji će dobijati isplate u odnosu na to koliko je njihov sadržaj čitan. Ovo magazine stavlja u značajno podređeni položaj u odnosu na Apple. Dodatno, mediji nemaju kontrolu nad tim kako je njihov sadržaj prikazan u aplikaciji, a gube i direktnu vezu sa svojim čitaocima.


Iznenađenje je i da će Wall Street Journal, prestižni dnevni list koji je poznat po visokim pretplatama, biti deo ovog paketa. Apple neće pratiti koje sadržaje korisnici čitaju, a to neće dopuštati ni oglašivačima. Ova usluga je dostupna odmah u Kanadi i SAD, a kasnije će moći da joj pristupe i stanovnici Evrope.