Patrijarh Irinej o protestima – koliki je zaista značaj ove izjave?
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Wikimedia Commons

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej govorio je na jučerašnjoj državnoj manifestaciji u Nišu povodom 20 godina od NATO bombardovanja. U osvrtu na aktuelne građanske proteste 1 od 5 miliona, izjavio je da „ono što vidimo danas na ulicama nije dobro“ i da „daje snagu našim neprijateljima.“

 

 

Rezultati različitih istraživanja javnog mnjenja godinama unazad pokazuju da je SPC jedna od institucija koja uživa najveće poverenje građana. U istraživanju CESiD-a iz decembra 2017. crkva/verska ustanova nalazi se na drugom mestu, nakon vojske, a 46% građana izjavilo je da ima poverenje u ovu instituciju. Iako je to pad u odnosu na 2016. godinu (58%), ovo je i dalje značajan podatak kada je reč o stavu prema SPC.

Međutim, postavlja se pitanje koliki uticaj SPC i njeni poglavari zaista imaju na građane Srbije. Da li će neko promeniti mišljenje o protestima i da li je stav patrijarha nužno stav celokupnog sveštenstva? Konačno, da li postoji veza između pohvalnih izjava o režimu Aleksandra Vučića i nedavne dotacije koju je Vlada Srbije odobrila SPC?

O tome su za Talas govorili Stefan Radojković i Čedomir Antić.

 

Radojković: Uticaj crkve nije toliko veliki koliko se misli

Istoričar Stefan Radojković u razgovoru za Talas objašnjava da, iako mnogi smatraju da je SPC izuzetno hijerarhijski ustrojena, nije nužno tačno da se svi unutar crkve slažu sa mišljenjem patrijarha:

„Mnoge vladike poput, na primer, Grigorija, Amfilohija ili Atanasija, neće prokomentarisati Irinejevu izjavu, poštovaće je ali to ne znači da se slažu, niti je ona pravno obavezujuća. Unutar SPC postoje različite struje, neke su više, a neke manje naklonjene režimu Aleksandra Vučića, a pitanje po kojem se svi slažu jeste da Kosovo ne može da bude priznato kao nezavisna država.“

Govoreći o generalnom uticaju SPC na javno mnjenje, Radojković ocenjuje da on nije toliko veliki koliko se često misli, kao i da pomenuta izjava neće imati uticaja na građane i vernike – „oni koji učestvuju na protestima, nastaviće da dolaze.“

Naš sagovornik je dodao i to da crkva trenutno ne želi da se sukobljava sa državom, ali ne nužno zbog aktuelnog režima, već zbog odnosa prema institucijama Republike Srbije. Istakao je i da je reč o stavu patrijarha, verovatno i Sinoda, ali da je najbitnije telo u ovom smislu Sabor SPC koji zaseda jednom godišnje u maju, te da saborske odluke najviše utiču na arhijereje i sveštenstvo.

Kada je reč o nedavnoj dotaciji u iznosu od 1,18 milijardi dinara koju je Vlada Srbije odobrila SPC za nastavak radova na Hramu Svetog Save, Radojković kaže da će crkva uvek iskoristiti takva sredstva, ali da se treba zapitati šta država očekuje kada daje novac crkvi:

„Verovatno su očekivali da izjave SPC budu pozitivne u pogledu predsednika Vučića, pa se postavlja pitanje da li je vlast imala zadnje namere kada je odobrila ovu dotaciju.

Međutim, uticaj crkve se često prenaglašava, on nesumnjivo postoji, ali ne u tolikoj meri koliko se pretpostavlja. Imajući u vidu da niko iz SPC nije došao kod Vučića u kabinet povodom pitanja Kosova, a da su Vučić, Dačić i drugi zvaničnici odabrali da dođu u Patrijaršiju, pretpostavljam da režim procenjuje da im je potreban i taj deo uticaja koji crkva ima“, zaključio je Radojković.

 

Antić: Nekoliko izjava patrijarha Irineja su duboko pogrešne – ne zbog sadržaja, već zbog teme

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić kaže za Talas da je njegovo uverenje da srpska crkva treba da se bavi pre svega verom, a ako treba da uđe u politiku, te teme moraju biti od opštenarodnog značaja:

„Nekoliko izjava koje je patrijarh dao u vezi sa Aleksandrom Vučićem, njegovim režimom i odnosom opozicije prema režimu su duboko pogrešne – ne zbog sadržaja, već zbog teme. Podsetiću da patrijarh Pavle nikada, ni usred rata, nije podržao Miloševića.“

Antić dodaje da „greška patrijarha Irineja“ ne može da šteti ni demokratiji u Srbiji, niti ustavnosti koja propisuje da država treba da bude demokratska, već da prvenstveno šteti crkvi koja je, kako kaže, ipak stvorila veliki ugled tokom 1990-ih, uprkos svim iskušenjima.

„SPC ima veliki značaj za srpsko društvo i za državnost Republike Srbije, i ona je taj svoj značaj opravdala tokom devedesetih. Mislim da je ovo velika greška i da će najveće posledice imati upravo SPC.“

Kada je reč o uticaju na javno mnjenje, Antić je saglasan sa prethodnim sagovornikom i kaže da izjava patrijarha Irineja neće imati odjeka među građanima.

„Sasvim je druga stvar bila kada je Milošević falsifikovao izbore i predavao čitave srpske zemlje, tada su i crkva i kruna tražile poštene i slobodne izbore. Ovo sada nema opravdanja.“

Antić se osvrnuo i na stav SPC prema Briselskom sporazumu koji ocenjuje kao povlačenje crkve:

„Očigledno da je bila dovoljna jedna hajka i jedan ružan skandal koji je vlast zloupotrebila da se SPC povuče i da prosto počne da se ponaša na ovaj način. To nije dobro, bilo bi bolje da su tražili da za svakog građanina važi zakon, nego što su dozvolili da budu ucenjeni“, zaključio je Antić.