Ana Brnabić na RTS – o dijalogu bez dijaloga
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Evropski pokret u Srbiji

Iako su zahtevi demonstranata u subotu tokom upada u zgradu RTS-a bili da budu uključeni uživo u program javnog servisa, to se nije desilo. Ni nakon više od tri meseca trajanja protesta, niko iz organizacionog odbora protesta ’1 od 5 miliona’ nije dobio priliku da gostuje u nekoj emisiji informativnog programa RTS-a.

Zato je juče umesto opozicije i predstavnika protesta na RTS-u gostovala premijerka Ana Brnabić. To je bila samo još jedna prilika da predstavnici vlasti kažu šta misle o političkim dešavanjima u zemlji, ali najava za emisiju koja je prethodila samom gostovanju više je nego zanimljiva.

Glavno pitanje koje je postavljeno u najavi jeste da li je moguć dijalog vlasti i opozicije?

 

RTS-ovo shvatanje dijaloga – o dijalogu bez dijaloga

Dakle, Radio televizija Srbije je uprkos svim zahtevima građana i opozicije odlučila ne samo da ih ne pozove u gostovanje, već da na temu dijaloga vlasti i opozicije govori samo predstavnica vlasti. Ovako najavljeno gostovanje premijerke Brnabić pokazuje suštinsko nerazumevanje dijaloga, objektivne informisanosti i zastupljenosti suprostavljenih strana.

Uprkos tome da li je upad u zgradu RTS-a bio legitiman ili ne, iako građani imaju puno pravo da zahtevaju pravo na nezavisno i objektivno informisanje što do sada nije bio slučaj, urednici RTS-a su mogli da naprave i posebnu emisiju gde bi to bila tema a u kojoj bi govorili i oni koji su se te večeri našli u njihovoj zgradi. Mislim i na opoziciju i na urednike, ali i na predstavnike vlasti koji se takvom upadu suprostavljaju.

Ali, RTS je doneo odluku da treba da nastavi po dosadašnjem modelu informisanja i na taj način dalje stvarajući nezadovoljstvo kod građana i predstavnika protesta ’1 od 5 miliona’ koji još uvek nemaju priliku da se obrate na javnom servisu. Postavlja se pitanje da li ovakav stav RTS-a treba tumačiti kao inaćenje ili bi za predstavnike vlasti ovo bio poraz kada bi urednik RTS-a odlučio da ipak u emisiju pozove predstavnike protesta.

 

Vlast danas najviše doprinosi podeljenosti našeg društva

Novinarka RTS-a je svoju emisiju započela citirajući predsednika SANU Vladimira Kostića koji je ocenio da je „Srbija danas po mnogim linijama podeljeno društvo, da živi u paralelnim svetovima, koji se ne dodiruju, ne poznaju i, što je najgore, ne komuniciraju“.

Srbija danas jeste izuzetno podeljeno društvo, ali kada iznesete citat predsednika SANU onda bi trebalo svoju gošću i da pitate zbog čega je to tako, kao i koliko je toj podeli doprinela sama vlast. Tim pre zato što je svaki politički neistomišljenik satanizovan od strane vlasti kako kroz njihov govor tako i kroz njihove tabloide.

U prilog tezi na koji način vlast odbacuje svakog protivnika govore i nebrojane Vučićeve izjave kako neće ispuniti nijedan zahtev građana makar bilo i pet miliona onih koji protestuju, ali ni da neće razgovarati sa političarima opozicije. To je juče u emisiji ponovila i sama premijerka koja je rekla da neće razgovarati sa nasilnicima i fašistima pre svega misleći na Boška Obradovića, ali i ostale koji su se te večeri našli u zgradi RTS-a.

Već te večeri se naciji obratio direktor RTS-a Dragan Bujošević koji je izneo stav da su protesti izgubili svoj legitimitet ulaskom u zgradu javnog servisa. On je istakao i da RTS kao javni servis treba sam da kroji svoju uređivačku politiku dok su demonstranti nasilno hteli da mu oduzmu pravo da to radi. Ali, ovde se postavlja pitanje kakva je to uređivačka politika koja ne podrazumeva objektivno informisanje građana koji plaćaju isti taj javni servis?

Ili što bi rekao Svetislav Basara da je javni servis sam krojio svoj program do sada, ni protesta ni upada u zgradu ne bi bilo.

 

Da li je Ana Brnabić obmanuta izveštavanjem RTS-a?

Gorkim ukusom u ustima voditeljke i premijerke počela je sinoćna emisija OKO. Ukus je gorak zbog vandalizma i nasilja protiv svake moguće slobode medija kako je istakla premijerka Brnabić. Upadom u zgradu RTS-a za predsednicu vlade su završeni mirni protesti. Demonstranti i predstavnici opozicije su pokazali šta za njih znači sloboda medija kada su nasilno upali u zgradu televizije preteći novinarima smatra Brnabić.

Ali, ovde je zavarana i sama premijerka Brnabić koja zahvaljujući izveštavanju RTS-a prethodnih meseci nije mogla da vidi da građani na ulici traže slobodu medija i pravo na objektivno informisanje. A onda kada su demonstranti upali u zgradu RTS-a verovatno je ostala zaprepašćena zbog čega građani žele da budu uživo uključeni u program RTS-a. Tako su verovatno reagovali i svi oni kojima je jedini izvor informisanja RTS, Pink, StudioB i Hepi koji stvaraju imaginarijum u kome trenutno živimo.

Zbog toga me ne čudi takvo neshvatanje slobode medija premijerke Brnabić koja misli da je subotnja želja građana za slobodom medija bila zapravo napad na slobodu medija. Zato ne bi bilo loše da se premijerka informiše i iz nekih drugih izvora informisanja umesto što samo veruje onome što čuje i vidi na RTS-u.

 

Kako vlast relativizuje nasilje?

Povodom upada u zgradu RTS-a premijerka je rekla da je za naše društvo najvažnije da ne relavitizujemo nasilje. Međutim, u zgradi RTS-a nasilja nije bilo, makar ne sa strane nezadovoljnih građana. Jedino nasilje koje smo mogli da vidimo jeste ono kada pripadnici MUP-a pesnicama udaraju građane, a neke od njih i pendrekom. Zbog toga upravo treba odbaciti premijerkinu relativizaciju relativizacije nasilja.

Jedina prava relativizacija nasilja koja se danas dešava jeste ona od strane Srpske napredne stranke koja organizuje skup podrške predsedniku opštine Grocka koji je pušten da se brani sa slobode, a po čijem nalogu je pokušano ubistvo novinara Milana Jovanovića.

Ali, voditeljka emisije je opisujući situaciju prethodnih dana istakla da to govori i o odgovornosti opozicije, ali i o odgovornosti RTS-a kao i predstavnika vlasti. Ipak, premijerka Brnabić je oštro odbacila takav pokušaj raspodele odgovornosti, naglašavajući da su za upad krivi samo oni koji su vršili nasilje.

Takvo neshvatanje pojma odgovornosti i odbacivanje svakog pokušaja sagledavanja šire slike još jednom doprinosi stvaranju podele i kreiranju paralelnih stvarnosti u kojima živimo, a na koje je ukazao predsednik SANU Vladimir Kostić. Štaviše, Ana Brnabić je ovaj deo emisije zaključila rečima da će vlast zaštiti sve građane od maltretiranja nasilne manjine.

Toliko o podelama, dijalogu, odgovornosti i stvarnostima u kojima žive vlast i svi oni drugi koji se sa njom ne slažu.