Nije srpski ćutati - reakcije na presudu Karadžiću

Autorka

Vreme čitanja: 5 minuta

Foto: Wikimedia Commons 

Izricanje bilo koje presude Haškog tribunala uvek je praćeno polarizovanim reakcijama, koje govore o dualnim stvarnostima u kojima žive narodi u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Juče je doneta doživotna presuda Radovanu Karadžiću, nekadašnjem lideru Srba u BiH, što je izazvalo podeljene reakcije u Srbiji, naročito među različitim opozicionim partijama.

 

Obradović: Ne priznajem antisrpski Haški sud

Dve stranke koje su jasno i glasno prokomentarisale presudu Karadžiću su Srpska radikalna stranka i Dveri.

Vjerica Radeta, poslanica Srpske radikalne stranke, izjavila je da je reč o sudu koji je formiran samo da bi se sudilo Srbima, kao i da je kazna drastična.

U sličnom maniru odgovorio je i Boško Obradović, lider Dveri. On je na svom tviter profilu napisao da je doživotna kazna Karadžiću „nastavak NATO bombardovanja drugim sredstvima“, i da ne priznaje presude „antisrpskog Haškog suda“.


Sa zvaničnog tviter profila Dveri su podelile poređenje zbirnog broja godina u zatvoru koje su dobili Srbi, Hrvati i Albanci, ističući da se u Hagu sudi „Srbima koji su branili svoju zemlju i koji su ih taktički nadigrali“.

Videnović: Zločinci nisu heroji

O nedostatku konsenzusa o stavu prema tranzicionoj pravdi među opozicionim partijama govore i reakcije nekoliko poslanika Demokratske stranke, kao i zvanično saopštenje ove partije.

Aleksandra Jerkov je novinarima u skupštini rekla da svi koji su činili zločine treba da se kazne, kao i da je potrebno da se kolektivna krivica skine sa naroda.

Maja Videnović i Balša Božović su na svojim tviter profilima takođe podsetili da je krivica za zločine uvek individualna. Videnovićeva je istakla da je potrebno da se prestane sa „opasnim relativizacijama zločina i veličanjem zločinaca“.


Demokratska stranka, tokom čijeg boravka u Vladi je Karadžić izručen, u svom zvaničnom saopštenju poziva da predsednika Vučića da „prestane sa kampanjom predstavljanja ratnih zločinaca kao heroja“. Oni ističu i da je presuda Karadžiću zapravo „stvaranje pretpostavki za građenje budućnosti bez hipoteke prošlosti“.

Savez za Srbiju nije komentarisao presudu, kao ni Srpska narodna stranka.

 

PSG: Otvara se prostor za normalan suživot na Balkanu

Pokret slobodnih građana je pozdravio presudu Karadžiću. „PSG veruje da adekvatno sankcionisanje odgovornih za ratne zločine značajno doprinosi pomirenju“ navodi se u njihovom saopštenju.

Sergej Trufunović, lider PSG-a, ipak je podsetio da to ne znači da ovaj sud nije bez svojih mana. „Haški Tribunal je nažalost papazjanija sa dvostrukim standardima, ali i kao takav potreban, jer baš niko ne bi odgovarao“ rekao je Trufnović.

 

Modernisti: Osuda ratnih zločina mora biti zajednička politika odgovornih ljudi

Stranka moderne Srbije (SMS) izdala je zvanično saopštenje u kojem pozivaju na prihvatanje utvrđenih činjenica i kretanje putem mira i saradnje.

“Obaveza svih država koje su prošle kroz građanski rat koji je upropastio budućnost generacija u našem regionu je da rade na promociji stava da se nijedan zločin ne isplati”, navodi se u saopštenju Modernista.

 

 

Od ostalih opozicionih partija, Liberalno demokratska partija i Liga socijaldemokrata Vojvodine takođe su pozitivno ocenile presudu.

 

Vlast o presudi ćuti

Niko iz vlasti, uključujući premijerku i predsednika, nije javno prokomentarisao presudu. Oglasili su se pojedini predstavnici SNS-a i SPS-a, koji su osudili ishod suđenja Karadžiću.


Iako je vlast u Srbiji odabrala da ćuti, brojni političari iz regiona i sveta su se oglasili.

Šefik Džaferović, član Predsedništva BiH, smatra da je Radovana Karadžića „stigla zaslužena kazna”. Kolinda Grabar Kitarović nazvala je Karadžića jednim od „glavnih ideologa i izvšitelja velikosrpske politike“. Brus Berton, šef misije OEBS-a u BiH izjavio je da je presuda Karadžiću „još jedan ključan korak ka privođenju pravdi osoba koje su najodgovornije za genocid i druge najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini”.


Oglasile su se i udruženja žrtava rata u BiH. „Nekada se čini da pravde nema, ali je ipak stigla”, rekla je za Al Džaziru Bakira Hasečić, predsednica Udruženja “Žena – žrtva rata”.

 

Zašto je važno da opozicija bude jedinstvena u stavu prema Karadžiću?

Vlast u Srbiji se nalazi u neugodnoj poziciji koja opravdava njihovo ćutanje. Ukoliko se usprotive presudi rizikuju trzavice u odnosima sa međunarodnom zajednicom koja stoji iza svake presude Haškog tribunala. S druge strane, ako javno kažu da je presuda Karadžiću ispravna odluka izazvali bi negativnu reakciju svog biračkog tela, koje prema svim istraživanjima vidi Hag kao pristrasnu instituciju.

Međutim, nakon intervjua Ane Brnabić za DW i brojnih izjava predsednika Vučića iz prošlosti nema mnogo dileme oko toga šta je istinski stav partija koje su na vlasti.

Ono što je mnogo problematičnije jeste ćutanje Saveza sa Srbiju koji želi da se pozicionira kao alternativa trenutnoj vlasti. Ukoliko oni žele da radikalno raskinu sa sistemom koji postoji sada, kao što često ističu, priznavanje presuda Haškog tribunala je prvi korak.

Preko dvadeset godina je prošlo od sukoba u bivšoj Jugoslaviji, a veliki broj partija koje protestuju protiv trenutne vlasti ćute ili aktivno negiraju da je Karadžić, a sa njim i drugi osuđeni, odgovoran za zlodela koja su se dogodila. Ukoliko je stav Boška Obradovića stav čitavog Saveza za Srbiju, onda potencijalna buduća vlast u odnosu prema tranzicionoj pravdi neće biti mnogo drugačija od sadašnje.

Radovan Karadžić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog brojnih zločina. Njega je Žalbeno veće proglasilo odgovornim za etničko čišćenje Bošnjaka i Hrvata u BiH, višegodišnju opsadu Sarajeva, genocid u Srebrenici, učešće u 4 zločinačka poduhvata u okviru kojih su ovi zločini sprovedeni i uzimanje pripadnika Ujedinjenih nacija za taoce.

Zbog veličine i ozbiljnosti ovih zločina još je bitnije da opozicija bude ujedinjenja u priznavanju presude Karadžiću, što ne isključuje konstruktivnu kritiku na račun rada Tribunala. Nijedna međunarodna institucija ili međunarodni sud nisu savršeni kada pokušavaju da raspetljaju čvor gađanskog rata i odrede krivce, ali pre kritike mora doći jednoglasan stav da ono što je Karadžić predstavljao jeste za svaku osudu, i da heroji nikada ne mogu biti ljudi koji su odgovorni za stradanja drugog naroda.

Za pohvalu je stav nekoliko političara i partija koje su se jasno odredile, ali dok to ne urade sve opozicione partije tapkaćemo u mestu gde će novi šefovi biti isti kao i stari.