Đta vam nije jasno? Stefan Simić, autor na Slobodnom uglu
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: EEAS

U javnosti se već neko vreme spekuliše da će tokom 2019. godine biti potpisan sveobuhvatan sporazum između Beograda i Prištine koji bi doveo do rešenja kosovskog pitanja.

Našim sagovornicima smo postavili sledeće pitanje:

Da li očekujete potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine do kraja godine? Zašto da/ne?

 

Suzana Grubješić, Evropski pokret u Srbiji

Foto: Medija centar, Beograd

Ukoliko se SAD ozbiljnije umešaju u nastavak dijaloga onda je realno očekivati da do kraja godine bude potpisan sporazum.

 

Bojan Elek, BCBP

Foto: Medija centar, Beograd

Malo verovatno, tj. ne. Uprkos podršci međunarodnih aktera i insistiranju na što skorijem potpisivanju, dijalog je trenutno suspendovan i ne vidim načina da dođe do rešenja koje bi bilo prihvatljivo za obe strane i primenljivo na teren u takvim okolnostima.

 

Ljubica Gojgić, autorka emisije Pravi ugao

Foto: Medija centar, Beograd

Ne očekujem. Mislim da je forsiranje priče o kraju godine i o roku deo pritiska i na pregovarače i na javnost na Kosovu i u Srbiji da takvu situaciju prihvati. Sporazum koji bi se postigao, a da javnost ni u Srbiji ni na Kosovu ne zna predlog rešenja koji nije prošao široku diskusiji, osuđen je na neuspeh jer ga društva na Kosovu i u Srbiji neće prihvatiti.

 

Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a

Foto: Medija centar, Beograd

Ne, sad prvo idu izbori za Evropski parlament, potom će proći nekoliko meseci dokse formira nova Evropska komisija, a onda se svakako ulazi u finiš kampanje za parlamentarne izbore u Srbiji.

 

Ljiljana Smajlović, novinarka

Foto: Medija centar, Beograd

Ne očekujem, čini mi se da je malo vremena ostalo, kao i da su oni koji su suprostavljeni takvom sporazumu suviše moćni. Takvu vrstu sporazuma lakše je sprečiti nego dovesti do kraja. Lako je staviti prepreke i minirati sporazum, a mnogo teže dovesti ga do kraja.

 

Miloš Hrnjaz, docent FPN

Foto: Fakultet političkih nauka, Beograd

Da. I pored brojnih i velikih prepreka (od kojih se izdvajaju unutrašnja situacija na Kosovu i međusobno neslaganje zapadnih država), stvorena je atmosfera „sad ili nikad“ jer se naziru oni koji su spremni da potpišu. Zato će hitnost i „pragmatičnost“ pobediti temeljnost i „pravednost“.