Vučićevo nerazumevanje prava – slučaj uhapšenih demonstranata
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Talas

Nakon subotnjeg upada u zgradu RTS-a uhapšeno je nekoliko osoba koje su kažnjene zbog prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru koji je izvršen u grupu, dok je nekoliko osoba privedeno zbog krivičnih delai napada na policajce.

Nakon što su srednjoškolci Filološke gimnazije juče izašli na ulice kako bi pružili podršku za svog uhapšenog druga Pavla, policija je ponovo poslala kordon i to na srednjoškolce. Nekoliko sati nakon protesta, predsednik Aleksandar Vučić je zatražio od nadležnih organa da aboliraju i puste na slobodu sve uhapšene zbog upada u zgradu RTS-a, osim onih koji su napali policajce i nosili motornu testeru.

O iznenadnoj promeni stava režima prema uhapšenima, kao i najavljenoj aboliciji razgovarao sam sa advokatima Slobodanom Ružićem i Vladimirom Gajićem koji istovremeno zastupa dvojicu momaka koji su uhapšeni i terete se za počinjena krivična dela.

 

Vučićev zahtev za puštanjem na slobodu okrivljenih nije u skladu sa pravom

Advokat Slobodan Ružić u razgovoru za Talas ističe da zahtev predsednika Vučića da uhapšeni budu pušteni na slobodu nije u skladu sa pravom, kao i da niko ne može da poziva sudove da nešto urade ili ne urade. Što se tiče akta pomilovanja na koji se pozivaju i predsednik Vučić i ministar policije Stefanović, ono je moguće ali samo za krivična dela što ovde nije slučaj, ističe advokat Ružić.

„Predsednik Srbije ne može da pozove institucije da puste na slobodu uhapšene, jer bi to onda ličilo na apel sudovima, a ukoliko oni to urade, to bi bila bruka za pravosuđe“, ističe naš sagovornika.

Sasvim suprotno, Vučić je najavio da traži puštanje na slobodu samo onih koji se terete za prekršaje, ali ne i za krivična dela učinjena te večeri u zgradi RTS-a.

Sa druge strane, advokat Vladimir Gajić koji zastupa dvojicu momaka koji se terete za krivična dela, smatra da će sudovi ispuniti nalog predsednika Vučića i da će uhapšeni biti oslobođeni što pokazuje suštinsko nerazumevanje prava.

Dalje, Gajić navodi da pomilovanje nije moguće za prekršajni postupak, dok u slučaju krivice ono može da se desi ali tek kada optuženi podnese molbu za tako nešto.

Kad je reč o dvojici momaka koji se terete za krivična dela, advokat Gajić ističe da je danas na saslušanju stavio primedbe zbog bojazni da Više javno tužilaštvo i Viši sud u Beogradu rade pod pritiskom vlasti.

„Zahtev predsednika Vučića za puštanjem na slobodu uhapšenih, pokazatelj je da u Srbiji danas ne postoji podela vlasti, već je postignuto njeno jedinstvo i zbog toga je moguće raditi ovakve stvari“, zaključuje Gajić.

 

Srednjoškolci primorali vlast da popusti

Nakon što je objavljeno da je uhapšeno nekoliko osoba zbog upada u zgradu RTS-a, u nedelju su se građani Beograda okupili ispred policijske stanice 29. Novembar gde su zajedno sa liderima opozicije tražili puštanje na slobodu svih uhapšenih među kojima se nalazi i jedan beogradski srednjoškolac. Ali, predstavnici vlasti nisu bili spremni na kompromis niti da uvaže bilo koji zahtev građana.

Ali, stvar se nije na tome završila, već su se juče okupili đaci Filološke gimnazije na istom mestu, tražeći da njihov drug bude pušten na slobodu. To je verovatno i bio prelomni trenutak za vlast i Vučića da popusti, jer moguće da je neko ipak procenio da za vlast nije dobra slika gde kordon policija stoji nasuprot srednjoškolaca.

Advokat Slobodan Ružić smatra da je do promene stava vlasti došlo zbog straha.

„Nikome pa ni predsedniku Srbije ne odgovara da deca iz gimnazije protestuju pa je u tom slučaju lepše da se ponašate velikodušno.“

Istog mišljenja je i advokat Vladimir Gajić koji ocenjuje da su đaci Filološke gimnazija prelomili kakav će biti odnos vlasti prema uhapšenima.

„Kada vam izađu mladi od 18 godina, kao i profesori, to može da se proširi na sve beogradske gimnazije i onda bi problem sa ulicom bio još veći“, ističe Gajić.

 

Slobodan Ružić: U zgradi RTS-a policija je prekomerno upotrebila silu

Posebno pitanje od interesa za javnost jeste reakcija policije na upad u zgradu RTS-a. U prvim trenucima u zgradi nije ni bilo policije u uniformi, ali kada su stigli delovalo je kao da nema jasnog plana kako postupati prema demonstrantima što je i dovelo da upotrebe sile od pojedinih pripadnika MUP-a.

Tumačeći snimke dostupne javnosti, advokat Slobodan Ružić tvrdi da je policija prekomerno upotrebila silu.

„Osuđujemo ako je neko napao policajce, ali na osnovu onoga što sam video kada su dva policajca tukla momka, to je brutalno postupanje policije. Na snimcima se vidi da građani ne pružaju otpor, što ukazuje da je reakcija policije bila neadekvatna.“

Kad je reč o uhapšenima, Slobodan Ružić ističe da su „većina uhapšenih zapravo ljudi koji su u organizaciji protesta što ukazuje da se radi o hapšenju tačno određenih lica koje je neko hteo da zatvori, a ne zbog konkretnog upada u zgradu televizije“.