Afera ’koverta’ i protesti opozicije – šta se dešava u Crnoj Gori?
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: OSCE

Crna Gora još jedna je zapadnobalkanska država u kojoj se dešavaju protesti nezadovoljnih građana republičkom vlašću, korupcijom i kriminalom i lošim životnim standardom.

Iako su se protesti u Crnoj Gori dešavali i ranije, ovog puta su oni bili podstaknuti pre svega aferom koverte gde se na snimku vidi kako biznismen Duško Knežević uručuje oko 100.000 evra tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću.

Duško Knežević se trenutno nalazi u Londonu kao državljanin Velike Britanije, a prema pisanju medija na zahtev Crne Gore, Knežević je stavljen i na crvenu Interpolovu poternicu. Međutim, na sajtu Interpola ne postoje podaci koji bi potvrdili ovu informaciju.

Na ove teme razgovarao sam sa Daliborkom Uljarević, direktorkom Centra za građansko obrazovanje iz Podgorice, kao i sa publicistom iz Podgorice Feđom Pavlovićem.

 

Koji su zahtevi sa protesta u Crnoj Gori?

Okupljeni građani su na protestima u Crnoj Gori zatražili korenite sistemske promene, kao i ostavke predsednika Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, čelnika tužilaštva i Agencija za sprečavanje korupcije.

Dodatno, opozicione stranke u Crnoj Gori zatražile su od nadležnih institucija da ispitaju nelegalno finansiranje vladajuće Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića. Za to vreme, vlasnik Atlas banke Duško Knežević zvanično je osumnjičen za krivično delo zloupotrebe u privrednom poslovanju podstrekivanjem čime je budžet Crne Gore oštećen za 1,9 miliona evra.

 

Feđa Pavlović: Afera koverta jasno je pokazala da DPS raspolaže nelegalnim fondovima

U razgovoru za Talas, publicista iz Podgorice Feđa Pavlović ističe da je neposredni povod za proteste bila afera „koverta“ koja je započela objavljivanjem video snimka na kome odbegli biznismen Duško Knežević, u svojoj kući, visokom funkcioneru Đukanovićeve DPS predaje kovertu sa 97.500 evra u toku predizborne kampanje.

„Taj video snimak jasno je pokazao ono što je crnogorska javnost sve vreme znala, tj. da DPS raspolaže nelegalnim fondovima pomoću kojih pred svake izbore kupuje glasove. Međutim (kao i svi neposredni uzroci), ova afera, sama po sebi, nije suštinski uzrok protesta – ona je samo poslužila kao okidač svog besa, nezadovoljstva i frustracije naših sugrađana, nataloženog pod tridesetogodišnjom vlašću DPS-a.“

 

Daliborka Uljarević: Protesti su odgovor na paralisanost institucija sistema

U razgovoru za Talas, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje iz Podgorice, Daliborka Uljarević ističe da su protesti u Crnoj Gori pre svega građanski, a da ih podržava opozicija.

„Oni su direktan odgovor na paralisanost institucija sistema da adekvatno procesuiraju indicije, ali i dokaze, o zloupotrebi institucija i ovlašćenja, kao i druga kršenja zakona, od strane ključnih donosilaca odluka iz struktura vlasti“, ocenjuje Daliborka Uljarević.

Ona dodatno navodi da su „protesti i odgovor na nataloženo nezadovoljstvo mnogih građana socio-ekonomskim ambijentom,  njihovo neprihvatanje da javni servis i instituciije treba da budu servis jedne partije a ne svih građana, ali i izraz snažnog osjećaja nepravde svih onih koji ne pripadaju strukturama moći ili su označeni kao nepodobni.“

Kad je reč o pomenutoj aferi čiji učesnik je Duško Knežević koji je osumnjičen za razne pronevere, Uljarevićeva smatra da je ta afera umestu da u fokusu ima samog Kneževića, da je ona zapravo otvorila pandorinu kutiju afera protiv samo vlasti i Mila Đukanovića.

 

Svaki građanski protest uvek predstavlja politički stav

Na isti način kao i u Srbiji, aktuelni režim u Crnoj Gori pokušava da diskredituju proteste tako što govore da iza njih stoje političke stranke i da građani treba da paze da ne budu obmanuti. Međutim, postavlja se pitanje gde je razlika između građanskog i političkog i da li ona uopšte ikada postoji. Ovo naročito dolazi do izražaja kada je cilj građana i političkih stranaka isti.

Takvog je mišljenja i naš sagovornik Feđa Pavlović koji ističe da su protesti po definiciji politički čin.

„Vi protestujete u ime nekih prava i sloboda za koje tvrdite da vam ih vlast uskraćuje, ili povodom nekih odluka koje verujete da vlast treba/mora/ne sme da donese. A kada to radite, vi od vlasti zahtevate da uvaži vaše žalbe i zahteve, time podrazumevajući poziciju građanina spram vlastodršca koji prema tom građaninu ima određenu odgovornost. Ako to nije politička stvar, ne znam šta je“, naglašava Feđa Pavlović.

Sa druge strane, Daliborka Uljarević ističe da nema protesta koji nisu politički, jer je to izraz građanskog aktivizma, ali oni nisu partijsku te u tome vidi njihovu snagu i zajedništvo.

Ona smatra da je posebno važno naglasiti „da se radi o najmasovnijim protestima od obnove državnosti Crne Gore, da su oni mirni, da imaju podršku raznovrsnih slojeva građana ali i društvenih struktura koji bez ikakvih nacionalnih ili partijskih obilježja dolaze na protest šaljućim time poruku da bez obzira na razlike postoji jako puno onih koji hoće državu u kojoj će pravo važiti za sve podjednako“.

Ukoliko bi došlo do prisvajanja protesta od strane neke partije ili nacionalne grupacije to bi direktno odgovaralo politici dubokij podela i rovova DPS-a, ocenjuje naša sagovornica.

 

Pokušaj Mila Đukanovića da diskredituje proteste

U sinoćnom intervjuu na Javnom servisu, Milo Đukanović osim što je osporio zahteve sa protesta, on je izjavio i da je pravi cilj opozicije zapravo nasilna smena vlasti.

Feđa Pavlović smatra da je takav pristup već godinama neizostavan deo Đukanovićevog repertoara, koji ga iznova ponavlja kad god mu se neko suprostavi.

„Melodiju više svi znamo napamet: neprijatelji države i dušmani crnogorske nezavisnosti koji, pomognuti iz Beograda, neprestano kuju nekakvu zaveru protiv ustavnog poretka, planiraju puč, haos, krvoproliće i u krajnjem prisjedinjenje Srbiji“, komentariše naš sagovornik.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje iz Podgorice ocenjuje da je Milo Đukanović sad onakav kakvim je on nazvao 1997. godine Slobodana Miloševića – prevaziđenim političarem.

„On je samo pronalazio opravdanja za izbegavanje sopstvene odgovornosti, ali to sve neuverljivije zvuči i izgleda čak i takvim intervjuima sa prijateljski nastrojenim novinarima koji nemaju nikakav kritički otklon prema njegovom političkom delovanju. Njegova prevaziđenost se ogleda i u tom pokušaju da i ove proteste prevede na etnički i nacionalni nivo, kako bi se pokušao postaviti kao garant zaštite multikulturalnosti i državnosti Crne Gore.“