Mojih 7½ ženskih uzora

Autorka

Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: iStock

Jedna od izuzetno bitnih stvari u boribi za ženska prava tokom vekova jeste bilo prisustvo jakih i snažnih žena koje su se usudile da budu glasne, hrabre i drugačije. Čak i kada te žene nisu bile izrazito aktivne u feminističkom pokretu, njihov uticaj na žene širom sveta je bitan jer su svojim primerom postajale uzori ka kojima se teži.

Lista ovakvih žena je duga i neiscrpna, ali nekoliko sledećih primera su moja lična inspiracija.

1. Ajan Hirsi Ali

Jedna od kontroverznih akivistkinja za ženska prava je Ajan Hirsi Ali. Ona je somalijskog porekla, a iz Kenije izbegla u Holandiju zbog prinudnog braka. Danas je veliki borac protiv radikalnog islama.

Na svojoj koži je iskusila genitalnu mutilaciju, kao i pretnje islamskih fundamentalista zbog toga što se usudila da zagovara reformu islama, ističući nedostatak tolerancije unutar ove religije.

 

2. Golda Meir

„Čelična dama“ izraelske politike je Golda Meir, jedna od najbitnijih ličnosti moderne istorije Izraela.

Postala je premijerka 1969. godine, a tokom njenog mandata dogodio se Jom Kipurski rat i masakr izraelskih sportista u Minhenu. Meir se strasno zalagala za borbu protiv siromaštva, i Izrael u kom će Arapi i Jevreji živeti zajedno u miru.

Odlučila je da se obrazuje uprkos protivljenju svojih roditelja, a borila se za jednakost žena u politici.

 

3.Niki Hejli

Niki Hejli, bivša ambasadorka SAD u UN, nedavno je podnela ostavku na tu funkciju, ali je ostavila specifičan pečat na spoljnu politiku SAD.

Hejli je fiskalno konzervativna i zalaže se za minimalnu državu. Pre boravka u UN bila je uspešna guvernerka Južne Karoline, a tokom njenog mandata se dogodio masakr u Čarlstonu kada je neo-nacista ubio 9 Afroamerikanaca u crkvi. Ona je tada pozvala na jedinstveno belaca i Afroamerikanaca, kao i na uklanjanje zastava Konfederacije sa javnih mesta.

Postala je poznata po oštrim govorima UN, i rečenici „Uz puno poštovanje, ja se nikada ne zbunim“ koju je javno uputila jednom savetniku predsednika Trampa.

 

4.Marija Lukić

U zemlji gde su seksualno uznemiravanje i korupcija svakodnevne pojave, Marija Lukić je odlučila da tome stane na kraj. Ona je javno optužila Milutina Jeličića, predsednika opštine Brus, da ju je seksualno uznemiravao, nakon čega se suočila sa pretnjama i pritiscima.

Njen čin je bio izrazito značajan i zbog toga što je podstakao druge žene da progovore protiv Jeličića, ali i drugih moćnika. Hrabrost Marije Lukić je inspirativna i zbog toga što je emotivni pakao kroz koji je prošla podelila sa velikim brojem ljudi, čime ih je pozvala na akciju protiv čitavog sistema koji štiti Jeličića.

 

5. Šeril Sandberg

Jedna od najpoznatijih i najmoćnijih žena iz poslovnog sveta je Šeril Sandberg, prva žena u Upravnom odboru Fejsbuka. Sandberg je jedna od najodgovornijih za ogroman uspeh ove društvene mreže, a brzo je postala jedna od najmlađih milijarderki u Americi.

Ona je pored poslovnog uspeha odlučila da podeli svoja zapažanja u knjizi „Lean in“, koja se bavi feminizmom, kao i pitanjem zašto je mali broj žena na najmoćnijim pozicijama u biznisu i politici. Sandberg je u knjizi pozvala žene da se postave asertivnije i preuzmu inicijativu, a njena knjiga je bila okidač za širenje Lean in pokreta u brojnim zemljama.

 

6.Milena Pavlović Barili

Uprkos svom ogromnom talentu Milena Pavlović Barili, čuvena slikarka, nije mogla da pronađe posao u Srbiji zbog čega se odselila u Ameriku.

Njene ilustracije su objavljivane u časopisu Vog, a pored slikanja bavila se poezijom i modnim dizajnom. Barili je bila multitalentovana žena koja je odbijala da se pokori normama tadašnjeg društva, a njen doprinos sprskom slikarstvu i umetnosti je veliki.

 

7.Gal Gadot/Čudesna žena

Gal Gadot je izraelska glumica koja je tumačila lik Čudesne žene(Wonder Women) u najpopularnijem filmu sa ženskim superherojem.

Gadot je bivša misicia, a odslužila je i obavezni vojni rok u Izraelu. Film Čudesna žena je snimila dok je bila u petom mesecu trudnoću, a više puta je javno isticala da feminizam za nju nije „spaljivanje grudnjaka i mržnja muškaraca“, već imati vere u sebe i biti snažna žena.

Čudesna žena, koju Gadot tumači u ovom filmu, je takođe inspirativna jer je u pitanju žena koja ne preza da uradi ono čega se svi muškarci oko nje boje, samouverena je, hrabra, a romansa u filmu nije glavni razlog njenog postojanja.