Lekcije iz devedesetih za opoziciju i proteste
Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: Talas

Danas je, u prostorijama Opštine Stari Grad, održan prvi zajednički sastanak opozicije, tačnije potpisnika Sporazuma sa narodom, i organizatora protesta 1 od 5 miliona.

Potpisnici Sporazuma sa narodom, koji je u međuvremenu otvoren za potpisivanje građanima, obavezali su se na konkretne zadatke, pa je ovo, kako kažu, korak ka ispunjavanju obećanog.

 

Movsesijan: Svi ćemo delegirati predstavnike za radna tela

Aris Movsesijan, predsednik Saveta Nove stranke, u izjavi za Talas objašnjava kako je izgledao prvi sastanak opozicije i organizatora protesta:

„Izneti su svi zaključci u vezi sa dosadašnjim protestima, razgovarali smo o problemima, kao i dobrim rezultatima. Konačno imamo neki vid koordinacije i svi zajedno učestvujemo u tome, a do toga se došlo i kroz razgovor sa građanima koji učestvuju u protestima.“

Kako kaže naš sagovornik, plan je da se kreiraju radna tela koja će se baviti pojedinačnim oblastima iz Sporazuma:

„Radna tela bi počela da rade na konkretizaciji onoga što je predloženo u Sporazumu. Svi potpisnici – stranke, pokreti i savezi – bi delegirali članove za radna tela koja bi se onda bavila pojedinačnim zadacima iz Sporazuma.“

Movsesijan dodaje da su svi učesnici sastanka saglasni u tome da treba redovno da komuniciraju i koordinišu zajedničke akcije, kao i da će dodatni predlozi za dalju saradnju biti izneti na narednom sastanku.

 

Stevanović: Opozicija će kroz radna tela predstaviti predloge rešenja za goruća politička i društvena pitanja

Samostalna poslanica Ana Stevanović, jedna od potpisnika Sporazuma sa narodom, kaže za Talas da je prvi sastanak sa organizatorima protesta bio veoma konstruktivan:

„Bilo je zaista puno dobrih predloga, razmatrali smo utiske sa protesta – kuda se kreću, kakvi su bili do sada, ko su govornici i slično.

Postoji opšte međusobno razumevanje da opozicija i dalje reaguje na zahteve građana i da predstavnici opozicije učestvuju u protestima – na prvom mestu kao građani, jer ovo i dalje jesu građanski protesti.“

Kada je reč o ideji formiranja radnih tela, Stevanovićeva ocenjuje da je to dobar korak u artikulisanju rešenja:

„Na taj način će se građanima predstaviti koja su to rešenja koja opozicija nudi za goruća politička i društvena pitanja.

Svaka organizacija će, u skladu sa svojim politikama i resursima, predložiti svoja rešenja u ključnim oblastima kao što su vladavina prava, sloboda medija, lustracija ili pitanje porekla imovine.“

„Sada će se na tome raditi zajednički, što je kuriozitet na našoj političkoj sceni“, zaključuje.

 

Tekst Sporazuma sa narodom možete da pročitate ovde.