Milan Jovanović za Talas: Pravosuđe Srbije danas je postalo saučesnik predsednika opštine Grocka
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Cenzolovka

Predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović danas je pušten iz pritvora da se brani sa slobode. Simonović je uhapšen krajem januara zbog sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje opšte nesigurnosti podstrekivanjem.

Reč je o napadu na novinara portala Žig.info Milana Jovanovića kome su nepoznate osobe u toku noći ubacile molotovljev koktel u kuću, nakon čega su pucale i na ulazna vrata, ali je srećom novinar preživeo ovaj napad.

Iako je po rečima novinara Milana Jovanovića ovo bio pokušaj ubistva, Drugi Osnovni sud u Beogradu je odredio pritvor predsedniku opštine samo zbog podmetanja požara odnosno izazivanja krivičnog dela protiv opšte nesigurnosti.

 

Milan Jovanović: Ne osećam se bezbedno

U razgovoru za Talas povodom puštanja na slobodu predsednika opštine Grocka, Milan Jovanović ističe da se ne oseća bezbedno dok god je Dragoljub Simonović na slobodi.

„Dragoljub Simonović je danas dobio saučesnika, a to je pravosuđe Srbije koje je odbilo zahtev javnog tužioca o produžetku pritvora. Ako se meni nešto desi, za to će biti odgovoran sud i sudija koji su izdali nalog da se Simonović pusti na slobodu. Do sada sam tri puta izbegao njegove napade, ali ne verujem da ću uspeti i četvrti put.“

Novinar Milan Jovanović ističe da ovakav odnos nadležnih institucija šalje poruku svim moćnicima „slobodno gde god vidite novinare, prebijte ih, ubite ih, zapalite im kuću, jer mi smo članovi SNS-a i za nas zakon ne važi“.

Dodatno, on ističe:

„Nekada su sudovi radili tako što su donosili presude u ime naroda, a danas u ime Srpske napredne stranke.“

Na pitanje šta mu preostaje kao zaštita, ukoliko je ona institucionalna izostala, Jovanović misli da građanima u Srbiji danas ostaje jedino samozaštita, ali se onda postavlja pitanje da li će to uopšte biti pravna država.

Novinar Jovanović trenutno živi na opštini Čukarica gde su mu se obratili pripadnici MUP-a i dodelili policijsku zaštitu dok se nalazi u stanu, ali čim napusti stan više nema zaštitu.

„Samo tražimo da sudstvo bude nezavisno i da sude po zakonu, a ne u ime Srpske napredne stranke“, zaključuje Jovanović.

 

Vučićevo (ne)shvatanje političke odgovornosti

Tog dana kada je uhapšen predsednik opštine Grocka i član Glavnog odbora SNS-a, nakon mesec i više dana od napada na novinara, i to pod pritiskom javnosti, predsednik Srbije je održao konferenciju za novinare gde je osudio nasilje i pozdravio hapšenje čoveka iz svojih redova.

„Partijska knjižica nikoga neće sačuvati od odgovornosti. U ovoj zemlji svi novinari će biti zaštićeni, dopadali se nekome ili ne. U ovoj zemlji će nasilje biti najstrože kažnjeno. Naš posao je da kaznimo i počinioce i nalogodavca.“ Aleksandar Vučić, 25.01.2019.

Iako je predsednik Srbije tom prilikom najoštrije osudio ovaj slučaj, Srpska napredna stranka od tada do danas nije pokrenula nijedan disciplinski postupak prema svom istaknutom funkcioneru kako bi poslala poruku javnosti da nezavisno od  odluke nadležnih institucija shvataju koncept odgovornosti.

Sa druge strane, sudstvo je procenilo da je saslušanjem svih svedoka u postupku prestala potreba za držanjem Simonovića u pritvoru uprkos zahtevu Tužilaštva da se produži pritvor zbog strahovanja da bi Simonović mogao da ponovi krivično delo.

Puštanjem iz pritvora predsednika opštine Grocka, nadležni organi su poslali poruku svim novinarima da ne mogu da se osećaju bezbedno. A nesankcionisanjem unutar SNS-a ova stranka je poslala poruku da je bezbednost novinara ne zanima pošto ovde više nije samo pitanje krivične, već i političke odgovornosti.

Ukoliko Dragoljub Simonović nakon izlaska iz pritvora nastavi da obavlja funkciju predsednika opštine Grocka, ovo će biti jasan stav i poruka SNS-a po pitanju bezbednosti novinara i političke odgovornosti.

Osim krivičnog dela za koje se predsednik opštine Grocka danas tereti, postavlja se pitanje zašto do sada nije ispitano nijedna zloupotreba o kojoj je novinar Milan Jovanović pisao.

 

 

 

Advokatica Milena Vasić: Pitanje je koliko je sud uzeo u obzir lični osećaj bezbednosti Milana Jovanovića

U razgovoru za Talas, Milena Vasić, advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava – Yucom, ističe da je predsednik opštine Grocka označen kao nalagodavac od strane izvršne vlasti, a da li je bio nalagodavac može se utvrditi samo u sudskom postupku.

„Od presudne važnosti je nezavisnost suda i samostalnost tužilaštva, naročito u ovako, politički osetljivim slučajevima, koji moraju biti zaštićeni od svakog pritiska izvršne vlasti“, smatra Milena Vasić.

Ona dodaje „da je na sudu odgovornost da proceni stepen rizika od ponavljanja krivičnog dela, a da je pitanje koliko je sud uzeo u obzir lični osećaj bezbednosti višestruko napadanog novinara, budući da u našem pravnom sistemu ovo ne predstavlja osnov da se preispita odluka o produženju odnosno ukidanju pritvora“.

Advokatica Milena Vasić ocenjuje da se kod ovakvih krivičnih dela najbolje vide sistemski nedostaci zaštite žrtava u našem krivičnom pravu, budući da oštećeni nije stranka u postupku i nema pravo da se žali protiv odluke o ukidanju pritvora.

Kad je reč o stepenu kvalifikacije ovog krivičnog dela, novinar Milan Jovanović tvrdi da ono nije tumačeno kao pokušaj ubistva zbog razlike u visini kazne.

„Oni su izbegli krivično delo pokušaj ubistva, idu samo na izazivanje opšte opasnosti, ali se plašim da neću doživeti ni kraj ovog sudskog postupka poznavajući praksu našeg pravosuđa gde je veliki broj slučajeva samo zastareo“, komentariše Jovanović.

O razlozima za kvalifikaciju ovog dela, govori i Milena Vasić koja ističe da činjenica da postoje mnogi nezavršeni procesi povodom napada na novinare možda je uticala i na odluku tužilaštva da ovako kvalifikuje ovo očigledno teže delo od krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti u podstrekivanju.

„Slabosti tužilaštva i celog pravosudnog sistema, a za koje je dosta odgovorna i izvršna vlast, sigurno su razlog pribegavaja lakšoj kvalifikaciji koja sa većom verovatnoćom može da se dokaže“, zaključuje naša sagovornica.