1,2 miliona evra za stene na Košutnjaku – novo bahaćenje našim novcem
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: iStock

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije izdvojio je skoro 1,2 miliona evra ili 140 miliona dinara za dve veštačke stene za penjanje na Košutnjaku, otkriva BIRN. Izgradnja je započeta u februaru ove godine, a ugovor o izgradnji zaključen je u novembru 2018. sa jedinim konzorcijumom (tri kompanije, dve srpske i jedna bugarska) koji se prijavio na konkurs.

Zašto je Vlada Srbije procenila da je potrebno investirati u veštačke stene za penjanje? Zato što će, navodi se u saopštenju Zavoda iz oktobra 2018, „disciplina sportsko penjanje biti zvanično, po prvi put, uvrštena u takmičarski program Olimpijskih igara u Tokiju 2020“. Mediji su, kako piše BIRN, tada preneli saopštenje da počinje izgradnja stena, iako se sada ispostavlja da to nije tačno, budući da je ugovor potpisan tek narednog meseca.

Obrazloženje za izgradnju bi možda imalo smisla, da epilog priče nije neopravdano veliki trošak koji naravno plaćamo mi, građani Srbije. Delatnosti Zavoda za sport se, kako piše u Statutu, finansiraju prvenstveno iz budžeta Republike Srbije, dakle – kroz poreze koje plaćamo svi mi, poreski obveznici, a naravno da nas niko nije pitao da li želimo da se našim novcem plati ovaj izuzetno skup poduhvat.

 

Miša Brkić: Ulaganje u mlade preduzetnike je bolje od države koja se ponaša kao preduzetnik

Novinar Miša Brkić u izjavi za Talas kaže da je ovaj novac mogao da bude potrošen na različite načine:

„Evo, zamenik gradonačelnika se ubi objašnjavajući kako nam trebaju novi autobusi.

Ja bih taj novac dao, na primer, onim mamama koje stalno upozoravaju vlast da im duguje neke pare.

Zatim, dao bih taj novac za podršku mladim preduzetnicima – onima koji počinju sa startap biznisima. Time bi se vlast deklarisala kao neko ko podržava preduzetništvo u ovoj državi, a protiv toga da država bude preduzetnik i da pravi veštačke stene.

Ovako, to mi liči na botoks na Košutnjaku – kao da je vlast odlučila da Košutnjaku stavi malo botoksa.

To bi, dakle, bio moj predlog – ulaganje u mlade preduzetnike i startap firme, tu nikada nije dosta novca, koliko god da se da.“

 

Peđa Mitrović: Veštačke stene nisu nužnost ovog grada, a sigurno ne ni države

„Zapanji vas kako se javni novac u Srbiji olako troši na stvari koje teško da su javni interes i prioritet kada čujete ovakve vesti“, kaže za Talas Peđa Mitrović, ekonomista i novi zamenik šefa odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda.

„Objekti osnovne društvene infrastrukture poput porodilišta i bolnica se bukvalno raspadaju, a neko odluči da potroši 140 miliona dinara građana na veštačke stene koje sigurno nisu nužnost ovog grada, a sigurno ne ni države.

„Bilo bi pametnije da se pozabave osnovnim institucijama za funkcionisanje društva, umesto što novac troše kao pijani milioneri“, dodaje Mitrović.

 

Ana Novaković: Građani su se pobunili zbog rušenja na Košutnjaku i to je bio alarm da istražimo šta se tamo dešava

Ana Novaković, novinarka BIRN-a koja je objavila vest o trošku za veštačke stene na Košutnjaku, kaže za Talas da je povod za istraživanje ove teme bilo to što su građani na društvenim mrežama postavljali pitanja o novoj gradnji na Košutnjaku:

„Građane je interesovalo da li se ponovo nešto divlje gradi. Postavilo se pitanje šta se dešava na Košutnjaku, budući da je okolni deo šume pod zaštitom države.“

Novakovićeva objašnjava da su objave fotografija i video materijala rušenja na Košutnjaku bili alarm da se zainteresuju za ova dešavanja, nakon čega su pronašli ugovor i videli da se na Košutnjaku zapravo grade „dve veštačke scene po enormnoj ceni od 1,2 miliona evra“:

„Gradilište je započeto početkom prošle nedelje, a gradilišna tabla je postavljena tek u subotu – to je za sada jedina formalno-pravna manjkavost, a mi ćemo dalje pratiti šta se dešava.“

 

BIRN: Umesto dve – 130 stena za penjanje

„Da su ovakvu ili sličnu veštačku stenu pokušali da kupe online preko Alibabe, mogli su znatno da uštede, jer tamo najskuplja veštačka stena košta 200 dolara po kvadratnom metru, odnosno 10.000 dolara ukoliko se kupuje u paketu“, navodi se u BIRN-ovom istraživanju.

Po ovoj računici, dakle, umesto dve stene koje ćemo dobiti u okviru parka prirode koji je pod zaštitom države, moglo je da bude kupljeno čak 130 preko Alibabe.