Đta vam nije jasno? Stefan Simić, autor na Slobodnom uglu
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: EEAS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je intervju italijanskoj novinskoj agenciji ANSA uoči sutrašnje posete premijera Italije Đuzepea Kontea Srbiji u kojem je ponovio svoj stav o važnosti postizanja kompromisnog rešenja sa Prištinom.

Taj sporazum bi prema Vučićevim rečima bio pobeda za Srbiju i njenu budućnost.

Iako je u prvobitnoj verziji teksta objavljena i Vučićeva izjava da “ne možemo priznati Kosovo, a da ništa ne dobijemo od druge strane”, ona je izbačena iz tog dela intervjua.

U međuvremenu je i svetska javnost prenela ovu izjavu, ali je danas stigao odgovor od Franka Kvintana, dopisnika ANSA iz Beograda.

U izjavi za Deutsche Welle, Franko Kvintano ističe da je „bilo problema u interpretaciji, kao što se često dešava sa stranim jezicima”, a u koordinaciji sa kabinetom predsednika Srbije je odlučeno da se vest ispravi.

O trenutnoj političkoj situaciji na Kosovu i u Srbiji i o mogućnosti ukidanja kosovskih taksi, kao i daljem toku pregovora, razgovarao sam sa Radom Trajković (NVO Evropski pokret na Kosovu) i Tatjanom Lazarević, urednicom portala KoSSev.

 

Protesti širom Balkana

Širom Srbije, ali i u Crnoj Gori, Albaniji i Bosni i Hercegovini dešavaju se građanski protesti protiv aktuelnih političkih režima. Dešavanja u Srbiji, ali i u Albaniji mogla bi da utiču na dalji tok pregovora između Beograda i Prištine i na mogućnost postizanja bilo kakvog rešenja.

Tatjana Lazarević, urednica portala KoSSev, u razgovoru za Talas ističe da je danas širom Balkana vidljivo nezadovoljstvo građana.

„Danas su društva na Balkanu nestabilna i to poprima obris nečega što može da se opiše kao mogućnost dešavanja balkanskog proleća. Protesti u Tirani nisu novi, ali je nezadovoljstvo politikom Edija Rame sve veće zbog korupcije i povezanosti politike i kriminala.“

Sa druge strane, Rada Trajković smatra da bi protesti u Srbiji i Albaniji mogli da utiču na rešavanje statusa Kosova.

Protesti u Srbiji šalju jasnu poruku međunarodnoj zajednici da građani nisu spremni da budu žrtve rešavanja kosovskog problema već žele da se oslobode zarobljenih institucija koje Vučić iz dana u dan zloupotrebljava pravdajući se rešavanjem pitanja Kosova“, navodi Rada Trajković.

Ipak, Priština za sada deluje mirno makar što se protesta tiče, novinarka Tatjana Lazarević smatra da ni oni nisu nemogući. Po njenim rečima, za sada deluje da nijednoj od političkih stranaka na Kosovu ne odgovaraju novi izbori, ali vrlo brzo ta situacija može da se promeni.

 

Takse i pregovarački sto

Već nekoliko meseci na snazi se nalaze kosovske takse uvedene prema proizvodima iz Srbije koje su dovele i do prekida dijaloga između Beograda i Prištine. Iako je predsednik Vučić najavio da bi njihovo ukidanje dovelo do nastavka dijaloga, za sada ne znamo šta će se dešavati na relaciji Beograd – Brisel – Priština.

Takvog je mišljenja i urednica KoSSev-a koja smatra da je sve ovo velika nepoznanica. Ono što je sigurno makar kad je reč o političkoj situaciji na Kosovu jeste da je Hašim Tači vrlo nepopularan političar u kosovskoj javnosti.

Kad jer reč o taksama, Tatjana Lazarević navodi da je još na samom početku kada su takse uvedene iskazala skepsu da one mogu brzo da budu ukinute.

“Poznavajući prošlost Ramuša Haradinaja znala sam da to nije neka mera od dva dana, a sa druge strane postoji deo međunarodne zajednice sa kojom je on ovu meru promišljao”, ocenjuje urednica KoSSev-a.

Sa druge strane, Rada Trajković smatra da je Ramuš Haradinaj takse povezao sa celovitosti Kosova i da u tom kontekstu traži garancije koje podrazumevaju očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova u zamenu za ukidanje taksi.

Međutim, pregovori o rešenju koji se vode između Tačija i Vučića imaju problem bilo kakve implementacije jer veliki broj Albanaca to ne prihvata kao rešenje zbog netransparentnog načina na koji su vođeni, zaključuje Trajkovićeva.

 

Politička situacija na Kosovu

Dalje, u razgovoru za Talas, Tatjana Lazarević ocenjuje da se na kosovskoj političkoj sceni dešava novi momenat gde je vidljiv rascep između spoljne politike SAD-a i Kosova odnosno da postoji šum u komunikaciji među njima.

Kao što je na samom početku navela da nijednoj političkoj strani na Kosovu ne bi odgovarali novi izbori, ona ističe da je u toku proces konsolidacije stranaka. Međutim, čak i ako bi aktuelna vlada pala, Lazarevićeva ističe da bi onda bila formirana tehnička vlada do trenutka održavanja izbora.

 

Politička budućnost Aleksandra Vučića

Govoreći za Talas, Rada Trajković smatra da je Vučić svoju političku budućnost na jedan način povezao sa rešavanjem pitanja Kosova ili priznavanjem kosovske nezavisnosti.

„Vučić sada pronalazi modalitete kako da javnom mnjenju Srbije to prikrije. Vučić bi svojim projektom ugrozio Srbiju gde bi sa jedne strane napravio neku razmenu za deo Severa Kosova dok bi se ostatku Kosova promenio kulturološki identitet“, ocenjuje Trajkovićeva.

 

Da li je moguće i kada očekivati potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine?

U poslednje vreme se u diplomatskim krugovima sve više priča o mogućem postizanju rešanja, iako se javnosti predstavlja da ono nije blizu. Ipak, Rada Trajković smatra da je poptuno nerealno da se desi potpisivanje sporazuma iako postoji veliki pritisak.

Ona poredi takvu mogućnost koja se najavljuje za period letnjih meseci ove godine sa momentom potpisivanje Kumanovskog sporazuma.

„Danas postoji ogromna razlika između ova dva trentuka, jer je uoči Kumanovskog sporazuma postojao mnogo veći konsenzus međunarodne zajednice nego što je to sada.“

„Ukoliko dođe do priznavanja nezavisnosti od strane Vučića, to neće prihvatiti Rusija i Kina, a ukoliko podela dođe na sto Saveta bezbednosti UN-a, Velika Britanija je spremna da stavi veto”, ističe naša sagovornica.

Isto, Nemačka nije spremna da prihvati promenu granica i evropski put Srbije sa takvim promenjenim granicama Kosova, zaključuje Rada Trajković.