„Velika DS“ – zašto i kako dolazi do ujedinjavanja demokrata?
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: N1

Na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke održanoj u nedelju 3. marta, usvojena je Inicijativa za pokretanje procesa ujedinjenja i stvaranja velike DS. Ujedinjenje se, za sada, zvanično odnosi na Socijaldemokratsku stranku Borisa Tadića, kao i na stranku Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, odnosno Dušana Petrovića.

Incijativa se zvanično još uvek ne odnosi na Zorana Živkovića i Novu stranku sa kojima se vode razgovori.

Koja je tačno ideja ovog ujedinjenja i koji su kriterijumi za pridruživanje – zašto je, na primer, u opticaju Tadićeva SDS, ali ne i Jeremićeva Narodna stranka ili Stefanovića Levica Srbije? Šta je to što će novu DS isticati u širem Savezu za Srbiju?

 

Lutovac: Levica Srbije i Narodna stranka su pozicionirani van gabarita DS i imaju druge vizije budućeg delovanja

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac u razgovoru za Talas objašnjava koji su bili kriterijumi za pozive na ujedinjenje DS i zašto u proces nisu uključene Levica Srbije i Narodna stranka:

„Prvi kriterijum je ideološko-programska orijentacija, a drugi postojanje obostrane želje da dođe do ujedinjenja.

Najpre, i jedni i drugi (Levica Srbije i Narodna stranka) su ideološko-programski pozicionirani van gabarita DS-a – levo, odnosno desno od DS-a, pritom i jedni drugi imaju neke druge vizije budućeg delovanja.

Međutim, okupljanje oko DS-a se ne iscrpljuje sa navedenim strankama, razgovara se i sa Novom strankom, sa uglednim pojedincima, lokalnim organizacijama“, kazao je Lutovac i dodao da će poseban fokus biti na mladima.

Kada je reč o budućem odnosu ujedinjene DS i Saveza za Srbiju, Lutovac ističe da stalno ponavlja – „što je jači DS biće jači i Savez za Srbiju i obrnuto, što bude jači SZS, biće jači i DS.“

Dodaje i da Demokratska stranka ujedinjenjem ni na koji način ne dovodi u pitanje smisao i svrhu postojanja SZS, već ih produbljuje:

„U Savez smo se okupili oko onog što nam je zajedničko, a ne oko razlika – oko univerzalnih vrednosti koje su iznad svake ideologije. Istovremeno, svaka članica SZS ce čuvati sopstveni identitet.

DS će i dalje biti proevropska stranka koja gravitaciono privlači, pre svih, građansko socijal-demokratski orijentisane birače“, poručio je Lutovac.

 

Šutanovac: Jačanje stranke levog centra neophodno usled porasta nacionalizma

Član GO DS i nekadašnji predsednik stranke Dragan Šutanovac u izjavi za Talas kaže da ideja ujedinjenja nije ništa novo:

„Lično bih želeo da se u DS vrate oni koji se nisu ogrešili o stranku i koji su ostali u političkom spektru socijaldemokratskih stranaka.

Ovo je dobra stvar za DS, ali i za Srbiju – jačanje stranke levog centra koja je neophodna u vremenu sveopšteg porasta nacionalizma“, dodaje Šutanovac.

 

Spasojević: Pretenciozno je najavljivanje formiranja „velike DS“ jer je i dalje reč o stranci koja će imati problem da pređe cenzus

„Ujedinjenje DS-a je pokušaj da se spoje delovi nekada rasute stranke kao reakcija na, s jedne strane, loše rezultate na izborima svih naslednica DS-a, a sa druge kao potreba da se unutar Saveza za Srbiju ili opozicionog bloka ponovo jasnije artikuliše neka vrsta liberalne, građanske, proevropske opcije“, kaže za Talas Dušan Spasojević, docent na Fakultetu političkih nauka.

Spasojević dodaje i da je najava formiranja „velike Demokratske stranke“ pretenciozna budući da je i dalje reč o stranci koja će imati problem da pređe cenzus.

Kada je reč o strankama koje su u opticaju za uejdinjenje, Spasojević ocenjuje da je ovakav prvi korak smislen:

„Verovatno su pozvane stranke koje su u međuvremenu komunicirale i sarađivale. Nije nužno da se pozovu sve stranke koje su nastale iz DS, jer nije reč o javnom konkursu. Odlazak Tadića je bio značajan udarac za DS, između njih nema nikakvih ideoloških nesuglasica, pa je logično da proces počne u okviru matične DS i SDS, a onda treba otvoriti prostor i za druge stranke, pre svega Novu stranku i Zorana Živkovića“, zaključuje Spasojević.

 

Stojanović: Ujedinjenje DS u iščekivanju formiranja Đilasove stranke

Politikolog Boban Stojanović u razgovoru za Talas istakao je da je ujedinjenje DS dobro u smislu ukrupnjavanja, ali da vrednost tog poteza vidi isključivo u sabiranju glasova postojećih DS glasača:

„U tom smislu, ukrupnjavanje je dobro, zaokružiće se i vratiti ono što je ranije bilo u DS-u.

Međutim, meni je tu više problematično što neki stari lideri koji su razočarali birače sada treba da grade novu DS. Ne vidim da kratkoročno mnogo dobijaju time.“

Stojanović dalje ocenjuje da Narodna stranka, kao i buduća stranka Dragana Đilasa, imaju više potencijala:

„Dragan Đilas može da dobije više glasova od DS na izborima, kad god oni bili raspisani, čak i bez posebno razvijene organizacije, resursa i infrastrukture.

Ovo se, dakle, može posmatrati i kao pokušaj DS da politički preživi i umanji potres formiranja Đilasove partije. Ona će nesumnjivo biti socijaldemokratska, eventualno malo manje pro-EU orijentisana, ali dobar deo ljudi koji su ranije bili funkcioneri DS će ozbiljno razmišljati da se priključi novoj stranci.“

Naš sagovornik smatra da je dobro što je DS sada u Savezu za Srbiju, tačnije da je dobro što postoji jasan pro-EU element, ali i da „DS samostalno ne nosi više od nekoliko procenata glasova na republičkom nivou.“