Sporazum za budućnost – ponuda za saradnju mladih u politici
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Nova stranka

„SNS po zvaničnom statutu nema omladinu – ne zna se ko je predsednik omladine i ko su uopšte članovi, tako da saradnja sa njima ne postoji.“

Forum mladih Nove stranke predstavio je danas na konferenciji za medije predlog dokumenta koji bi, kako navode u saopštenju, „činio temelj budućeg okupljanja i saradnje mladih u Srbiji.“

Predsednik foruma mladih Nove Uroš Eleković u izjavi za Talas kaže da je predlog ovog dokumenta poslat predstavnicima omladina drugih partija, kao i NVO i pojedincima koji su pozvani da ga potpišu:

„Ovo je samo inicijalni korak, pokušavamo da uspostavimo saradnju između mladih u politici. Postoji prostor da se principi iz sporazuma konkretizuju, a naredni korak bi mogao da bude formulisanje zajedničkog stava mladih po pitanju protesta.“

Kada je reč generalno o saradnji između mladih u partijama, Eleković kaže da ona nije institucionalizovana, ali da postoje organizacije koje se bave upravo saradnjom mladih poput Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS).

Na pitanje kako izgleda komunikacija sa omladinom vladajuće Srpske napredne stranke, Eleković objašnjava da ona ne postoji:

„SNS po zvaničnom statutu nema omladinu – ne zna se ko je predsednik omladine i ko su uopšte članovi, tako da saradnja sa njima ne postoji.“

Kako je nedavno KOMS organizovao debatu u kojoj su mladi iz političkih partija razgovarali o evrointegracijama, pitali smo neke od njih kako ocenjuju saradnju omladina različitih partija u Srbiji.

 

DS: Nemamo apsolutno nikakav kontakt sa omladinom SNS

David Cvekić, predsednik gradske omladine Demokratske stranke, kaže za Talas da omladine stranaka koje su u Savezu za Srbiju odlično sarađuju, kako u različitim zajedničkim aktivnostima, tako i u pogledu aktuelnih protesta:

„S druge strane, sa omladinama partija koje su na vlasti nemamo apsolutno nikakav kontakt, između ostalog – na poslednjoj KOMS-ovoj debati nije bilo predstavnika SNS-a. Imali smo barem priliku da upoznamo predstavnicu SPS-a.“

Cvekić dodaje i da sa omladinom Nove stranke imaju tradicionalno dobre odnose, ali da još uvek nisu imali priliku da unutar omladine DS razgovaraju o predloženom Sporazumu.

 

SPS: Važno je da razgovaramo o idejama i stavovima, a EU se najviše tiče mladih

Potpredsednica omladine Socijalističke partije Srbije (SPS) Dijana Radović u razgovoru za Talas ocenjuje da je zadovoljna proteklom KOMS debatom u kojoj su predstavnici omladina razgovarali o Evropskoj uniji:

“SPS je jedina vladajuća partija koja se odazvala pozivu na tribinu. Moje iskustvo sa tribine je pozitivno i mislim da je bitno da postoji dijalog – na kraju dana, svi ćemo sesti i popiti zajedno kafu, manje je važno ko dolazi iz koje stranke.”

Radovićeva dodaje i da je zadužena za omladinu SPS-a u Zlatiborskom okrugu u kojem ima odličnu saradnju sa omladinom SNS, dok omladine drugih partija u tom delu zemlje nisu posebno aktivne.

“Generalno mi je utisak da postoji neki rivalitet između mladih unutar opozicionih partija, a mislim da je omladina SPS trenutno najjača u organizacionom smislu”, dodala je ona.

 

Narodna stranka: Dobra saradnja sa omladinama stranaka koje su u SZS

Ivan Gajić, predsednik omladine Narodne stranke, takođe ističe da ne postoji nikakva saradnja sa omladinom SNS, kao i da omladina Narodne pre svega sarađuje sa omladinama drugih partija i pokreta koji su u Savezu za Srbiju.

„Naši omladinci učestvuju u protestima, u radu redarske službe i drugih aktivnosti. Sa Novom strankom koja nije u Savezu nismo imali kontakt, osim na ličnom nivou, dakle nezvanično.“

Gajić dodaje da se omladina, kao i sama Narodna stranka, apsolutno zalaže za evropske vrednosti, ali da samo učlanjenje Srbije u EU za njih nije toliko bitno:

„Najvažnije da je izvršimo sve reforme u Srbiji, a potpisivanje papira je manje važno. Ako pogledate sporazuma od 30 tačaka, tu se upravo nalaze evropske vrednosti poput slobode medija.“

 

Prenosimo tekst dokumenta Foruma mladih Nove:

Predlog SPORAZUMA ZA BUDUĆNOST

„Srbija je u lošoj situaciji. Budućnost je za većinu građana neizvesna, a najviše za mlađe generacije. Veliki broj naših prijatelja, kolega, vršnjaka želi da Srbiju napusti u nadi za boljim životom, ali postoji i veliki broj onih koji nemaju mogućnost da odu ili ne žele da urade to. Opšta kriza u društvu i odsustvo alternative na političkoj sceni doveli su do nezainteresovanosti nas mladih za dnevno-političke događaje i do razvijanja odbojnosti prema politici i političkim partijama. Mnogi veruju da se njihova budućnost ne može promeniti kroz učešće u političkom životu i tako postaju  apstinenti u pogledu društvenih promena, isključeni iz odlučivanja i upravljanja društvom.

Za nas je glavni problem odsustvo perspektive. U državi vlada velika nezaposlenost, a među mladima je ona još izraženija. Ovo je proizvod loše ekonomske situacije, zastarelog i neadekvatnog sistema obrazovanja, dotučen i uništen od strane ove vlasti, na čelu sa Aleksandrom Vučićem i njegovim nepismenim, plagiranim, lažnim doktorima. Oni više ne mogu i ne smeju da pružaju perspektivu ovom društvu i mladim ljudima. Da bismo se čuli, mora nas biti mnogo, a da bi nas bilo mnogo, svako od nas mora već od danas da radi na vraćanju nade mladim ljudima i da mogu da promene svoj položaj, sebi skroje bolju budućnost i prevaziđu tešku situaciju u kojoj se nalaze.

Cilj SPORAZUMA ZA BUDUĆNOST jeste da mladi u ovoj državi ostanu da rade i unapređuju sebe i državu u kojoj žele da žive, kao i da u što većem broju budu uključeni u društveno-političke aktivnosti. Jedan vid takve borbe jesu protesti širom Srbije pod nazivom #1od5miliona. Naš aktivizam i omladinski bunt treba da budu deo jednog ovakvog pokreta i da zajedno sa svojim sugrađanima pokažemo da možemo da promenimo ovo društvo.

Zbog želje za promenama u našem društvu, za koje ova vlast nema sluha, kao ni motiva da razmišlja o budućnosti ove prelepe zemlje, smatramo da politički akteri i opozicija u Srbiji treba da prihvati nas mlade kao jednu veliku društvenu grupu koja treba da ima izvesnu i svetlu budućnost. Pozivamo omladinu svih iskreno opozicioni partija, političkih i društvenih organizacija, koje se bave mladima, kao i sve pojedince voljne da nam se pridruže, da se obavežemo da ćemo zajedno raditi na ostvarivanju ciljeva i principa:

Podrška većem ulaganju u kvalitet i dostupnost svih nivoa obrazovanja.

Stvaranje tržišta rada koje će mladima, bez obzira na političku pripadnost, omogućiti prilike za zaposlenje, kako ne bi za poslom tragali u inostranstvu.

Instiranje na toleranciji, ravnopravnom tretmanu i zaštiti svih mladih bez obzira na njihov rodni, polni ili socijalni identitet, sa posebnim akcentom na snažno protivljenje svakom obliku nasilja i širenja netrpeljivosti prema razlikama u društvu.

Osnaživanje saradnje u regionu kao suštinska promena dosadašnje politike, kako bi budućnost mladih ovog regiona bila izvesnija i bezbednija.

Principe Evropske unije u ekonomskom, političkom i pravnom okviru treba unaprediti i osnažiti kroz omladinske politike u našem društvu.

Prihvatanje i podsticanje učešća mladih u svim sferama političkog i društvenog života, uz uvažavanje njihovih stavova i vrednosti, kao i unapređenje stepena zastupljenosti omladinskih tema u medijima i javnosti.“