Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: N1

Marija Lukić iz Brusa prijavila je svog nadređenog Milutina Jeličića Jutku, predsednika opštine i poverenika SNS-a za Brus, za seksualno uznemiravanje. U objavljenim porukama koje joj je on slao, navodi se i njegova tvrdnja da ga štiti predsednik Aleksandar Vučić. Nakon višegodišnjeg straha, uznemiravanja, pretnji, kada je konačno smogla hrabrost da izađe u javnost, iz dana u dan saznajemo na kakve sve pritiske nailazi žena koja javno govori o nasilju jednog lokalnog moćnika.

Da li se suočavamo sa zaštitom nasilnika u redovima najmoćnije političke stranke u Srbiji i zašto on još uvek nije sankcionisan?

Najpre je suđenje zatvoreno za javnost. Zatim su na društvenim mrežama osvanuli podaci iz zdravstvenog kartona Marije Lukić. Najnovije, nekoliko minuta pre emitovanja emisije „Život priča“ Tatjane Vojtehovski u kojoj je Marija Lukić gostovala, u Brusu je došlo do prekida signala kablovske televizije i građanima je onemogućeno da gledaju emisiju.

Prema različitim navodima na društvenim mrežama, kao i nezvaničnom saznanju TV Prva, kablovski operateri su odbili da onemoguće signal, nakon čega je u zgradi Centra za kulturu gde se nalazi repetitor isključena struja.

 

Tatjana Vojtehovski: Drugi deo emisije sledeće srede, ovo je bio samo blagi uvod u sve što se dešava Mariji Lukić

“U sredu će biti emitovan drugi deo emisije, a ono što je Marija ispričala u prvom delu je samo blagi uvod u sve što joj se dešava” kaže za Talas Tatjana Vojtehovski, novinarka TV Prva i autorka emisije “Život priča”.

“Sve vreme sam u kontatku sa Marijom, tako sam bila u kontaktu i kada su joj na društvenim mrežama sa kompletnim podacima objavljene informacije iz zdravstvenog kartona.

Sinoć mi je javila da nema signala u Brusu, nekoliko minuta pre početka emisije je nestalo kablovske, a zatim su se javili i drugi građani iz Brusa koji kažu da nemaju signal.”

Vojtehovski dodaje da je, po saznanju TV Prva, Milutin Jeličić Jutka tražio od lokalnog kablovskog operatera da onemogući signal, a da ta osoba nije pristala.

“Zatim je ugašena struja na Domu kulture, gde je očigledno taj centralni repetitor. To su potvrdili neki građani.

Znam i da je nekoliko desetina ljudi izašlo kolima – vozili su se po Brusu i trubili u znak protesta što nema emisije.”

 

Sekretarica Centra za kulturu Brus: „Nestala je struja u zgradi, izbacila sklop, to je sve što znamo“

Sekretarica Centra za kulturu Brus, koja je odbila da se predstavi imenom i prezimenom, potvrdila je u razgovoru za Talas da je ispred 22h u zgradi nestalo struje, kao i da se u istoj zgradi nalazi repetitor za emitovanje kablovskog signala:

„Nemamo nikakve informacije osim da je nestala struja u samom Centru za kulturu. Izbacila je sklop, to je sve što znamo, jutros oko 4 sata je to utvrđeno.“

U narednom pozivu Centru za kulturu, zaposlena koja se predstavila kao Zorica, rekla je da ne zna o kojem kablovskom operateru se tačno radi, kao i da zaposleni u Centru za kulturu nemaju nikakve informacije o celom događaju koje bi mogli da podele.

 

Kablovski operater: Nemamo zvanično saopštenje, nezvanično znamo da je nestalo struje

Na poziv lokalnom kablovskom operateru, „K.D.S City Servis“, javio se zaposleni Srećko koji za Talas kaže da za sada nemaju zvanično saopštenje o jučerašnjem događaju:

„Nisam radio sinoć, ali kada su jutros otišle ekipe da vide šta je, nezvanično smo saznali da je nestalo struje.“

 

Pročitajte i Narodne poslanice: Pravda za Mariju Lukić je poziv da žene širom Srbije podignu glas

 

UNS i NUNS traže istragu prekida kablovske televizije

Udruženje novinara Srbije (UNS) izdalo je saopštenje u kojem traži hitnu istragu i rasvetljavanje svih okolnosti prekida kablovske televizije.

„Na društvenim mrežama u to vreme pojavila se informacija da signala nije bilo zato što je nestala struja u blizini Doma kulture u Brusu gde se nalazi repetitor.

UNS-u u EPS-u u Brusu rečeno je da „nije tačna informacija da su oni isključili struju“.

„Pretpostavljamo da je neko u zgradi Doma kulture isključio struju, a to nema veze sa EPS-om“, rečeno je UNS-u”, navodi se u saopštenju.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u svom saopštenju navodi da je “šokirano je sabotažom kojom je sinoć građanima Brusa i okoline onemogućeno da gledaju emisiju “Život priča” čija tema je bila seksualno uznemiravanje Marije Lukić od strane predsednika opštine Milutina Jeličića”:

“NUNS ukazuje da sprečavanje emitovanja programa predstavlja krivično delo te da je Krivičnim zakonikom (član 149) za to delo predviđena kazna do godinu dana zatvora, odnosno do tri godine zatvora ukoliko je delo učinilo službeno lice u vršenju službe.

Prema informaciji Prve televizije, sinoć tokom emitovanja emisije “Život priča” Brus je ostao bez televizijskog signala. Prema nezvaničnim saznanjima Prve, predsednik opštine je prvo tražio od lokalnog kablovskog operatera da isključi signal Prve TV. Nakon odbijanja distributera da to učini, isključena je struja u Domu kulture gde se nalaze repetitori”, piše NUNS.

 

Pročitajte i: SNS i lažna borba za prava žena – slučaj Jutke i Marije Lukić