Očekivanje da će protesti izroditi nove političare – utisci sa protesta iz Stare Pazove
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Talas

“Kako kaže nekoliko građana sa kojima sam razgovarao, funkcioneri SNS-a na lokalu ni ne stižu da se bave opozicijom koliko posla imaju da završe među sobom.”

Za razliku od prošlonedeljnog odlaska na protest „1 od 5 miliona“ u Gornji Milanovac gde sam saznao više o pritiscima lokalnih moćnika kojima su izloženi građani, ovog petka, 22. februara, bio sam na protestu nešto bliže Beogradu, u Staroj Pazovi.

Nedaleko od Beograda, ovo je još jedno mesto na mapi Srbije gde se građani bune i protestuju protiv politike aktuelne vlasti. Međutim, taj protest prevazilazi nezadovoljstvo aktuelnom vlašću i sve više postaje protest pobunjenih građana protiv celog sistema i njegove (ne)funkcionalnosti.

Građani više ne mogu da trpe svakodnevna obećavanja političara o boljem životu koji nikako da stigne, građanima je muka nepravde i selektivne primene zakona, ali će im biti teško da povrate poverenje u politiku i političare.

 

Država je učinila sve da uništi naša gazdinstva

Stara Pazova, mesto u kome šeta nekoliko stotina nezadovoljnih građana, predstavlja mesto u čijoj okolini je razvijena poljoprivreda i industrija, ali se opet ne živi posebno dobro. Lokalni poljoprivrednici su izuzetno nezadovoljni svojim položajem, a kažu da je država učinila sve da razbije mala i srednja preduzeća i porodična gazdinstva.

Neki od građana sa kojima sam razgovarao smatraju da su mala i srednja preduzeća pokretači privrede, ali da zbog velikih državnih nameta i konkurencije lokalnih tajkuna gotovo da ne mogu ravnopravno da se takmiče na tržištu. Takođe, oni smatraju da bi u nekom uređenom društvu sa svojim znanjem i mogućnostima bili pripadnici srednje klase koja je danas u Srbiji devastirana.

 

 

Ljudima iz SNS-a protesti nisu bitni jer su u toku njihovi međusobni obračuni

Već bi se podrazumevalo da i u ovoj opštini postoje ozbiljni pritisci upereni ka organizatorima protesta i građanima koji  na njih dolaze, ali je ovde situacija nešto drugačija. Do sada smo često mogli da čujemo priču kako je Srpska napredna stranka samo kula od karata koja će početi da se ruši u jednom trenutku, ali kada počne da se urušava da će se još brže i srušiti.

O tome svedoči i činjenica da u mnogima mestima, a to sam čuo i u Staroj Pazovi, počinju obračuni unutar same Srpske napredne stranke i između njihovih funkcionera. U situaciji kada su mnogi apetiti zadovoljeni novcem, takvu situaciju je teško održati i vremenom dolazi do pucanja. Takvo pucanje po šavovima može da postane rafalno.

Kako kaže nekoliko građana sa kojima sam razgovarao, funkcioneri SNS-a na lokalu ni ne stižu da se bave opozicijom koliko posla imaju da završe među sobom. Ipak, deo građana i dalje ostaje kod kuće plašeći se za svoje pozicije i perspektivu života u svom mestu.

 

Sugrađani ne znaju da se protesti dešavaju jer nema ko da izveštava

Na protestu su građani poslali poruku i prethodnom predsedniku opštine koji nije odgovarao za svoje malverzacije samo zato što je nakon promene vlasti prešao na drugu stranu. Kada sam jednog od okupljenih pitao zbog čega šeta svake nedelje protiv vlasti, on mi je rekao da nije toliko ni zbog vlasti koliko zbog (ne)pravde. Za tog čoveka iz Stare Pazove, pravda je da odgovara svako ko se ogrešio o zakon, a pogotovo ako predstavlja vlast.

Međutim, problem je što njihovu poruku sa ulice nema ni ko da prenese. Za razliku od drugih mesta u kojima sam do sada bio, gde se pojave i veći mediji poput N1, razni portali pa čak i RTS ili neki lokalni medij, u Staroj Pazovi to nije slučaj. TV Stara Pazova je privatizovana i otišla je u ruke čoveka bliskog SNS-u, dok je lokalna radio stanica takođe prorežimski orijentisana.

U takvoj situaciji, okupljeni građani kažu da njihovi sugrađani maltene ni ne znaju da se protesti održavaju u njihovom mestu, a još manje koji su zahtevi protesta. Ali, kada kolona demonstranata prođe ulicama Pazove, neki od građana se priključe šetnji jer je to jedini način da saznaju da protesti postoje.

 

Kome poveriti nošenje procesa promene sistema?

Iako sam rekao da ovo više nije protest za jednu ili drugu vlast, već protest zarad promene sistema i izgradnju institucija, takvu promenu mora neko da vodi. Kao i do sada, građani se pitaju za koga će glasati na izborima kada oni budu održani pod fer i poštenim uslovima. Ko je taj pojedinac ili grupa ljudi koju će građani podržati.

Ovi građani su vrlo svesni da bez političkih partija i političara nema promene i da jedino oni mogu i treba da artikulišu nezadovoljstvo građana, ali nemaju svi poverenje u trenutne partije već misle da će sami protesti doneti nešto novo.

Pitanje za koga ćemo glasati sutra na nekim sledećim izborima, postavila mi je i radnica na benzinskoj pumpi juče u Beogradu, na šta sam joj odgovorio da nema puno opcija, dakle ili za postojeću opoziciju ili će se izroditi nešto novo. Ona mi je kratko odgovorila da jedino što očekuje da se izrodi jeste viza za Nemačku. Toliko.