Razbijanje zablude o terminu izbora 2020. godine
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: iStock

U javnosti se već neko vreme spekuliše o mogućnosti raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Našim sagovornicima smo postavili sledeće pitanje:

Da li očekujete raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora na proleće? Zašto da/ne?

 

Bojan Klačar, CeSID

Intervju sa Bojanom Klačarem, izvršnim direktorom CeSID-a

Foto: FoNet, Imre Sabo

Odluka zavisi od uskog kruga ljudi pa su i predviđanja nezahvalna. Postoje šanse i dalje, ali manje je verovatno, posebno kad uporedimo s početkom godine.

Šanše za izbore su manje zbog četiri razloga: protesti i njihovi efekti, odluka o bojkotu (vlasti ne odgovara bojkot), razdvajanje od lokalnih izbora i nejasan ishod pregovora s Prištinom.

 

Biljana Stepanović, Nova ekonomija

Foto: Talas

Ne očekujem ove godine jer Zapad od Vučića očekuje da isporuči ono što treba tako da se neće blagonaklono gledati na ponovno obnavljanje mandata.  Očekujem da izbori budu raspisani sledeće godine i da ih Vučić izgubi.

 

Boban Stojanović, politikolog

Foto: Medija centar Beograd

Moj odgovor je i da i ne. Do pre dva, tri meseca sam bio siguran ali sada verujem da su manje šanse. Ako izbora bude, onda će to biti zbog Kosova da bi se rešavanje kosovskog pitanja odložilo odnosni da bi Vučić imao pun mandat pre bilo kakvog potpisivanja nekog sporazuma.

Pritom, najava bojkota izbora od strane opozicije će uticati da oni ne budu sada na proleće.

 

Vesna Radojević, KRIK

Foto: Talas

Činjenica da tu odluku može da donese samo jedan čovek kad mu se prohte je dovoljna da kažem da ne znam šta da očekujem. Predsednik Vučić je već krenuo u kampanju mnogo ranije nego svi drugi, ulazimo u izbornu godinu.

Koliko vidimo nismo ni blizu rešenja kosovskog pitanja, a mora nečim da se popuni i kupi vreme, te mislim da će izbora ipak biti ove godine. Takođe, ovaj režim je ustalio taj izborni ciklus na svake dve godine pa je red da ostanu dosledni.

 

Dragan Janjić, agencija Beta

Foto: Medija centar Beograd

To je vrlo teško reći. Šanse su pola pola. Ukoliko Kosovo povuče odluku o taksama i to dovede do nastavka pregovora onda se šanse smanjuju jer je teško imati paralelno izbore i voditi pregovore.

Unutarpolitički gledano, vlast sa tim kasni jer se nije dogodilo gašenje niti smanjenje intenziteta protesta, oni se šire i u takvim uslovima će biti teško voditi kampanju.

 

Dušan Vučićević, docent FPN

Ako bih ocenjivao na osnovu racionalnih razloga, rekao bih da vlast, kako zbog mogućeg nastavka pregovora o statusu Kosova, tako i zbog pritiska da će opozicija bojkotovati izbore što bi neminovno uticalo na legitimnost izbornog procesa, nema interes da raspisuje izbore pre isteka mandata.

Ovde, međutim, govorimo o odluci osobe koja u sezoni gripa ulazi bez maske na onkološko odeljenje Instituta za majku i dete radi fotografisanja tako da je bilo koja procena zasnovana na racionalnim razlozima u najmanju ruku upitna.