Epidemiolog Zoran Radovanović – Strašno je što Vučić nije bio sprečen da dođe u dodir sa detetom
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: N1

Epidemije gripa u Srbiji uveliko traje, a do sada je prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut obolelo više od 100.000 ljudi, dok je njih 30 preminulo. Posete srpskim bolnicama su zabranjene, a zbog gripa je produžen i raspust u svim školama za nedelju dana.

Uprkos namerama nadležnih institucija da sprovedu mere koje će doprineti smanjenu broja obolelih, predsednik Vučić je suprotno svim zabranama juče posetio Institut za majku i dete u okviru svoje kampanje Budućnost Srbije.

Političari su u kampanjama spremni na sve, ali nismo ni mogli da zamislimo da bi nekome palo na pamet da uradi ono što je uradio Aleksandar Vučić.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, Predrag Kon, u izjavi za Talas povodom ovog slučaja rekao je samo da nema komentar.

O poseti predsednika Vučića Institutu za majku dete razgovorao sam sa epidemiologom doktorom Zoranom Radovanovićem.

 

Poseta je nerazumna, ali je još strašnije što nije sprečena od strane osoblja

Prema rečima doktora Radovanovića, deca koja se nalaze na odeljenju hematoonkologije primaju imuno-supresivnu terapiju pošto im je otpornost jako smanjena lekovima pa su osetljivi na svaku infekciju. Međutim, na pitanje da li je Vučićeva poseta uopšte moguća ili nije u takvim okolnostima, doktor Radovanović odgovara da to pre svega nije razumno uraditi u okviru takvog bolničkog odeljenja.

U razgovoru za Talas, epidemiolog dr Zoran Radovanović ističe da nije toliko strašno što je predsednik upao tamo gde ne sme, već je mnogo strašnije što ga niko nije sprečio. A najstrašnije od svega, kaže Radovanović, jeste što se niko nije usudio ni da Vučiću pravilno navuče zaštitnu odeću i masku i da ga spreči da dođe u dodir sa detetom.

Jedan od pristunih doktora je pokušao da upozori predsednika da ne ulazi u sobu gde se nalazi obolelo dete, ali uprkos tom upozorenju Vučić je ušao u sobu, dodirnuo dete i slikao se sa njim. Sve to zbog svoje kampanje Budućnost Srbije.

 

Izjava ministra zdravlja sa epidemiološke strane nije tačna

Kako bi opravdao posetu Aleksandra Vučića Institutu za majku i dete tokom trajanja zabrane posete bolnicama, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio da najodgovornije tvrdi da je poseta organizovana po svim pravilima epidemiologa kako niko ne bi bio ugrožen.

Međutim, epidemiolog Zoran Radovanović tvrdi da sa epidemiološke strane izjava ministra nije tačna. Doktor Radovanović ističe da takva poseta sa sobom nosi rizik koji ne može da se otkloni.

Čak i da je Vučić imao kompletno zaštitno odelo, rukavice i masku, ni tada rizik ne bi bio u potpunosti otklonjen. Jedino majke mogu da borave sa decom, zato što je to i psihološki važno, ali takav boravak se radi po najstrožim propisima, zaključuje doktor Radovanović.

 

Strašno je što nijedan lekar nije sprečio Vučića da uđe u sobu obolelog deteta

Osim kliničkog aspekta ove posete, neophodno je da se razgovara i o etičkom jer to predstavlja nadogradnju celog slučaja. Nažalost, nije iznenađenje da je ovakva poseta pala na pamet predsedniku Vučiću kao dobra ideja u okviru svoje kampanje Budućnost Srbije. Ali, jeste iznenađenje da nijedan lekar Instituta za majku i dete nije pokušao da spreči da do takve posete i dođe.

Na taj način su lekari pogazili i svoje etičke kodekse, a predsednik Vučić je svim građanima poslao poruku da propisi ne važe isto za sve. Kada državni vrh šalje poruku da se propisi ne primenjuju, onda je očekivano i da sutra neko drugi pokuša da uradi isto ili slično.

Zbog čega je neophodno da u jeku epidemije gripa predsednik Srbije obilazi odeljenje gde se nalaze teško bolesna deca, gde je pristup zabranjen svima osim majkama, gde nečiji život može biti ugrožen zbog ovakve posete, gde ni najbliža porodica ne može da dođe u posetu.

Da li postoji jedna osoba koja Vučiću može da kaže „slušaj, ovo što si zamislio, to se ne radi, to ne smeš da radiš“?

 

Zloupotreba dece u političke svrhe

Još gore od same ideje posete i njenog sprovođenja jeste opravdavanje posete ministra Lončara. On je  u svojoj izjavi rekao da su to deca za koju je kranje neizvesno šta će biti i kad imaju želju da vide predsednika, onda je najmanja stvar koju možete da uradite da ispunite takvu želju.

Čak i da je neko dete htelo da se slika sa Vučićom, u svakoj civilizovanoj državi to ne bi bilo moguće zbog svih navedenih okolnosti.

Međutim, državni vrh je ovu priliku iskoristio da zloupotrebi decu, možda i ugrozi nečije živote zbog nepropisne posete  i da pošalje poruku svima radite šta hoćete kad vidite da mi više nemamo blama ni za šta.

Da je predsedniku Vučiću stalo do budućnosti Srbije i njenih građana, a ne samo do svoje političke budućnosti, ovakve stvari mu nikada ne bi ni padale na pamet.