Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: N1

Poštovane članice Predsedništva Srpske napredne stranke,

Obraćamo Vam se povodom slučaja Marije Lukić iz Brusa, koja je bila žrtva seksualnog uznemiravanja od strane Milutina Jeličića, predsednika opštine i funkcionera Vaše partije.

Ona je skupila hrabrost i javno objavila SMS poruke kao dokaz, nakon čega je još 7 žena optužilo Jeličića za slične radnje. Krivična prijava podignuta je samo zbog optužbi koje je Lukić iznela, a nakon dva odlaganja suđenje je počelo u Brusu. Suđenje međutim nije bilo otvoreno za javnost, a sve žene koje su do sada progovorile protiv Jeličića su pretrpele razne pritiske.

Marija Lukić se obraćala predsedniku Vaše stranke i Zorani Mihajlović, predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravost, ali odgovor nije dobila. Pošto nema izgleda da će ovaj slučaj dobiti sudski epilog u skorije vreme, niti da će taj epilog biti pravedan, obraćamo se Vama, ženama koje sede u Predsedništvu Srpske napredne stranke, zahtevajući da javno osuditi ponašanje funkcionera Vaše partije i pozovete na njegovu smenu sa pozicije predsednika opštine.

S obzirom da ste Više puta ustajale protiv seksizma različitih opozicionih političara, sada je vreme da progovorite i protiv Jeličića, koji je godinama seksualno uznemiravao žene. Borba za ženska prava ne treba da bude pitanje partijske pripadnosti, a ako se nijedna žena iz vrha Srpske napredne partije ne oglasi to će biti dokaz da je Vaša borba za ženska prava samo fasada.

Ukoliko Jeličić ne bude snosio posledice za svoja dela to će obeshrabriti žene širom Srbije koje žele da prijave seksualno uznemiravanje koje su pretrpele. Da bi žene smogle snage da progovore o seksualnom uznemiravanju, naročito ako je počinilac muškarac na poziciji moći, potrebna im je nada da to neće biti uzaludni poduhvat.

Vaše ćutanje je odbrana partijskog saborca koja šalje jasan signal o količine ženske solidarnosti koju ste spremne da pokažete. Kada ne reagujete na otvorenu zloupotrebu moći i zlostavljanje žena, onda postajete delimično odgovorne zato što takav sistem postoji. Pošto se nalazite na visokoj poziciji u svojoj partiji, najmanje što možete da uradite jeste da javno osudite i zahtevate ostavku Jeličića, zbog svih žena koje nemaju privilegiju da budu u vrhu vladajuće partije.

Ako ipak odlučite da su Vam partijska pripadnost i partijska podobnost bitnije od apela žena iz Brusa, važno je da imate sledeću stvar na umu. Politička karijera i boravak na poziciji moći su prolazne stvari, ali Vam žene Srbije nikada neće zaboraviti to što ste ostale tihe u trenutku kada je trebalo ustati protiv nasilnika iz svojih redova.

 

Ovo pismo su za sada podržali:

Centar za praktičnu politiku

Centar E8

Komitet pravnika za ljudska prava – Yucom

Da se zna!

Libertarijanski klub Libek

Inicijativa mladih za ljudska prava – YIHR

 

Pismo je otvoreno za potpis svim zainteresovanim organizacijama