Ejdus i Jakšić o Vučićevim taktikama za strane medije
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: iStock

Prethodnih dana je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata izneo svoje stavove, strahove i namere po pitanju rešavanja odnosa Srbije prema Kosovu.

Prvo je učestvovao na panelu Mihnenske bezbednosne konferencije gde je govorio zajedno sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom i tu je izneo jedan stav. Dva dana kasnije, izneo je sasvim drugi stav za američki Blumberg, a onda i za magazin Politiko.

 

Dve izjave za različite publike – Vučić za evropsku i američku javnost

Na Minhenskoj konferenciji predsednik Vučić je izjavio da ne odbacuje mogućnost da se dođe do kompromisnog rešenja, ali da smo danas veoma daleko od toga. Dodao je i da se neće vraćati za pregovarački sto sve dok Kosovo ne ukine takse na srpske proizvode. Ukoliko one budu ukinute, istog trenutka će otići u Brisel.

Sasvim suprotno, u američkom Blumbergu Vučić je izneo stav da obe strane u dijalogu znaju šta hoće i da rešenje nije tako daleko kako se čini. Vučić smatra da je rešenje grčko-makedonskog spora bilo lakše nego što će biti rešavanje odnosa Srbije prema Kosovu.

 

Boško Jakšić: Vučićeve kontradiktorne izjave deluju usklađeno

U razgovoru za Talas, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić komentariše da izjave predsednika Vučića deluju usklađeno ukoliko analiziramo čitav njegov nastup prema inostranstvu. Prema rečima Jakšića, kontradiktornost Vučićevih izjava po pitanju Kosova ista je kao i njegova priča o Evropskoj uniji.

„Vučić stalno priča o EU, a onda povlači sve poteze koji nas udaljavaju od EU i približavaju Rusiji. Takav je slučaj i sa regionalnom politikom kada on kaže da se zalaže za mir i stabilnost, a nije u stanju da pozdravi sporazum Makedonije i Grčke. Svi njegovi nastupi oko Kosova deo su šire taktike.“

 

Filip Ejdus: Vučićeva izjava u Minhenu bliža realnosti

Poredeći Vučićeve izjave u Minhenu i za američki Blumberg, profesor Fakulteta političkih nauka Filip Ejdus smatra da je teško sa sigurnošću odrediti kakve se poruke kome šalju, ali da Vučićeva izjava u Minhenu deluje bliže realnosti.

Sa druge strane, profesor Ejdus ističe da se izjava u Blumbergu može tumačiti kao optimistična namera da se pozove američka administracija da se više uključi u pregovore, pošto se njihovo uključivanje doživljava kao pozitivno sa stanovišta nacionalnih interesa.

Boško Jakšić smatra da je Vučićeva dužnost da obavesti narod o svom planu za Kosovo jer je to pitanje za ceo narod, a ne stranačko pitanje.

„Mi i dalje ne znamo ni široke obrise šta se podrazumeva pod teorijom razgraničenja i u kojoj meri je to razgraničenje teritorijalno, etničko ili kombinovano“, navodi Jakšić.

 

O Vučićevim namerama više saznajemo iz strane štampe nego iz domaće

U poslednje vreme o namerama predsednika Srbije više možemo da saznamo ako pratimo strane medije i njihove analize nego domaće. O takvoj situaciji i postojanju dvostrukih aršina predsednika govori i Boško Jakšić koji tvrdi da je to priča o dva Vučića.

„Kako sebe predstavlja kada govori za zapadne medije i na zapadnim skupovima – to je jedan Vučić, a kada se vrati u Beograd, to je drugi Vučić. Pogoditi koji je pravi nije teško, a to je onaj koji je ovde nastao i koji ovde vlada. To je Vučić koji pokazuje da je prihvatio evrointegracije i rešenje kosovskog problema kao domaći zadatak preko kojeg je došao na vlast, dok on nema iskreno uverenje da treba da reformiše i demokratizuje ovo društvo.“

 

Nastavak konfuzije domaće javnosti

Ako posmatramo nastupe i izjave predsednika Srbije, stiče se utisak ili da ni on ne zna u kom smeru ide rešavanje kosovskog problema, ili mu je namera da svojim izjavama zbunjuje javnost i kupuje sebi vreme. Odsustvo spoljnopolitičke strategije i neobaveštena domaća javnost o namerama predsednika države ostavljaju mogućnost da on i svi državni funkcioneri rešavaju sporove i vode spoljnu politiku od izjave do izjave.

Na taj način je teško očekivati bilo kakvu podršku domaće javnostu u rešavanju sporova ako je ona neobaveštena i zbunjena.