SPS ni dvadeset godina kasnije ne razume građanske proteste
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: N1

Visoki funkcioner SPS-a i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić sinoć je bio gost emisije Pressing na N1. Ovo nije prvi put da Branko Ružić kao predstavnik vlasti razgovara o aktuelnoj političkoj situaciji sa novinarima koji nisu među omiljenima ovoj vlasti, a još manje na televiziji sa koje dolaze.

Ipak, stiče se utisak da Branko Ružić kao aktuelni ministar gaji nešto drugačiji pristup prema televiziji N1 od svojih kolega iz vlade koje retko kad možemo da vidimo na ovoj televiziji. Možda je ovo samo taktika vlasti da imaju i nekoga ko može da komunicira sa drukčijom publikom i novinarima koji su kritički prema njihovom radu.

 

Razlika SNS-a i SPS-a u pristupu prema novinarima

Kada bismo poredili javne nastupe funkcionera SPS-a i SNS-a uočili bismo jednu razliku. Osim što su uvek otvoreni za novinarska pitanja, funkcioneri SPS-a retko ulaze u sukobe sa novinarima za razliku od kolega iz SNS-a. Prateći nastupe ljudi iz SPS-a uočio sam njihovu taktiku da se od novinarskih pitanja najlakše odbrane prikazujući sebe kao iskrene i dobronamerne, a ponekad i samokritične.

Sama činjenica da je Branko Ružić kao predstavnik vlasti sinoć gostovao kod Jugoslava Ćosića da bi komentarisao i aktuelne proteste, kao što je to radio i pre dve godine kod Minje Miletić, govori o tome da je u okviru vlasti prepoznat kao neko ko je uvek spreman da komunicira sa novinarima koji su kritički nastrojeni prema delovanju vlasti.

Ružić je jedan od retkih predstavnika ove vlasti koji je svestan da je dobar odnos sa svim novinarima ključan za bavljenje politikom. Isto je svestan i činjenice da je SPS bila na vlasti sa današnjom opozicijom, a da će ako zatreba sutra ponovo biti vlast sa istom tom opozicijom.

 

Negiranje činjenica – odlika politike ove vlasti

U sinoćnoj emisiji Branko Ružić je negirao navode Jugoslava Ćosića o postojanju pritisaka na lokalne samouprave u kojima vlast nema vladajuća koalicija na republičkom nivou. Uprkos postojanju izveštaja koji je gradonačelnik Šapca prezentovao u Savetu Evrope gde su dokumentovane izjave odbornika iz cele Srbije o pretnjama i pritiscima koje trpe kako bi prešli na drugu stranu koja bi dovela do prekomponovanja vlasti.

 

Nerazumevanje izbornog procesa i rada Narodne skupštine

Ružić smatra da je izbor opozicije da bojkotuje parlament, ali da će izbori biti legitimni iako ih opozicija bude bojkotovala. On ni ne vidi šta se promenilo u izbornim uslovima od 2016. godine do danas. Ali, dovoljno je samo uzeti primer poslednjih lokalnih izbora u Lučanima kako bi se ministru slikovito prikazalo šta se promenilo u izbornim uslovima.

Jedini što se promenilo jeste usavršavanje metoda brutalnosti održavanja izbornog procesa.

A bojkot parlamenta, Ružić vidi kao pokazatelj da opozicija nema viziju, niti ideju šta da kaže u parlamentu. Opstrukcija skupštine od strane poslanika SNS-a koji podnose beskonačne amandmane koje posle ni ne usvoje, za Ružića je samo vid parlamentarne borbe koju naprednjaci koriste.

Bilo bi razumljivo da opozicija vrši institucionalnu opstrukciju skupštine, ali ne i da vladajuća koalicija to radi kako opozicija ne bi došla do reči. Opravdavanjem ovakvog pristupa, Branko Ružić je pokazao suštinsko nerazumevanje demokratije i procesa koji se dešavaju u Narodnoj skupštini, najvišoj političkoj instituciji jedne države.

Ružić priznao prethodno nerazumevanje građanskih protesta

Upitan da prokomentariše proteste, Ružić smatra da će očekivanja demonstranata biti izneverena isto kao 1996/7. godine i petog oktobra. Ali, isto kao i pre dvadeset godina ovde nije pitanje očekivanja već uspostavljanja osnovnih demokratskih tekovina koje su prethodnih godina ozbiljno urušene.

Jugoslav Ćosić nije propustio priliku da podseti gledaoce na SPS-ovu frustraciju nerazumevanja građanskih protesta još od devedesetih godina. Odgovor Branka Ružića da je takvo nerazumevanje bila greška SPS-a koje su svesni predstavlja odbranu i relativizaciju pristupa SPS-a tokom devedesetih godina ali i danas.

Pošto SPS ni danas nema sluha za građanske proteste, moguće je da ćemo za dvadeset godina gledati nekog predstavnika ove neuništive stranke koja će i tada biti na vlasti kako nam govori o svom nerazumevanju i greškama iz prošlosti, odbijajući ponovo da se suoči sa novom realnošću.